16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFestin expoziţional la Târgul de Paşte

Festin expoziţional la Târgul de Paşte

Esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova a adunat ieri, la deschiderea celei de-a doua ediţii a Târgului de Paşte, 40 de reprezentanţi de soi ai meşteşugurilor autohtone.

Creatori populari autentici din Horezu (Vâlcea), Piteşti, Timiş, Bucureşti, Sibiu, Mureş, Harghita, Suceava, Râmnicu Vâlcea cu daruri şi cu dăruiri tradiţionale şi artistice şi-au dat întâlnire la Craiova, la Târgul de Paşte, care se va desfăşura în perioada 30 martie – 1 aprilie. Iconari, încondeietori de ouă din Bucovina şi din Oltenia, sculptori şi alţi meşteri ai lemnului, ceramişti din centre ale Olteniei şi Transilvaniei, sticlari, dar nu în ultimul rând păstrătorii unor reţete culinare tradiţionale i-au introdus pe vizitatori în lumea minunată a datinilor autentice româneşti.
În porturi populare specifice locului, cu cele mai impresionante creaţii, meşterii şi-au aşezat exponatele încă de la primele ore ale dimineţii. Şi când treaba s-a isprăvit, şi-au ocupat locul la măsuţa de lucru. La un stand, în port popular, pe un scaun de lemn, imaginea femeii care toarce lână te conduce cu gândul spre vremea copilăriei, atunci când bunica depăna poveşti la gura sobei, cu fusul şi furca în mână. În jurul său câteva ştergare de masă şi păpuşi îmbrăcate în frumosul port românesc.
La un stand depărtare, un tânăr ciopleşte în lemn o icoană, pentru ca un meşter sticlar, descendent al maeştrilor glăjari (sticlar-n.r.) din Ardeal să execute în faţa curioşilor o lăcustă la flacără.
Alte mici obiecte fuseseră deja executate, iar acum îşi oglindesc frumuseţea în razele soarelui: un pom de sticlă pe suport din lemn la 50 de lei, o lebădă la 6 lei, un clopoţel, tot la 6 lei, dar şi tradiţionalele ouă de sticlă, la 7 lei.
În alte coşuleţe, la standurile altor meşteri, ouăle îmbrăcate în mărgele, la 7 lei, îşi ocupaseră locurile printre şergare ţesute, cergi (400 – 450 de lei) sau trăistuţe (15 lei) cu motive tradiţionale.
Nici icoanele pe lemn, pe scoarţă de copac (de la 15 până la 100 de lei) sau cele sculptate nu au lipsit de pe mesele meşterilor.
Gospodinele care au trecut pe la Târgul de Paşte pot uita de şorţul de bucătărie şi de orele întregi petrecute printre oale pentru pregătirea mesei de Paşte. Cozonacii cu nucă, stafide sau rahat pot fi achiziţionaţi în schimbul sumei de 10 lei. Un cozonac în formă de miel cu siguranţă îşi va găsi locul pe masă, în schimbul sumei de 10 lei, la fel cum cei mici se vor bucura descoperind în coşuleţul de nuiele lăsat de iepuraş delicioase ouă de zahăr, ale căror preţuri oscilează în funcţie de mărime (de la 11 la 25 de lei) sau turta dulce în formă de iepuraş ori căsuţă.

Poveşti presărate cu tradiţii

Meşterii populari au adus cu ei şi minunatele lor poveşti. Trecând prin faţa standurilor şi admirându-le exponatele, nu ai cum să nu primeşti în dar şi povestea fiecărui obiect. „Sunt icoane pictate pe scoarţă de platan. Anul trecut, în septembrie, la Caransebeş eram în parc. M-am trezit la un moment dat în braţe cu o bucată de scoarţă de platan. Pentru că aveam cutia cu tempera la mine, am început să pictez şi aşa s-a născut primul exponat de acest fel“ – este una dintre poveştile depănate în faţa vizitatorilor.
Un stand special cu broderii spune altă poveste, istoria unui meşter printre puţinii care aduc în prezent o tradiţie veche, dantelă flamandă, dantelă în tehnică „Frivolite“ sau dantelă cu suveică, de origine flamandă. A fost „adusă de saşi la noi încă din secolele XII – XIII, odată cu colonizarea lor în sud-estul Ardealului, iar la sfârşitul secolul XIX, începutul secolului XX, ea a fost meşteşug preorăşenesc. Doamnele din înalta societate, printre care şi Regina Maria a României, lucrau astfel de dantelării“, a precizat Violeta Roman. Astăzi, cu migală lucrează în mătase şi fir de aţă de papiotă feţe de masă, mileuri unice, îmbracă inele-suport pentru şervetul de masă sau ouăle de Paşte, oferind iubitorului de frumos unicitatea unei arte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS