16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRestaurăm şi istoria!

Restaurăm şi istoria!

Joi a avut loc licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de restaurare a clădirii Secţiei de arheologie şi istorie a Muzeului Olteniei. Într-o lună şi jumătate, vechea şcoală de fete va intra în renovare.

După reţeta binecunoscută de reabilitare a monumentelor istorice cu bani europeni, şi în cazul clădirii Muzeului de Istorie din Craiova – monument încadrat în categoria B, de interes local, având o arhitectură deosebită şi o vechime considerabilă – lucrurile s-au mişcat încet. „Dar sigur“, ne spune Ileana Măjină, directoarea Direcţiei pentru Afaceri Europene, Dezvoltare Europeană şi Relaţii Publice din cadrul Consiliului Judeţean Dolj. „Aceste proiecte urmează un anumit standard dictat de normele europene. Trebuie efectuată o documentaţie stufoasă, în care se acordă atenţie fiecărui detaliu. Pentru necunoscători, tot acest proces poate părea lent şi greoi. Pentru noi conteză însă finalitatea lui“.

O idee veche de cinci ani

Aşa cum ne-a declarat Mihai Fifor, directorul Muzeului Olteniei, clădirea de pe strada Madona Dudu, nr. 44, care adăposteşte Secţia de arheologie şi istorie, se află de ani buni într-un stadiu avansat de degradare. Problemele cele mai mari sunt la structura de rezistenţă, dar şi la subsol, care este inundat la fiecare ploaie mai serioasă.
Primele semnale ale intenţiei de a renova construcţia au apărut acum cinci ani. S-a identificat întâi nevoia de a învesti în restaurarea clădirii muzeului de istorie. În septembrie 2005, s-a realizat expertiza tehnică prin care s-a stabilit starea imobilului, nivelul de degradare a acestuia. Hârţogăria a mâncat fix 12 luni, aşa încât abia în septembrie 2007 s-au finalizat studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, detaliile de execuţie şi caietele de sarcini. Vremea a fugit ca gândul, iar anul următor a fost nevoie de o reactualizare a datelor.

S-a semnat finanţarea

A fost momentul când Consiliul Judeţean Dolj s-a putut servi de Programul Operaţional Regional (POR), Domeniul Major de intervenţie 5.1 – „Crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabilă a resurselor naturale cu potenţial turistic, restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural“. Aşadar, în primăvara şi vara lui 2008, conform axei 5.1, toată documentaţia a fost reactualizată de câştigătoarea licitaţiei, SC PROIECT BUCUREŞTI SA.
„Pe 24 octombrie 2008 s-au depus cererile de finanţare pentru ambele proiecte – Palatul Jean Mihail şi Muzeul de istorie -, le-am lucrat în paralel. A urmat un an în care a trebuit să răspundem la toate solicitările pentru detaliile proiectului. În cele din urmă, pe 12 octombrie 2009, am semnat contractul de finanţare, la Craiova“, ne-a explicat Ileana Măjină.

Muzeu „nou“, în iarna lui 2012

După semnare, CJ a avut misiunea de a se ocupa de formarea echipei de implementare şi organizare a proiectului, de managementul financiar al proiectului şi, nu în ultimul rând, de realizarea unui scenariu anticipativ al lucrărilor şi de alocarea fondurilor.
„Până acum, am primit o primă tranşă din bani, reprezentând 15% din valoarea totală a proiectului, care s-a rotunjit curând la 30%“, a spus Ileana Măjină. „Pentru caietele de sarcini am colaborat cu Inspectoratul pentru Cultură, cu Ministerul Culturii şi Cultelor, cerând specialişti atestaţi în restaurare. Ne aşteptăm să fie o lucrare dificilă, dar nu acceptăm decât oameni cu experienţă care să lucreze acolo“, a mai spus directoarea Direcţiei pentru Afaceri Europene, Dezvoltare Europeană şi Relaţii Publice din cadrul Consiliului Judeţean Dolj.
Licitaţia pentru atribuirea lucrărilor a avut loc joi, 15 aprilie. La ea a participat o singură firmă. Numele ei nu a fost făcut încă public, urmând o perioadă de evaluare în care comisia de implementare va decide dacă respectiva răspunde cerinţelor impuse. Dacă va fi declarată câştigătoare, conform legii, aceasta va avea obligaţia ca în termen de 42 de zile de la semnarea contractului să înceapă lucrările.
„Conform contractului de finanţare, lucrarea trebuie efectuată în cel mult 38 de luni de la încheierea lui“, a precizat Ileana Măjină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII