8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCES vrea modificarea scrisorii către FMI

CES vrea modificarea scrisorii către FMI

Consiliul Economic şi Social (CES) va redacta şi va trimite Guvernului României, cel mai probabil astăzi, o solicitare de modificare a scrisorii de intenţie, urmând ca o nouă întâlnire a plenului Consiliului să aibă loc pe 25 mai, a declarat preşedintele CES, Florin Costache.

„Urmează ca mâine (astăzi – n.r.) să trimitem guvernului o scrisoare, aşa cum a fost convenit astăzi (ieri – n.r.) în şedinţa plenului Consiliului Economic şi Social, iar răspunsul îl aşteptăm până marţea viitoare, când ne vom reîntâlni în plen", a spus Costache.

Acesta a precizat că votul dat ieri în CES nu este suficient pentru a „forţa" guvernul să renegocieze memorandumul convenit cu FMI şi a subliniat că executivul poate trimite Fondului memorandumul în forma actuală.

CES a decis ieri să solicite guvernului elaborarea unei noi scrisori către FMI, dar al cărei conţinut să fie discutat în prealabil cu partenerii sociali. Decizia a fost luată la propunerea liderului Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Poziţia CES va fi formalizată printr-o scrisoare ce va fi adresată guvernului.

CES nu a reuşit să dea un aviz favorabil sau negativ scrisorii de intenţie elaborate de guvern către FMI deoarece nu s-au întrunit cele trei pătrimi din voturi fie pro, fie contra, în condiţiile în care sindicatele au votat pentru respingerea scrisorii, patronatele au votat pentru adoptarea cu amendamente, iar reprezentanţii guvernului s-au abţinut.

Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, nu a dorit să comenteze ce va face guvernul după ce scrisoarea către FMI nu a primit ieri aviz favorabil în plenul Consiliului Economic şi Social (CES), însă a precizat că executivul va decide dacă documentul urmează să fie modificat sau nu. „Dacă nu primim aviz favorabil, ne întoarcem cu textul în guvern", a spus Vlădescu.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a ameninţat că sindicatele vor începe un război de uzură cu guvernul, care va include mitinguri şi grevă generală, dacă executivul va trimite FMI scrisoarea de intenţie fără modificările cerute de partenerii sociali. „Acest război va fi pe termen nelimitat. Suntem dispuşi să mergem până la capăt şi să dăm jos acest guvern, dacă nu se va ţine cont de solicitarea noastră", a declarat Hossu, după şedinţa CES.

Sindicatele nu sunt de acord cu reducerea fondului de salarii la societăţile cu capital majoritar de stat, în condiţiile în care au avut loc deja disponibilizări, şi nici cu reducerea pensiilor cu 15%, unde „s-ar putea accepta o micşorare diferenţiată", potrivit lui Hossu.

„Guvernul ar putea redacta o nouă scrisoare în termen de o săptămână, aşa cum ne-a spus ministrul finanţelor, iar apoi să negocieze cu FMI un nou acord", a mai spus Hossu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII