8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMorţii fac dializă la Spitalul Judeţean

Morţii fac dializă la Spitalul Judeţean

Gazeta de Sud continuă seria dezvăluirilor despre neregulile găsite de Camera de Conturi Dolj în activitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă. Morţi în numele cărora s-au încasat bani publici, kilometri scoşi din burtă de firmele tocmite de conducerea spitalului să transporte bolnavii sunt principalele nereguli în urma cărora spitalul a fost prejudiciat cu zeci de mii de lei.

GdS v-a prezentat ieri modul grosolan în care o firmă cu puternice influenţe liberale a fost desemnată câştigătoarea licitaţiei pentru spălarea lenjeriei din Spitalul Judeţean Dolj. Neregulile nu se opresc aici. Auditorii Camerei de Conturi au descoperit probleme grave şi la contractul pentru transportul bolnavilor care au nevoie de dializă, în numele cărora spitalul a achitat sume grase firmelor de transport, pe parcursul câtorva ani. Conducerea unităţii medicale avea nevoie de o firmă care să-i transporte pe bolnavii din programul de dializă de acasă la spital şi înapoi. Şi aşa a apărut în peisaj firma Gronex Impex din Craiova, cu care spitalul a semnat mai multe contracte în ultimele luni ale anului 2006 şi la sfârşitul anilor 2007 şi 2008, pentru suma de 0,87 lei plus TVA pe kilometru. Atât de bine au verificat cei de la spital evidenţele cu pacienţii transportaţi, încât au plătit degeaba firmei aproape 4.000 de lei. În acest caz nu suma atrage atenţia, ci lipsa de interes a celor responsabili în cheltuirea banilor publici. Camera de Conturi a descoperit că spitalul a plătit în contul unor persoane care decedaseră, dar pe care firma Gronex susţinea că le-a transportat la dializă. „S-a constatat că au fost nominalizate şi persoane care fie că erau decedate în perioada când figurează ca fiind transportate, fie că nu au efectuat procedurile de dializă, mărindu-se astfel numărul de kilometri efectuaţi“, se arată în raportul Camerei. De exemplu, Elena Nae, din Craiova, a murit în luna martie 2008, dar Gronex a cerut şi primit bani pentru transportul ei până în iulie 2008. În felul acesta, firma a încasat 1.377 de lei pentru 1.330 de kilometri puşi pe hârtie din burtă. Marin Trican, din Coţofenii din Dos, este un alt exemplu. Acesta a decedat în luna octombrie 2008, dar figurează în centralizatorul cu bolnavii transportaţi în luna noiembrie. În cazul altor persoane, Gronex a umflat cifrele de câteva ori. Unor bolnavi le-a trecut şi opt şedinţe de dializă, iar ei făcuseră doar una sau deloc. Persoana de la spital responsabilă în acest caz nu a putut fi contactată de auditorii Camerei, deoarece era în concediu.
Probleme cu transportul bolnavilor la dializă au apărut şi în contractul de anul trecut dintre spital şi SC Almarom 2001, din Slobozia. Deşi a încheiat un contract pe perioada 2-28 februarie 2009, pentru suma de 46.200 de lei fără TVA, spitalul a mai semnat încă unul, pentru perioada 23 februarie – 31 martie, ceea ce a dus la suprapuneri de date. 9.400 de lei au fost plătiţi nejustificat în felul acesta, dar prejudiciul total se ridică la aproape 24.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII