14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn aşteptarea contorului de gaz

În aşteptarea contorului de gaz

100 de locatari din blocurile H3, H2, H4, H9, H10, din cartierul craiovean Calea Bucureşti, au solicitat furnizorului de gaze, încă din anul 2007, să le monteze contoare pe fiecare scară, deoarece situaţia lor este atipică, un singur ceas deservind trei imobile. După ce a luat la cunoştinţă, GDF Suez a promis că rezolvă situaţia „în limita posibilităţilor“, dar de atunci au trecut trei ani.
Este cunoscut faptul că furnizorii de servicii îşi monitorizează consumul la fiecare scară de bloc cu ajutorul unui contor, la fel procedând şi GDF Suez. Pe strada Mihail Moxa, Calea Bucureşti, contorizarea consumului de gaz este făcută însă cu un singur ceas la trei blocuri. Este o situaţie unică în Craiova, după cum spun cei de la asociaţie. Aşa au fost proiectate şi construite respectivele imobile în 1976. Numai că unii proprietari au devenit tot mai nemulţumiţi fiindcă şi-au montat repartitoare şi între timp consumul de gaze a crescut. În încercarea de a face economie la energia termică, au lăsat mai mult aragazul deschis, la gaze plata făcându-se la pauşal. Prin urmare, în blocurile contorizate cu ceas propriu, gazul costa 8,92 lei per persoană, în timp ce în blocurile fără contor propriu, preţul era de 14,12 lei pentru fiecare locatar. Din acest motiv, cei care s-au considerat păgubiţi au solicitat furnizorului de gaze, pe 26.09.2007, „separarea consumului pe fiecare bloc, pentru individualizarea consumului de gaze la nivel de branşament – clădire, aşa cum prevede legislaţia“. Cererea a rămas fără răspuns, iar pe 29 august 2008 Asociaţia de proprietari Siloz – Înfrăţirii a reînnoit solicitarea către furnizorul de gaze. Şi chiar a primit un răspuns, o lună mai târziu, pe 9 septembrie. Numai că a rămas cu răspunsul. GDF Suez nu a dat curs solicitării nici în anul 2010. „Iată ce ne-au răspuns: «Societatea noastră, în limita posibilităţilor, va rezolva solicitarea dumneavoastră, prin montarea de contor pe fiecare scară de bloc H2, H3, H4, H9, scara 1 şi scara 2 şi H10», răspuns dat în 2008. Dar de atunci nu s-a întâmplat nimic, deşi am revenit şi am cerut acest lucru şi în anii următori. Iar despre distribuitorul de gaz nu se poate spune că nu are fonduri sau că locatarii înregistrează datorii“, a spus administratorul Marin Sorescu.
Oamenii consideră că acest mod de contorizare nu este cel real, întrucât consumul diferă de la un un bloc la altul.

Furnizorul de gaz întârzie reabilitarea

Tot din cauza celor de GDF Suez, proprietarii apartamentelor de la parterul acestor blocuri nu au putut face izolarea termică. La nivelul planşeului care desparte parterul de primul etaj, lipită de peretele exterior al blocurilor se află conducta de gaze. Când locatarii au hotărât să izoleze blocurile, cei de la parter au fost nevoiţi să renunţe pentru că nu aveau voie să prindă sub plăcile de polistiren conducta de gaz. Nici în acest caz solicitările către GDF Suez nu le-au fost rezolvate sau, mai bine zis, au fost pur şi simplu sfidaţi. „Cei de la gaze nu s-au obosit să vină şi să depărteze câţiva centimetri ţeava de perete, iar noi stăm şi plătim facturi mult mai mari faţă de vecinii noştri“, a spus Marin Dobre, locatar.
Întrebaţi de nemulţumirea locatarilor din respectivele blocuri, reprezentanţii GDF Suez nu s-au grăbit să dea un răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS