21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Paşi în adopţie

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj organizează, în perioada 1-8 martie 2010, Zilele Adopţiei, în cadrul campaniei naţionale de promovare a adopţiei. Acţiunea are ca scop creşterea numărului adopţiilor naţionale şi gradului de informare a populaţiei cu privire la această procedură, la particularităţile şi importanţa fiecărei etape.

Un copil poate fi adoptat doar după ce instanţa de judecată a deschis procedura adopţiei interne, iar hotărârea a rămas definitivă şi irevocabilă. Din acel moment, copilul devine adoptabil.
După ce copilul este declarat adoptabil, profesioniştii DGASPC pot începe demersurile de identificare a celei mai potrivite familii adoptatoare pentru copilul respectiv. Sunt şase paşi pe care trebuie să îi parcurgă o persoană/familie care doreşte să adopte. 
Primul este depunerea cererii. Orice persoană/familie cu domiciliul legal pe teritoriul României şi care doreşte să adopte un copil depune la DGASPC din judeţul/sectorul în care domiciliază o cerere în acest sens, însoţită de anumite acte/documente menţionate în lege: copie buletin/carte de identitate, copii legalizate ale actelor de stare civilă (certificat de naştere/căsătorie/hotărâre de divorţ), copie legalizată de pe titlul de proprietate sau alt titlu care să ateste dreptul de folosinţă a locuinţei, certificat de cazier judiciar, certificat medical tip Ministerul Sănătăţii, adeverinţe de venit, caracterizări de la locul de muncă – minimum două pentru fiecare persoană/membru al cuplului conjugal, declaraţie notarială că nu au fost decăzuţi din drepturile părinteşti, motivaţia adopţiei şi aşteptări legate de copil – sex, vârstă, situaţia psihosociomedicală etc.).

Se caută familie pentru copil, nu invers

Pasul al doilea este procesul de evaluare: socială, psihologică şi pregătirea în vederea asumării în cunoştinţă de cauză a rolului de părinte.
Prin evaluare se urmăresc istoricul persoanei/familiei, evoluţia, dinamica şi funcţionarea acesteia în timp, interacţiunile din cadrul familiei şi în comunitate, capacităţile parentale. Pregătirea constă în frecventarea unor cursuri susţinute de specialişti pe baza unei programe de pregătire.
În urma evaluării şi pregătirii persoanei/familiei, specialiştii iau decizia acordării sau neacordării atestatului de persoană/familie aptă să adopte.
Inclusă atât în evidenţa DGASPC, cât şi în lista centralizată la nivel naţional de către Oficiul Român pentru Adopţii (ORA), familia va aştepta potrivirea cu un copil adoptabil pe care DGASPC consideră că aceasta îl poate creşte şi educa. Trebuie menţionat faptul că nu se caută un copil pentru familie, ci o familie pentru copil.

Potrivirea

Al treilea pas constă în stabilirea compatibilităţii între copil şi familia/persoana adoptatoare. Dacă în urma acestui demers nu poate fi identificată o familie care să răspundă nevoilor copilului adoptabil şi care să domicilieze în judeţul/sectorul de domiciliu al copilului, DGASPC solicită de la ORA lista centralizată la nivel naţional a persoanelor/familiilor pentru a le identifica pe cele mai potrivite.
Potrivirea se face de către o echipă de profesionişti şi cuprinde două etape: potrivirea teoretică (constă în analiza şi luarea în considerare a tuturor informaţiilor referitoare la copil, la familia lui biologică şi la persoana/familia adoptatoare) şi potrivirea practică (întâlniri între copil şi familie în vederea dezvoltării treptate a relaţiilor dintre aceştia).

Părinţi, în certificatul de naştere

Pasul patru îl reprezintă încredinţarea în vederea adopţiei.
După parcurgerea etapei de potrivire, la propunerea profesioniştilor DGASPC, instanţa judecătorească încredinţează copilul în vederea adopţiei pentru o perioadă de 90 de zile. În această perioadă, familia şi copilul sunt monitorizaţi constant.
Al cincilea pas este încuviinţarea adopţiei. La sfârşitul perioadei de încredinţare în vederea adopţiei, se elaborează un Raport final care se transmite instanţei de judecată competente, alături de propunerea de încuviinţare a adopţiei. Atunci când sentinţa de încuviinţare a adopţiei a rămas definitivă şi irevocabilă, persoana/familia adoptatoare solicită primăriei de domiciliu schimbarea actului de naştere al copilului, urmând ca în noul certificat de naştere adoptatorii să fie trecuţi ca părinţi fireşti ai copilului.
Perioada de monitorizare postadopţie este ultimul pas. Minimum doi ani, se monitorizează trimestrial evoluţia copilului în cadrul familiei de adopţie.
În această perioadă, profesioniştii DGASPC vor furniza şi vor asigura accesul copilului şi familiei la servicii postadopţie, în funcţie de nevoile identificate.

Informaţii suplimentare

Cei interesaţi se pot adresa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, cu sediul în Craiova, str. Nicolae Titulescu nr. 22, Serviciul Adopţii – Camera nr. 35, dar pot apela şi Telefonul Copilului (983), pentru obţinerea informaţiilor necesare.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII