24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeputatul Gust, suspect de fals în declaraţii

Deputatul Gust, suspect de fals în declaraţii

Agenţia Naţională de Integritate l-a dat pe mâna procurorilor pe deputatul doljean Florentin Gust, pentru că a „uitat“ să-şi treacă în declaraţia de interese câteva firme la care este patron sau manager.

Deputatul doljean Florentin Băloşin Gust a fost prins „cu ocaua mică“ de Agenţia Naţională de Integritate. Inspectorii ANI au descoperit că fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret, iar în prezent preşedinte al Departamentului Tineret şi Sport din PSD, devenit deputat sub stindardul celor trei trandafiri, a omis în mod repetat să-şi treacă în declaraţia de interese câteva firme pe care le administra din postura de deputat în Parlamentul României.

Omisiuni cu repetiţie

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat ieri Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea de către deputatul PSD Florentin Băloşin Gust a infracţiunii de fals în declaraţii, se arată într-un comunicat remis ieri de ANI. Infracţiunea pentru care demnitarul doljean – ajuns deputat începând cu data de 18 decembrie 2008 – va trebui să dea cu subsemnatul în faţa procurorilor este prevăzută în art. 292 din Codul Penal, fiind sancţionată cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.
În urma verificărilor efectuate ca urmare a unui articol apărut în presă, ANI a stabilit că, între 19 octombrie 2004 – 19 octombrie 2008, Gust a fost administrator la SC PARC-TURISM SA, iar de pe 22 august 2006 şi până pe 10 octombrie 2008 a mai deţinut calitatea de asociat şi administrator la SC STUDENT MARKET SRL.
În urma aceloraşi investigaţii, inspectorii ANI au descoperit şi că, începând cu 14 martie 2008, deputatul deţinea calitatea de asociat unic şi de administrator la SC INFO GAST SRL, iar din 18 septembrie 2001 este asociat şi administrator la SC GAST TRADING SRL. Abia pe 5 februarie 2009, respectiv 6 februarie 2009, deputatul a înaintat la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Dolj cererile de menţiune având ca obiect revocarea mandatului de administrator la SC GAST TRADING SRL, respectiv SC INFO GAST SRL.
„În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că domnul deputat Florentin Băloşin Gust a menţionat în declaraţia de interese depusă la data de 15 decembrie 2008 doar faptul că deţine calitatea de asociat la SC GAST TRADING SRL şi pe cea de membru în Consiliul de Administraţie al SC PARC TURISM SA, fără a face referiri cu privire la funcţiile de administrator pe care le deţine la SC GAST TRADING SRL şi la SC INFO GAST SRL, respectiv calitatea de asociat unic la SC INFO GAST SRL. Calitatea de asociat unic la SC INFO GAST SRL nu a fost menţionată nici în declaraţia de interese depusă pe 10 iunie 2009“, se menţionează în comunicatul ANI.
În baza celor constatate, ANI a decis să sesizeze Parchetul General, considerând că există indicii temeinice ca deputatul Florentin Gust să fi săvârşit infracţiunea de fals în declaraţii cu ocazia depunerii declaraţiilor de interese din 10 iunie şi 15 decembrie 2009.

Gust face pe nevinovatul

Deputatul PSD Florentin Gust a declarat ieri, în mod surprinzător, că firmele la care face referire sesizarea ANI – deci inclusiv cunoscutul său magazin situat la parterul Căminului nr. 8 din campusul studenţesc de la Institut – nu au… funcţionat niciodată!
„Sunt nişte firme care n-au funcţionat şi n-au avut niciodată obiect de activitate. Dar, dacă asta trebuie să facem, justiţie la televiziune, eu n-am nici o problemă pentru că nu mă simt deloc vinovat“, a spus Gust, ieri, la Antena 3.
Întrebat dacă există neconcordonaţe între declaraţia lui de interese şi realitate, deputatul social-democrat a spus că poate a greşit „o virgulă“ şi se arată contrariat că ANI a transmis informaţiile în presă fără să îl fi contactat cineva oficial.
„E posibil să fi greşit eu vreo virgulă, dar a face lucrul acesta, să dai direct la presă, fără măcar să mă întrebe, să dea vreun telefon, «băi, băiatule, aici nu apare virgula asta, de ce nu apare?», dar să dai direct la presă…“, a răspuns Gust, la Antena 3.
ANI îl contrazice, însă, menţionând că l-a informat nu o dată, ci de trei ori, ba chiar l-a şi înştiinţat că are dreptul să-şi pună un avocat şi să aducă orice probe în favoarea sa. „În baza mandatelor poştale datate 11 decembrie 2009, 8 ianuarie 2010 şi 9 martie 2010, domnul Florentin Băloşin Gust a fost înştiinţat cu privire la declanşarea procedurii de verificare, respectiv asupra drepturilor sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare“, se menţionează în comunicatul de ieri al ANI.
Şi totuşi, preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, i-a luat ieri apărarea, susţinând că „dosirea“ unor firme n-ar fi ceva foarte grav. „Regulile ANI sunt foarte stricte. E posibil să se întâmple şi asemenea lucruri. Sper să poată să treacă peste ele şi să nu fie o faptă aşa de gravă. Nu-i aduc nici un fel de blam. Dimpotrivă, se poate întâmpla în viaţă…“, a declarat Ion Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

45 COMENTARII