14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBugetul judeţului Gorj, aprobat cu scandal

Bugetul judeţului Gorj, aprobat cu scandal

Dezbaterile privind bugetul judeţului Gorj au provocat din nou scandal, în şedinţa de ieri, după ce s-a anunţat că au scăzut fondurile pentru DGASPC şi pentru persoanele cu handicap.

Bugetul judeţului Gorj a aprins din nou spiritele în rândul consilierilor, care, ieri, au aprobat repartizarea fondurilor pe acest an. Aleşii au repetat experienţa de luna trecută, când s-au certat din cauza repartizării sumelor provenite din cotele TVA, iar hotărârea chiar a fost contestată în instanţă de Primăria Târgu Cărbuneşti, la Secţia Contencios-Administrativ a Tribunalului Gorj. De această dată, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj şi cel care a condus şedinţa de ieri, le-a explicat aleşilor judeţeni că în acest an bugetul pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj este mai mic cu 10%, iar cel pentru ocrotirea persoanelor cu handicap, cu 18%. După aproximativ o oră şi jumătate de explicare a bugetului şi a modului în care acesta a fost repartizat, a venit şi momentul luărilor de cuvânt, nu înainte ca Ion Călinoiu să critice actuala conducere a DGASPC pentru modul în care şi-a gestionat şi cheltuit banii.

Şi-a atacat colegii de partid, dar a revenit

Ion Călinoiu a vorbit despre situaţia foarte grea în care se va afla în acest an sistemul de ocrotire a copilului şi a persoanelor adulte cu nevoi speciale. Şeful CJ i-a îndemnat pe şefii DGASPC să facă rost de fonduri pentru a acoperi suma lipsă. Printre soluţiile indicate de Călinoiu se află şi externalizarea unor servicii, precum cele de cazare, masă sau curăţenie. „Este o situaţie foarte grea şi trebuie să facem cu toţii eforturi. Trebuie să atragem fonduri nerambursabile. Până acum am avut bani pentru Direcţia de Asistenţă Socială. Acum, cei de acolo trebuie să se ridice de pe scaune şi să facă treabă. Nu se vine cu nici o propunere. Trebuie să vedem şi noi ce înseamnă cheltuieli de casă, de masă. Sigur că e o cantină căreia i se asigură aprovizionarea, dar ştim că hrana e pentru mai mulţi, nu doar pentru cine trebuie. Şi curăţenia trebuie să aibă efectul scontat, nu să stai cu batista la nas când intri în camere. Serviciile pot să fie externalizate. La aceleaşi preţuri putem să avem servicii de casă şi masă. Trebuie să oprim robinetul de cheltuire a banilor ca să nu avem deficit pe cost de beneficiar“, i-a mustrat Călinoiu pe şefii Direcţiei, după care şi-a adus aminte că îi sunt colegi de partid. „Sunt loviţi de soartă şi salariaţii. Trebuie să fim solidari. Eu nu am acuzat, dar spun că e loc şi de mai bine. Eu, de fapt, mă duc cu drag în fiecare instituţie de asistenţă socială“, şi-a îndulcit vorba şeful CJ.  

„Şanse de a găsi soluţii sunt minime“

Consilierul judeţean Gheorghe Milosteanu (PSD), care este şi director adjunct al DGASPC, a declarat că situaţia instituţiei este cu atât mai gravă, cu cât înainte de fundamentarea bugetului nu a fost făcută o analiză şi nu au fost identificate soluţiile pentru găsirea fondurilor necesare. Totodată, Milosteanu a afirmat că Direcţia trebuie să respecte legislaţia şi să aloce fondurile necesare pentru fiecare asistat: „Faţă de anul trecut, fondurile sunt mai mici. Noi ne chinuim să eficientizăm activitatea, dar trebuie să respectăm prevederile legale referitoare la standarde. Nu putem să cheltuim mai puţin decât este legal pentru fiecare asistat. Beneficiarii sunt în creştere. Nu ştiu cum o să putem asigura servicii medicale de calitate. Şansele de a găsi soluţii sunt minime. Banii nu ajung, că e criză, dar de ce nu e pentru toată lumea? Îmi exprim nemulţumirea faţă de sumele alocate şi faţă de faptul că nu a fost făcută anterior o analiză“, a afirmat Milosteanu. La rândul său, consilierul judeţean PD-L, Gheorghe Grivei, a recomandat reducerea nivelului de finanţare pentru festivaluri şi ansamblurile folclorice. Bugetul a fost însă votat în forma prezentată, doar consilierii judeţeni ai PD-L votând împotrivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS