16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii de familie oferă gratis consultaţii

Medicii de familie oferă gratis consultaţii

Craiovenii îşi pot testa gratuit tensiunea, glicemia şi greutatea corporală, sâmbătă, 22 mai, între orele 11.00 şi 13.00. Acţiunea, organizată de Ziua Europeană Împotriva Obezităţii va avea loc într-un cort amplasat în Piaţa „Mihai Viteazul“ din Craiova de către Crucea Roşie, filiala Dolj. Investigaţiile vor fi efectuate de medici de familie, studenţi la medicină şi, nu în ultimul rând, de voluntari ai Crucii Roşii, care vor oferi cu această ocazie şi materiale informative tuturor celor interesaţi.
22 mai va fi totodată prima zi din cadrul unei campanii – cu mese rotunde, conferinţe, seminarii, acţiuni de stradă – care are ca scop conştientizarea populaţiei cu privire la excesul ponderal şi recunoaşterii obezităţii ca afecţiune cronică.
Campania este organizată la nivel local de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Crucea Roşie Dolj şi se va încheia pe 1 iunie.

Unu din trei români este obez

Potrivit DSP Dolj, 30% din populaţia României suferă de obezitate, iar 20% este supraponderală. „Numărul copiilor supraponderali a crescut cu 18% în ultimii zece ani. Cele mai multe cazuri se înregistrează la persoanele cu vârste între 15-64 de ani, conform datelor furnizate de Centrul Naţional pentru Organizarea şi Asigurarea Sistemului Informaţional şi Informatic în Domeniul Sănătăţii. Conform datelor furnizate de Societatea Română de Endocrinologie, procentul bărbaţilor cu greutate peste limita normală este de 27%, iar cel al femeilor – de 29%“, susţine dr. Narcisa Dinică, consilier superior în cadrul DSP Dolj.
Consecinţele obezităţii sunt deosebit de serioase, atrag atenţia specialiştii. „Obezitatea este principala cauză a deceselor şi îmbolnăvirilor care pot fi prevenite; ea este responsabilă pentru aproximativ 80% din cazurile de diabet zaharat de tip 2, pentru 35% din bolile de inimă şi pentru 55% din cazurile de hipertensiune arterială în rândul adulţilor din Regiunea Europeană“, a precizat Narcisa Dinică.
O scădere a greutăţii corporale cu doar 5-10% la cei supraponderali reduce substanţial riscul de a dezvolta diabet zaharat, hipertensiune arterială şi niveluri ridicate ale colesterolului în sânge. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că excesul de greutate şi bolile asociate cu obezitatea reprezintă 7% din totalul costurilor asistenţei medicale în UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS