14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCaptură de soare în şcoli şi grădiniţe

Captură de soare în şcoli şi grădiniţe

Mai multe şcoli şi grădiniţe din Craiova ar putea beneficia de apă caldă produsă cu ajutorul panourilor solare.

Soluţiile finale vor fi date de proiectanţii care vor veni cu oferta cea mai avantajoasă la licitaţia recent demarată de municipalitate. Soluţia utilizării sistemelor de încălzire solare, eoliene sau geotermale reprezintă o formă complementară de asigurare a energiei termice, cu beneficii în contul primăriei, care se presupune că va plăti mai puţin pentru energia furnizată acum pe bază de curent electric, gaze naturale şi sistem centralizat de încălzire, în contul unităţilor de învăţământ vizate, care vor avea utilităţile atunci când e nevoie de ele şi, nu în ultimul rând, în contul protecţiei mediului, ştiut fiind că echipamentele sunt nepoluante.
„Proiectul este parte a unui program pentru înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de energie, derulat de Ministerul Mediului, şi care beneficiază de finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu. La Craiova sunt incluse în acest proiect 22 de şcoli şi grădiniţe“, a spus Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova. Unităţile alese sunt cele în care este nevoie în primul rând de apă caldă. Programului îi sunt alocate circa patru milioane de lei, 80% din sumă provenind din fonduri nerambursabile. Primăria a stabilit ca data de deschidere a ofertelor depuse de proiectanţii interesaţi să fie 19 aprilie.

Apă rece toată ziua

Grădiniţele cu program prelungit şi cu creşe arondate au prioritate. De pildă, conform studiului realizat la Grădiniţa cu program prelungit nr. 45, în anul şcolar 2008/2009 au fost şcolarizaţi 300 de copii şi şi-au desfăşurat activitatea 44 de persoane. La Grădiniţa cu program prelungit 51 au fost şcolarizaţi în aceeaşi perioadă 329 de copii. Toţi aceşti micuţi, cu vârste între trei şi şase ani, se spală pe mâini înainte şi după mese, dar şi în alte situaţii – după joacă, lucru didactic etc., cu apă rece. Aici apa caldă a fost sistată în urmă cu câţiva ani tocmai „pe considerente“ economice, preferându-se utilizarea unor boilere pentru apa din bucătărie, după cum se arată în studiul de fezabilitate. La Şcoala nr. 32, de pildă, studiul se referă la asigurarea necesarului integral de apă caldă pentru sala de sport. Mai sunt luate în calcul situaţiile în care necesarul de apă caldă este asigurat în prezent, însă cu costuri imense şi nu în condiţii de maximă securitate (centrale proprii vechi, degradate). Este cazul unor colegii naţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII