27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSolomon, îngropat în dosare

Solomon, îngropat în dosare

http:http://www.youtube.com/watch?v=8YuG4XoB5Rc
Situaţia juridică a primarului suspendat, Antonie Solomon, se complică. Procurorii DNA Piteşti au anunţat ieri că acesta este cercetat în alte două dosare penale deschise în urma reclamaţiilor mai multor persoane la adresa lui Solomon. Tot ieri, Curtea de Apel Piteşti a respins cererea de liberare pe cauţiune.

Procurorii DNA Piteşti sunt croiţi să-l înfunde pe Solomon. Aceştia au anunţat ieri, în cadrul şedinţei de judecată a recursului la decizia Tribunalului Argeş de respingere a liberării pe cauţiune, că Antonie Solomon este cercetat în alte două dosare referitoare la alte fapte de corupţie decât cele pentru care este arestat preventiv în prezent. Dosarele au fost disjunse din cel în care Solomon a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată şi fals intelectual după ce mai multe persoane din Craiova au formulat acuzaţii la adresa lui. Procurorul prezent la proces, care nu a precizat dacă este vorba doar despre plângeri sau s-a început urmărirea penală în aceste dosare, a făcut această declaraţie pentru a-i convinge pe judecători să nu-l elibereze pe primarul suspendat, întrucât, a spus el, dacă ar fi eliberat, ar influenţa martorii. Şi a reuşit să-i convingă pe cei trei judecători, aceiaşi care i-au respins lui Solomon şi cererea de revocare a mandatului de arest preventiv în luna martie. Pe principiul cine intră în arestul din Piteşti nu mai iese, judecătorii Curţii de Apel au deliberat aproximativ o jumătate de oră, apoi au anunţat că au respins recursul. Până acum, magistraţii, atât cei de la Tribunalul Argeş, cât şi cei de la Curtea de Apel Piteşti, au respins orice cerere depusă de avocaţii primarului. Apărătorii primarului suspendat pot depune oricâte cereri doresc şi oricând, dar, după mersul lucrurilor la instanţele din Piteşti, singura şansă ca Solomon să iasă din arest înainte de pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabile în procesul pe fond este strămutarea judecăţii la o instanţă din alt judeţ. Avocaţii au încercat şi această metodă, dar prima cerere le-a fost respinsă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ca o notă de culoare despre modul în care percep judecătorii argeşeni arestul preventiv trebuie menţionat faptul că în boxa acuzaţilor au mai fost ieri doi inculpaţi care se aflau în arest preventiv unul de 12 luni, iar altul de doi ani. Cererile lor de liberare au fost, de asemenea, respinse. În situaţia actuală, avocaţii nu au de ales decât să aştepte termenul de 11 mai, atunci când procesul ar trebui să se judece pe fond. Atunci este probabil să se ia în calcul şi oportunitatea menţinerii măsurii de arest preventiv, ţinând cont de faptul că cele 60 de zile de arest expiră pe 21 mai.  

Susţinut de angajaţii din primărie

Antonie Solomon a fost susţinut ieri la proces de aproximativ patruzeci de persoane, majoritatea angajaţi ai primăriei. Unii dintre ei au început să plângă când acesta a coborât din duba penitenciarului încătuşat alături de un tânăr acuzat de înşelăciune. „A slăbit atât de mult în penitenciar. I-am spus că am venit să-l luăm acasă. Mi-a mulţumit şi a zis să lăsăm justiţia să-şi facă treaba. Mă bucur că am putut să vorbesc cu el“, a spus un consilier local din Craiova în timp ce-şi ştergea ochii de lacrimi. Oamenii au intrat cuminţi în sala de judecată, sperând că pledoaria avocaţilor îi va convinge pe judecători să-l elibereze. „De data asta, trebuie să-i dea drumul. Nu a omorât pe nimeni“, se încurajau unii pe alţii. În ciuda renumelui şi a argumentelor aduse, avocaţii Marin Nazat şi Dan Apostol nu i-au înduplecat pe magistraţi. „Orice persoană are dreptul la un proces echitabil“, a spus Nazat, susţinând că deciziile luate până atunci de judecători se bazează doar pe presupunerile procurorilor DNA.

Solomon: Jur că nu am dat nici un SMS!

Dacă la celelalte procese argumentele pro şi contra s-au centrat pe faptul că Antonie Solomon reprezintă un pericol pentru ordinea publică şi că ar influenţa martorii din dosar odată lăsat în libertate, ieri s-a luat în discuţie doar ultimul aspect. Avocaţii au încercat să demonstreze logic că Solomon nu are cum să influenţeze martorii deoarece aceştia au declarat atunci când au fost audiaţi în timpul urmăririi penale a primarului suspendat că acesta nu i-a influenţat cu nimic. Principalele arme ale DNA au fost întâlnirea lui Solomon cu fostul arhitect-şef al primăriei, Daniel Mărculescu, după ce ultimul a fost audiat de procurori, şi SMS-urile din 23 februarie pe care le-a primit Adrian Mititelu, în care acesta era ameninţat că rămâne fără echipă şi în care era somat să plece din oraş. „Este absurd ca judecătorii să considere că Solomon ar fi făcut presiuni asupra lui Mititelu, iar să continui să motivezi respingerile cererilor de liberare pe această ipoteză este o lipsă de rigoare juridică. Este absurd ca el să fie inculpat pentru fals intelectual, iar secretarul primăriei, Miulescu, şi fostul arhitect-şef să fie martori. Sunt suficiente două luni de arest“, a declarat avocatul Nazat. Celălalt apărător, Dan Apostol, a precizat că SMS-urile de ameninţare invocate de procurori au fost trimise înainte de începerea urmăririi penale. „Şi dacă ar fi fost trimise după ce a fost arestat, asta înseamnă că şi din arest s-ar realiza ameninţări asupra lui Mititelu“, a spus Apostol. Antonie Solomon a declarat la finalul şedinţei că nu el a trimis SMS-urile cu pricina. „Jur pe biblie că nu am dat nici un SMS, nici măcar familiei mele! Mititelu avea informaţii că voi fi arestat. Nu voi mai vorbi în viaţa mea cu el, indiferent care va fi rezultatul acestui proces“, a spus Solomon. Primarul suspendat a simţit nevoia să precizeze că nu a avut nici o contribuţie la mitingul de susţinere al angajaţilor primăriei după arestarea sa. „Nu eu am dirijat manifestaţia de simpatie. Mi s-a spus că nici la revoluţie nu a fost atâta lume“, a concluzionat Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

55 COMENTARII