11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvioane Craiova, fără director

Avioane Craiova, fără director

Directorul Avioane Craiova SA, Radu Costaşuc, are scaunul legat de planul de reducere a costurilor de funcţionare a fabricii, spun surse din cadrul societăţii. Din cauza problemelor financiare, Avioane Craiova funcţionează la limita supravieţuirii, iar administratorii societăţii trebuie să reducă la minimum costurile.
„Consiliul de Administraţie se va întruni în curând, iar pe ordinea de zi se află şi un plan de acţiune pe 2010. Vom avea bugetul de venituri şi cheltuieli, precum şi măsurile care trebuie luate pentru reducerea unor costuri, cum ar fi cele cu utilităţi. Nu poţi cheltui bani cu utilităţile în zonele în care nu se produce nimic“, spun sursele citate. Anunţul făcut recent de guvern privind achiziţia a 24 de avioane multirol F-16 second hand este o veste proastă pentru industria de armament de la Craiova. Aceasta deoarece americanii nu au ofertă de offset, aşa cum aveau ofertanţii suedezi de la SAAB, spre exemplu, în cazul cumpărării de către statul român a aparatelor JAS 39 Gripen. Chiar şi italienii de la Alenia Aeronautica legau preluarea Avioane Craiova de un eventual contract al MApN pentru avioanele la care sunt implicaţi, Eurofighter Typhoon. SAAB a făcut o ofertă de preluare graduală a fabricii de la Craiova, însă condiţiile au fost inacceptabile de statul român.
Statul a eşuat şi în negocierile cu Aero Vodochody, cehii care păreau cei mai dispuşi să preia fabrica şi care produceau, printre altele, avioane de antrenament – adică apropiat de profilul societăţii oltene. Colacul de salvare care a ţinut în viaţă fabrica au fost comenzile făcute de statul român, care a comandat prin MApN avioane IAR-99 Şoim. Fie noi, fie prin transformarea unora standard. Criza şi alocaţiile mici au întrerupt contractele cu MApN. În prezent, în anumite medii se discută despre un nou posibil contract, însă nimic nu este stabilit. Până atunci însă, fabrica trebuie să taie din costuri. Ea poate fi băgată la orice oră în insolvenţă de cei aproape 300 de salariaţi disponibilizaţi anul trecut, dar care mai au de încasat sume importante pentru munca prestată înainte de a pleca acasă. Furnizorii de utilităţi bat şi ei la poartă. Mandatul directorului Radu Costaşuc a expirat pe 19 martie. El îi va fi prelungit în funcţie de măsurile pe care le propune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII