6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIncubăm, să trăiţi!

Incubăm, să trăiţi!

Craiova are incubatoare de afaceri. Dar are cine să dezvolte afaceri în ele? Citiţi mai jos abordările pe care le-au avut faţă de această problemă CJ Dolj şi Primăria Craiova.

Deşi municipiul nostru are două incubatoare de afaceri, nici unul nu produce nimic, dar motivele sunt diferite. Incubatorul dezvoltat de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj este realizat în incinta Parcului Industrial Craiova. Lucrările sunt finanţate prin Programul PHARE 2006 – Dezvoltarea infrastructurii regionale, costurile proiectului fiind de 5,8 milioane de euro. În incintă sunt acceptate companiile mici, dar numai pentru perioada de incubare, de maximum doi ani. Pentru o societate comercială din categoria microîntreprinderilor sau a IMM-urilor, costurile cele mai mari ale afacerii sunt legate de spaţiul de producţie, de utilaje şi utilităţi. Un incubator de afaceri înseamnă că firma beneficiază de chirie modică, la tarife sub cele ale pieţei, precum şi de servicii de contabilitate gratuite în primele trei luni. Până atunci însă, administratorii parcului organizează cursuri de management pentru tinerii care vor să-şi deschidă un business în viitorul incubator, care va fi gata la jumătatea acestui an. Cursanţii trebuie să aibă sub 30 de ani, studii în domeniile vizate (politehnică, aeronautică, electronică etc.) şi intenţia de a deschide o afacere în incubator, în domenii ca IT, auto etc. Timp de un an, ei vor urma şcoala de management. Administratorul parcului, Marin Nicoli, spune că există solicitanţi. „Avem deja scrisori de intenţie de la 37 de solicitanţi, cu toate că nu am dat drumul la curs. Şi nici măcar nu am făcut publicitate. Înseamnă că există cerere pentru aşa ceva. Vom avea 18 celule de incubare, iar cu cele auxiliare, numărul va ajunge la 27“, a spus Nicoli.

Ce rămâne de făcut?

La polul opus se află Primăria Craiova, care a dezvoltat şi ea un incubator de afaceri. La sfârşitul lunii martie, instituţia lansa campania „Primăria Municipiului Craiova sprijină afacerea ta“, adresată potenţialilor întreprinzători din domeniul producţiei de tehnologii cu valoare adăugată ridicată, furnizorilor de servicii de automatizări, biotehnologie şi IT. Firmele interesate puteau închiria locaţii în incinta incubatorului, situat pe bulevardul Calea Bucureşti, vizavi de aeroport. Spaţiile puse la dispoziţie sunt cuprinse între 26-43 mp, cu un preţ de 2 euro/mp/lună în primul an, 3 euro/mp/lună în cel de-al doilea an şi 4 euro/mp/lună în al treilea an. Incubatorul transfrontalier şi tehnologic de afaceri Craiova a fost înfiinţat în cadrul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de afaceri în municipiul Craiova, prin înfiinţarea unui incubator transfrontalier şi tehnologic de afaceri“, proiect finanţat în cadrul Programului PHARE CBC 2005 – cooperare transfrontalieră România-Bulgaria. Obiectivul proiectului îl reprezintă promovarea dezvoltării economice sustenabile din zona transfrontalieră Dolj – Vidin, prin dezvoltarea infrastructurii de afaceri transfrontaliere, cu scopul de a reduce caracterul periferic al zonei şi de a promova cooperarea transfrontalieră între sectorul privat şi cel public. Imobilul de la aeroport care găzduieşte incubatorul este gata de un an. În 2009, aleşii locali au luat în discuţie doar posibilitatea de a concesiona investiţia abia realizată unei firme cu experienţă în domeniu. Incubatorul de afaceri a costat circa 650.000 de euro şi are o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi. Potrivit reprezentanţilor primăriei craiovene, nici o firmă nu a închiriat vreun spaţiu în incubator. „Au fost patru solicitări, dar nu au fost admise, pentru că societăţile respective aveau alte domenii de activitate faţă de cele cerute“, a precizat purtătorul de cuvânt al primăriei, Carmen Licu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII