14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnchisoare de la Judecătorie, suspendată la Tribunal

Închisoare de la Judecătorie, suspendată la Tribunal

Un tânăr din Craiova, autorul unui tragic accident în care şi-au pierdut viaţa două persoane şi alte trei au fost rănite grav, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare la Judecătoria Craiova, asta pe lângă despăgubirile către părţile civile. La apel însă, Tribunalul Dolj a desfiinţat în parte sentinţa şi a dispus suspendarea executării pedepsei.

În noaptea de 13 ianuarie 2007, după cum au stabilit atunci poliţiştii de la Rutieră, Radu Mihai Negoiţă, din Craiova, care avea la acea vreme 19 ani, a luat maşina părinţilor, un Peugeot, şi a ieşit la plimbare împreună cu câţiva amici. Pe DN 65, la intrarea în municipiul Craiova, din cauza vitezei excesive şi a lipsei de îndemânare în conducere a tânărului, acesta a pierdut controlul direcţiei şi a intrat pe contrasens, unde a lovit un Cielo care circula regulamentar. În urma impactului violent, două persoane din Cielo au murit pe loc, iar alte trei, printre care şi un copil, au fost rănite grav. Negoiţă şi pasagerii din Peugeot au scăpat cu leziuni care nu le-au pus viaţa în pericol.
Poliţiştii au aflat, în urma verificărilor, că tânărul care s-a aflat la volanul Peugeotului nu avea permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule. De asemenea, Institutul de Medicină Legală Craiova a stabilit câteva zile mai târziu că Negoiţă consumase şi băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.

Condamnare cu executare la Judecătoria Craiova
      
Pe 21 noiembrie 2007, oamenii legii au încheiat cercetările în dosarul penal deschis pe numele lui Negoiţă şi l-au trimis pe tânăr în judecată. După un an şi câteva luni, pe 31 martie 2009, Mihai Radu Negoiţă a fost găsit vinovat şi condamnat. A primit doi ani de închisoare pentru ucidere din culpă şi trei pedepse de câte şase luni de închisoare pentru săvârşirea a trei infracţiuni de vătămare corporală gravă din culpă. De asemenea, inculpatul a mai fost condamnat la un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără a avea permis. Magistraţii au dispus ca Negoiţă să execute pedeapsa cea mai grea, cea de doi ani de închisoare.
În plus, Judecătoria Craiova a admis acţiunile civile formulate de Spitalul de Urgenţă Floreasca Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie“ Bucureşti şi Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni“ Bucureşti, urmând ca asiguratorul să achite cheltuielile cu spitalizarea victimelor. Instanţa a admis, în parte însă, şi acţiunile civile formulate de victime, obligând societatea de asigurări la plata unor sume cuprinse între 15.000 şi 90.000 de lei daune morale. Minorul rănit urma să primească, pe lângă 35.000 de lei daune morale, şi o pensie lunară de 15.000 de lei de la momentul producerii accidentului şi până la însănătoşirea sa.

Tribunalul Dolj a desfiinţat în parte sentinţa

Atât societatea de asigurări, cât şi Negoiţă şi părţile civile au făcut apel împotriva sentinţei date de Judecătoria Craiova, care a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 1 iunie 2009.
Potrivit informaţiilor făcute publice de Tribunalul Dolj, pe 20 octombrie 2009, instanţa a admis apelurile formulate de societatea de asigurări şi de Negoiţă, însă le-a respins pe cele formulate de părţile civile. Astfel, Tribunalul Dolj a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei primite de Mihai Radu Negoiţă, cea de doi ani de închisoare. Acesta a fost obligat, în solidar cu asiguratorul, la plata despăgubirilor materiale şi morale către toate părţile civile şi în solidar şi la plata cheltuielilor de spitalizare către părţile civile Spitalul de Urgenţă Floreasca Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic de Urgenţă „Marie Curie“ Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni“ Bucureşti.

Recursul

Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, dar şi de Negoiţă şi de societatea de asigurări. La ultimul termen, cel de pe 5 mai, magistraţii au respins recursurile declarate de inculpat şi asigurator, admiţându-l pe cel al procurorilor. Curtea de Apel a adăugat un an la pedepsa primită de Negoiţă, condamnându-l la trei ani închisoare cu suspendare, pe durata unui termen de încercare de opt ani. Hotărârea Curţii de Apel este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII