12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMărinică a stins Vocea cartierului

Mărinică a stins Vocea cartierului

 

Gazeta de Sud a decis să suspende proiectul „Fii vocea cartierului tău!“ din cauza dezinteresului viceprimarului Mărinică Dincă de a sta de vorbă cu locuitorii Craiovei veniţi să-şi spună problemele în faţa autorităţilor locale. Proiectul a funcţionat cu succes în timpul lui Antonie Solomon, dar s-a dovedit o pălărie prea mare pentru Dincă. Plictisit de problemele reale ale locuitorilor Craiovei, mereu pe fugă, Mărinică spăla putina imediat cum se termina întâlnirea. Picătura care a umplut paharul a fost nesimiţirea de care a dat dovadă în Brestei, acum câteva zile, când a plecat în mijlocul întâlnirii cu locuitorii din cartier, pentru a se lăuda la televizor cu activitatea de primar interimar care i-a căzut pleaşcă după arestarea lui Solomon. GdS va relua „Vocea“ doar atunci când Craiova va beneficia din nou de serviciile unui primar ales prin vot şi nu ale unui surogat.

Campania „Fii vocea cartierului tău!“ a trecut marţi prin Brestei, cea mai încercată zonă locuită a Băniei. Mulţi dintre craioveni ne-au spus că veniseră fie şi numai pentru a le putea vorbi autorităţilor faţă-n faţă, chiar dacă înţeleseseră din presă că durerile lor nu vor avea leac până la terminarea lucrărilor de canalizare, până la rectificările bugetare etc. Numai că mulţi dintre ei nu au mai apucat să se adreseze oficialilor. Viceprimarul delegat să semneze conturile primăriei, Mărinică Dincă, a trebuit să plece după o oră şi jumătate fiindcă era invitat la emisiuni TV. E drept că şi-a cerut scuze. Ceilalţi directori s-au ridicat şi ei urmându-şi şeful.
„Ce, credeţi că sesizările astea nu puteam să le duc şi la primărie? Sau că n-am dus destule până acum? Voiam să ne spună aici, ca de la om la om, ce gânduri are cu acest cartier, cu firmele astea care lucrează de ani întregi la canalizări, dar mai mult strică… Nu să ne trimită răspunsuri de doi bani, că alea nu ne interesează“, ne spunea Ion Anghel, la ieşirea din sală. „Gazeta aduce autorităţile la tine în cartier… Ca să ce? Să le vedem, poate…“, spunea Nicolae, alt participant la „Fii vocea cartierului tău!“.

Nervi la limită

Autorităţile publice sunt paralizate pe toate planurile când vine vorba de cartierul Brestei. „Trebuie să ne luăm o barcă. Se lucrează de zece ani la canalizare, dar degeaba. Nici nu funcţionează, nici nu se termină…“, a spus Stan Barbu.
„S-a săpat de nu ştiu câte ori. Taie apa, bagă apa, bagă apometre, taie apa…“, a explicat Gheorghe Truşcă.
„Pe strada Grădişte s-a făcut canalizarea, s-a băgat apă, s-a reabilitat, dar a rămas o porţiune de patru metri în capăt. Chiar nu le-a mai ajuns materialul?“, a întrebat Ion Oreviceanu. „Toate aleile şi străzile din zonă au canalizare, numai Aleea Tabacu a fost uitată. De ce?“, a vrut să ştie Constantin Firuţ. „De şapte luni stăm efectiv în apă. Am ajuns cu nervii la limită“, a spus şi Tudor Gîlcescu.
Coşmarul pe care-l trăiesc mii de craioveni din cartierul Brestei are la origini, într-adevăr, lucrările de canalizare şi de alimentare cu apă ori pe cele de contorizare, toate executate sau în curs de execuţie pe terenuri cu pânza freatică la mică adâncime. Proiectul pentru realizarea canalizării cu finanţare ISPA are termen de finalizare 1 august 2010, dată până la care nimeni nu le poate promite o reabilitare a situaţiei. Nici pornirea sistemelor, după încheierea tuturor lucrărilor, nu înseamnă automat sfârşitul necazurilor. Drumurile trebuie reabilitate, iar bani nu mai sunt.

Ce-o fi aia „siguranţă“?

Locuitorii din cartierul Brestei spun că dincolo de bulevardul Râului nu există poliţie comunitară, iar poliţie municipală este, dar nu se vede.
„Cel puţin în zona căminului de nefamilişti, unde locuim noi, nu putem să mişcăm din cauza celor care locuiesc în cămin“, a spus Stan Barbu. „Poliţia Comunitară nu se vede în cartier, dar la primărie, când aveţi audienţe, sunt zece poliţişti“, le-a reproşat Vasile Rac autorităţilor publice. Oamenii susţin că nici în mijloacele de transport în comun nu se simt în siguranţă. Şeful Secţiei 6 de poliţie, Liviu Firănescu, susţine că la secţie nu au ajuns sesizări, astfel că aspectele prezentate nu pot fi cercetate.

Piaţa de bişniţă

Oamenii vor producători agricoli în Piaţa agroalimentară din Brestei, nu speculanţi. Ei spun că aici se revând produse cumpărate din Piaţa Centrală.

Iluminat cu intermitenţe

Iluminatul public rămâne un minus şi în cartierul Brestei. Locuitorii din zonă susţin că nici măcar pe strada principală nu funcţionează decât în sistem o oră – da, trei ore – nu.

Mizeria, acasă

Craiovenii din Brestei atrag atenţia autorităţilor că diverşi deţinători de terenuri şi-au lăsat de izbelişte proprietăţile, care au devenit gropi de gunoi, şi cer măsuri. Oamenii cred că pe unele dintre aceste terenuri pot fi amenajate chiar locuri de joacă. Primăria „şi-a notat“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

35 COMENTARII