11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Egalii câinilor!

http:http://www.youtube.com/watch?v=ASTqpPXglug
http:http://www.youtube.com/watch?v=NuZcOxzfXKo

Craiovenii din Valea Roşie au captat în aceste zile atenţia autorităţilor. Mai mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari, dar şi locuitori din zonă, care nu deţin funcţii în conducerile asociaţiilor, au participat marţi la campania „Fii vocea cartierului tău!“, organizată de Gazeta de Sud în sprijinul comunităţii. După întâlnirea cu autorităţile publice, ieri în cartier au fost concentrate mai multe dispozitive ale regiilor primăriei, pentru intervenţii solicitate de locuitorii din Valea Roşie cu o zi înainte. Dincolo de aceste lucrări – tăierea buruienilor, ridicarea gunoiului de lângă platforme etc., locuitorii din Valea Roşie au cerut implicarea urgentă a primăriei în gestionarea câinilor fără stăpân şi în amenajarea parcărilor.

Dupe ce au acceptat scuzele viceprimarului Mărinică Dincă, ajuns la dezbatere cu 20 de minute mai târziu, participanţii la „Fii vocea cartierului tău!“ le-au cerut oficialităţilor din Bănie să intervină de urgenţă pentru ridicarea câinilor comunitari. „E dezastru! Te mănâncă, pur şi simplu. Într-o zi, dacă nu eram atenţi eu şi cu oamenii ăştia care veniseră să ridice gunoiul, era gata să mănânce un copil“, a spus Ion Stanciu. „Acolo unde locuim, lângă unitatea militară, am fost muşcat când am dus găleata la gunoi. Se tot înmulţesc… Sunt sute de câini numai acolo“, a afirmat Dumitru Stanciu. „Noi acum trei săptămâni le-am dat colegilor noştri de la parlament un proiect de modificare a legii cu privire la comportamentul oamenilor faţă de câini (…) Am cerut să li se permită autorităţilor publice să ia măsurile pe care le consideră necesare. Trebuie să li se dea această libertate autorităţilor, fiindcă acum, în toată ţara, autorităţile sunt obligate să aleagă între oameni şi câini. Ăsta e adevărul, suntem egalii câinilor! Când constatăm că acei câini sunt mulţi şi violenţi şi nu le putem asigura un climat în care să nu se sfâşie între ei, trebuie să luăm măsurile pe care le credem de cuviinţă şi pentru aceasta trebuie să existe o legislaţie clară, vizibilă“, a spus viceprimarul Mărinică Dincă, oficialul delegat cu atribuţiuni de primar al Craiovei.

Mai uşor cu parcarea!

Lipsa parcărilor a fost unul dintre cele două mari subiecte generate de locuitorii cartierului Valea Roşie la întâlnirea cu autorităţile publice locale. Oamenii spun că, în ciuda lucrărilor efectuate în cartier anul trecut, mai sunt multe neajunsuri în privinţa locurilor de parcare. „După ce că nu avem parcări, la noi în parcare s-a construit o rampă de gunoi“, a spus Ion Stanciu. Nicolae Olteanu, din blocul 43, a arătat că parcarea blocurilor 42 şi 43 este plină zilnic de maşini străine şi blocată de taximetrişti. „Stăm ore întregi, dăm telefon la Poliţie, că nu avem ce face. Parcarea e plină de maşini care vin la Spitalul Militar. Am vrea să se realizeze altă ieşire, pentru a nu mai rămâne blocaţi“, a spus Nicolae Olteanu. În alte situaţii, parcările există în teren, ca spaţiu, însă sunt neamenajate. Ion Graure spune că ieşirea parcării de la blocul 27 este practic necirculabilă: „Avem 150 de metri pe acea ieşire, dar dacă intră o maşină de gunoi sau altceva noi nu mai putem ieşi din parcare. Mai există o ieşire, dar aceea chiar nu poate fi folosită“. „Legat de parcări (…), cu siguranţă amenajarea acestora s-a întrerupt fiindcă a venit iarna. (…) Evident că, atunci când vezi că se poate face, îţi doreşti să se facă şi la tine. (…) Dacă ne-ar veni anul acesta banii pentru patru ani, atunci am face toate parcările. Dar nu vin! Anul acesta avem vreo 600 de miliarde pentru parcări. Însă sunt folosiţi şi pentru străzi, şi pentru trotuare, şi pentru parcări. Eu vă spun că, de anul viitor, aceşti bani vor fi folosiţi numai pentru parcări. Pentru că de la anul încercăm să modernizăm străzile cu bani europeni. Toţi aceşti bani vor intra în parcări“, a spus viceprimarul Mărinică Dincă. Acesta le-a dat de înţeles oamenilor că nu poate promite că se vor face parcările imediat, dar a precizat că măsurători topografice se vor face în acest an şi în Valea Roşie, ceea ce înseamnă că vor exista şi intervenţii în zona carosabilului, parcărilor şi trotuarului. De asemenea, ieşirile neamenajate din parcări vor fi reabilitate în această primăvară, a mai arătat viceprimarul Mărinică Dincă.

Coordonarea asociaţiilor, zero barat

Asociaţiile de proprietari pe care reprezentanţii primăriei declarau în urmă cu trei ani că le vor verifica „la sânge“ funcţionează în continuare după aceleaşi sisteme – bani gârlă la administratori, incompetenţă etc., în special fiindcă primăria închide ochii. Ştefan Cojocaru a susţinut că în Valea Roşie există un administrator care ia salariu 5.200 de lei pe lună. Cojocaru l-a acuzat pe şeful serviciului Coordonare asociaţii de proprietari, Marian Giubelan, de incompetenţă şi a cerut demiterea acestuia. Viceprimarul Mărinică Dincă le-a dat dreptate oamenilor, care sunt convinşi că primăria nu va controla cu adevărat vreo asociaţie atâta vreme cât Giubelan va rămâne la serviciul de coordonare şi i-a sfătuit pe locatari şi pe reprezentanţii asociaţiilor să sesizeze în scris aspectele legate de serviciul specializat al primăriei. Marian Giubelan, prezent la dezbatere, nu a replicat.

Domeniul public, luat cu japca

Oficialii craioveni au fost traşi la răspundere de craiovenii din Valea Roşie pentru indiferenţa faţă de acţiunile unor locuitori ai cartierului care au pus stăpânire pe domeniul public. Ca exemplu elocvent pentru a demonstra existenţa acestor cazuri a fost dată parcarea de lângă blocul 44, de pe strada Henri Coandă, caz relatat deja de Gazeta de Sud. „Vă rugăm să verificaţi, şi nu numai în Valea Roşie, că toată lumea şi-a pus pe domeniul public căţel, purcel, parcare şi altele“, a spus Mircea Dumitrescu. Viceprimarul Mărinică Dincă a declarat că va fi verificat regimul juridic al tuturor suprafeţelor pe care oamenii susţin că au apărut garaje, cuşti, parcări ş.a.m.d şi vor fi luate măsurile de rigoare.

Betonieră la uşa blocului

Unul dintre cazurile prezentate de craioveni la „Fii vocea cartierului tău!“ este autorizarea staţiei de mortare de pe strada Rovinari, peste drum de blocurile de locuinţe. Oamenii au vrut să ştie dacă staţia deţine autorizare şi, în caz că da, ce poate face primăria pentru mutarea acesteia.

Mulţumiri

Gazeta de Sud mulţumeşte pe această cale conducerii Şcolii nr. 29 „Nicolae Romanescu“ pentru sprijin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII