12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboi declarat la Spitalul Poiana Mare

Război declarat la Spitalul Poiana Mare

Spitalul Poiana Mare este în prag de război: de o parte a baricadei se află toţi cei 13 medici psihiatri, epuizaţi de mediul de lucru considerat de aceştia impropriu şi nelegal, în vreme ce de cealaltă parte şade imperturbabil directorul, indiferent şi imun la orice acuzaţie.  

Când zici Poiana Mare, tot poporul se gândeşte la spital de nebuni. Vede cu ochii minţii bolnavi proptiţi în câte un zid sau saltea, inerţi, neştiind că e noapte sau zi. Dincolo însă de pacienţi şi poveştile lor tragice, există şi medici care s-au angajat să aibă grijă de ei. Care, în cazul de faţă, se confruntă cu probleme ce pun în pericol siguranţa lor, dar şi efectuarea actului medical în condiţii optime.
Un grup de medici ajunşi la disperare a venit zilele acestea cu jalba-n proţap la sediul redacţiei. Erau cadre medicale de la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, exasperate de toate neregulile petrecute în unitatea în care lucrează, majoritatea de numai un an.
Aşa cum au ţinut să precizeze medicii, nici spitalul, nici pacienţii nu se fac vinovaţi de ce se întâmplă acolo, ci însuşi managerul, Dumitru Ivanţu. Care, aşa cum au declarat reclamanţii, este responsabil pentru afectarea gravă a calităţii actului medical desfăşurat în unitatea respectivă.

Memorii degeaba

„Din dezinteres faţă de problemele medicale sau în scopul menţinerii avantajelor materiale, directe sau indirecte, mai mult sau mai puţin licite, ale personalului administrativ, managerul spitalului a procedat la alterarea gravă a calităţii actului medical, prin limitarea accesului pacienţilor la medicaţie, investigaţii, asistenţă medicală de specialitate, asistenţă de urgenţă etc.“, au spus cadrele medicale, pe numele lor dr. Floriana Calotă, dr. Albertina Ciobanu Curcan, dr. Viorica Călina, dr. Lidia Ghiţulescu, dr. Maria Magdalena Iacob, dr. Haricleea Iacob, dr. Mihaela Marcu, dr. Florina Peşa, dr. Sorina Rădulescu, dr. Mihaela Sârbu, dr. Lavinia Sîrbu. Deşi aceeaşi declaraţie a fost inserată în memorii trimise atât managerului spitalului, ministrului secretar de stat Adrian Streinu Cercel, Direcţiei de Control a Ministerului Sănătăţii, Senatului României – Comisia de Sănătate Publică, dar şi preşedintelui României, Traian Băsescu, cei 13 medici psihiatri nu au primit nici un răspuns până acum. Iar lucrurile se agravează pe zi ce trece, ajungându-se chiar la conflicte personale.

Sporuri pentru toată lumea

Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare are 500 de paturi cu o ocupare medie de 460 de pacienţi, pentru care există 335 de angajaţi: 13 medici psihiatri, şase medici generalişti, un epidemiolog, un dentist, trei psihologi, un chimist, un farmacist cu jumătate de normă, 108 asistenţi medicali, 71 de infirmieri, 47 de îngrijitori, 55 de muncitori necalificaţi, 22 personal TESA, cinci membri în comitetul director. „Din totalul personalului medical“, spun în continuare memoriile, „din cauza practicii consemnate şi din rapoartele de control din 2008 ale structurilor abilitate ale Ministerului Sănătăţii, din lipsă de consecvenţă managerială în aplicarea disciplinei muncii, personalul mediu  sanitar direct implicat este numeric mult mai redus“. Există costuri salariale uriaşe, deoarece sporurile pe care ar trebui să le primească doar medicii psihiatri şi asistenţii medicali sunt aplicate personalului auxiliar şi TESA. Mai mult, aşa cum s-a constatat şi la rapoartele de control ale MS, „s-au înregistrat numeroase situaţii de cheltuieli exagerate sau investiţii inutile şi nejustificate“, mai spune memoriul.

Un medic la 460 de bolnavi

Medicii ne-au explicat pe larg întreaga situaţie.
Anul trecut, când s-au angajat o mare parte dintre ei, au găsit la Poiana Mare o adevărată debandadă. Foarte mulţi pacienţi nu aveau asigurare medicală, motiv pentru care nici nu primeau medicaţia adecvată. Unul câte unul, medicii de la Poiana Mare şi-au asigurat pacienţii, însă faptele erau consumate: veniturile spitalului s-au diminuat cu aproximativ 20%.
În paralel, s-a oprit aprovizionarea cu medicaţie modernă şi s-a înlocuit aceasta cu psihotrope ieftine, cu efecte adverse, neacceptate în psihiatria secolului XXI. S-a refuzat în mod repetat introducerea unei a doua linii de gardă, conform Ordinului nr. 870/2004, care precizează că, în orice spital, o linie de gardă trebuie să asiste 150 de pacienţi. În prezent, la Poiana Mare, un singur medic alături de un asistent supraveghează şapte secţii, fără a mai lua în considerare urgenţele – „unii dintre pacienţii nou-veniţi, ajunşi prin hotărâre judecătorească, fiind descătuşaţi în camera de primire şi lăsaţi cu un medic femeie şi un asistent medical, să se descurce“, ne-au povestit cadrele medicale.

„Dacă voiam scandal, îl făceam“

Şi lista nemulţumirilor continuă: conducerea refuză să cheltuiască sume modice pentru transportul pacienţilor cu afecţiuni somatice către alte spitale, pentru consulturi interdisciplinare sau investigaţii; refuză să angajeze sau să colaboreze cu medici de alte specialităţi; de asemenea, arată un dezinteres total pentru dotarea materială a unităţii: laboratorul spitalului nu are capacitatea de a efectua nici analize uzuale minimale, deşi există două aparate moderne, dar pentru care reactivii sunt prea scumpi; se efectuează doar glicemia, tymol şi hemoleucograma, unde „leucocitele se numără pe lamă, ca pe vremea lui Pesteur“; se impută lipsa spiritului managerial gospodăresc, vizibil dacă faci un tur al spitalului; precum şi refuzul managementului de a lua măsuri împotriva personalului auxiliar cu comportament inadecvat – refuz întemeiat pe criterii sindicale, de afinitate, rudenie etc. – ceea ce duce la grave încălcări ale conduitei: absenteism, alcoolism la serviciu, abuzuri pecuniare sau fizice asupra pacienţilor, utilizarea resurselor spitalului în interes personal.
„Pur şi simplu, este o situaţie inacceptabilă. Am încercat să ne facem treaba cum am putut şi cu ce am putut. Nu am vrut să facem scandal. Dacă asta ar fi fost intenţia, nu scăpam prilejul atunci când a murit un pacient otrăvit cu cârnaţi destinaţi câinilor comunitari. Din păcate, nu se doreşte o comunicare şi o bună colaborare. Suntem răsplătiţi cu invective şi ameninţări“, au mărturisit medicii veniţi la redacţie, convinşi fiind că managerul lor are relaţii serioase în minister, din moment ce, în ciuda tuturor problemelor apărute până acum la Spitalul din Poiana Mare, nu s-a luat nici o măsură.

Pentru probleme false, concedierea

Pentru toate cererile de bun-simţ – pe care medicii le-au înaintat atât conducerii spitalului, cât şi forurilor superioare -, răspunsul managerului Dumitru Ivanţu a fost – ne-au declarat cadrele medicale – „Nu vor muşchii mei!“. Pentru GdS, directorul a fost mai politicos. A comentat punct cu punct fiecare problemă ridicată de angajaţi, reuşind să dea câte o explicaţie sobră, tehnică şi fără nici o soluţie, în fapt. A luat deviza „suntem într-un an de criză economică“ în braţe şi a concluzionat: „Medicii nu vor decât medicamente scumpe şi, eventual, şi o excursie în Grecia, oferită de firma de medicamente. Cum se face garda la psihiatrie? Se doarme şi-atât. Iar a doua linie de gardă nu o mai avem oricum din 2003. Ştiţi ceva? Ăstea sunt probleme false, domne. De fapt, medicii ăştia nu vor decât să ia bani mai mulţi, la salariile grase pe care le au deja“, ne-a dezvăluit „adevărul“, oarecum complice, directorul Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare.
Apoi am aflat că atunci când i-am cerut punctul de vedere, Domnia sa ştia deja de vizita medicilor la redacţia GdS. Ulterior, la raport, acesta le-a comunicat tuturor că a primit OK-ul de a le desface contractele de muncă, pe motiv că strică imaginea spitalului. Întrebarea este: de la cine a primit OK-ul?  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

85 COMENTARII