12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAjutoare sociale pe ochi frumoşi

Ajutoare sociale pe ochi frumoşi

Inspectorii de muncă doljeni, din ordinul prefectului, au controlat luna trecută opt primării, pentru a stabili dacă ajutoarele sociale băneşti au fost acordate legal. Controlul a scos la iveală ilegalităţi în toate localităţile, iar autorităţile locale au anunţat că vor trece la măsuri împotriva celor care au încălcat legea, pentru a recupera banii necuveniţi.

Prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, raportul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) privind verificările făcute în aprilie în opt localităţi. Acţiunea de verificare a legalităţii acordării ajutoarelor sociale a fost iniţiată în urma unui ordin al prefectului, iar controlul la cele opt primării reprezintă doar prima etapă. Inspectorii de muncă şi inspectorii sociali au verificat luna trecută Primăriile Radovan, Filiaşi, Terpeziţa, Urzicuţa, Bârca, Pleniţa, Caraula şi Izvoare, în luna mai desfăşurându-se controale în alte opt comune.
„Anul trecut, în Dolj, 34% din populaţia judeţului a beneficiat de ajutoare sociale. În primul trimestrul al acestui an, s-au acordat ajutoare sociale pentru 326.877 de persoane, ceea ce reprezintă 46% din populaţia totală a Doljului. Eu sunt de părere că 34% din populaţia judeţului să fie asistată socială e cam mult“, a declarat prefectul Eugen Georgescu în cadrul conferinţei de presă. Potrivit statisticilor prezentate de reprezentantul guvernului în teritoriu, în 2009 s-au plătit peste 65 de milioane de lei în contul ajutoarelor sociale, echivalentul a peste 15 milioane de euro. Numai în primele trei luni ale anului 2010 s-au acordat ajutoare sociale în Dolj de peste şase milioane de euro.
„Ni s-a confirmat bănuiala că multe ajutoare sociale au fost acordate în mod necuvenit“, a concluzionat Eugen Georgescu.

Ajutoare sistate, dosare întocmite şi bani de recuperat

În comuna Bârca, inspectorii au depistat mai multe persoane care, deşi erau beneficiare de ajutor social, munceau în agricultură, dar fără forme legale. În Filiaşi, ITM Dolj a calculat o sumă de 49.749 de lei ce a fost acordată necuvenit sub formă de ajutoare sociale şi acum trebuie recuperată de bugetul de stat, fiind constituite 28 de dosare în acest sens. La Terpeziţa, în urma controlului, ajutorul social acordat unor persoane a fost sistat şi în alte opt cazuri se calculează sumele acordate necuvenit, pentru a fi recuperate. Ajutoarele sociale de care beneficiau în mod necuvenit 29 de doljeni din comuna Radovan au fost, de asemenea, sistate şi, în prezent, se reevaluează condiţiile în care primăria a acordat ajutoare sau alocaţii. Reevaluări se fac şi în Caraula şi Urzicuţa, iar în comuna Izvoare, inspectorii au sistat ajutoarele primite de 20 de persoane. La Pleniţa, controlul a descoperit cinci cazuri în care persoanele respective deţineau pensii, dar nu le-au declarat. Raportul întocmit de ITM Dolj în urma primei etape de control concluzionează că este vorba de „un nou fenomen: beneficiarii de ajutor social prestează muncă fără forme legale pentru a primi simultan atât ajutorul social, cât şi «salarizarea» nelegală din partea angajatorilor, iar aceştia preferă forma de muncă la negru pentru a nu efectua toate obligaţiile financiare către bugetul de stat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

25 COMENTARII