9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMarian Sârbu a plecat din PSD

Marian Sârbu a plecat din PSD

Marian Sârbu a demisionat vineri din PSD din cauza „stării de neîncredere“ din partid şi a faptului că s-a situat adeseori „într-o anumită contradicţie“ cu poziţia formaţiunii în anumite domenii. Sârbu a precizat că se va alătura grupului independenţilor.
Marian Sârbu se adaugă grupului de parlamentari care au părăsit PSD în ultimul timp. „Din multe puncte de vedere, legile pe care le-am promovat în timpul în care am fost ministru al muncii, şi mă refer cu precădere la Legea salarizării şi Legea pensiilor, s-au situat adeseori într-o anumită contradicţie cu poziţia partidului. Sunt şi anumite elemente de linie strategică cu care nu sunt de acord. Principala mea nemulţumire rămâne legată de situaţia destul de suspicioasă, o stare de neîncredere în partid, în care eu, personal, din punct de vedere tehnic nu pot să lucrez“, a explicat Marian Sârbu motivele pentru care a decis să părăsească PSD. Fostul social-democrat a precizat că nu a avut discuţii cu nimeni despre funcţii, dar a evitat un răspuns clar în ceea ce priveşte posibilitatea acceptării unui eventual portofoliu în executiv. „Vulgarizarea dezbaterii, a unei dezbateri de principii, şi transformarea ei într-o dezbatere despre funcţii mi se pare de-a dreptul neconcludentă şi lipsită de orice substrat. N-am avut discuţii cu nimeni pe aceste teme şi cred că este realmente frivol să vorbeşti despre înlocuirea unor miniştri sau chiar de moţiuni simple sau de cenzură la două luni după formarea guvernului“, a spus Sârbu. Întrebat dacă ar accepta o funcţie în guvern dacă i s-ar propune, Sârbu nu a dat un răspuns clar, amintind de oferta din luna decembrie, când preşedintele Traian Băsescu a spus că şi l-ar dori ministru al muncii în noul cabinet Boc. „În luna decembrie, atunci când mi s-a propus, am cerut un punct de vedere al partidului şi atunci partidul nu a fost de acord“, a răspuns Sârbu.
El a mai spus că a fost deranjat inclusiv de speculaţiile din interiorul partidului privind plecarea sa ca ministru în acea perioadă. „A fost în luna decembrie ceea ce a fost. Acel moment este speculat în continuare şi inclusiv acest lucru m-a deranjat în interiorul partidului. E un guvern care are totuşi o susţinere parlamentară şi care îşi duce crucea aşa cum poate“, a mai spus Sârbu. Fostul ministru al muncii, Marian Sârbu, a completat spunând că după 16 ani se vede nevoit să părăsească partidul, pe motiv că nu mai are eficienţă, în condiţiile în care sunt unii colegi care îi cer să fie împotriva propriilor sale idei. Sârbu a precizat că se va alătura grupului independenţilor, cu speranţa ca acesta să reprezinte nucleul unei viitoare construcţii politice. „Mă voi alătura Grupului independenţilor din Parlamentul României. Sunt prieten cu ministrul Gabriel Oprea de multă vreme şi îmi manifest speranţa că acest grup, în care se regăsesc şi foşti colegi de la PSD, va reprezenta nucleul unei viitoare construcţii politice, care să reprezinte stânga politică adevărată şi interesul naţional, totodată“, a declarat Sârbu.

Întâlnire de curtoazie cu Ponta

Întrebat ce argumente i-a adus Victor Ponta pentru a rămâne în partid, Sârbu a subliniat faptul că discuţia a fost „de principii“ şi speră ca PSD să rămână principalul partid de stânga de pe eşichierul politic. „Nu cred că are nevoie să facă promisiuni individuale sau personale şi nici nu i-am cerut aşa ceva. Ne-am limitat la o discuţie de principii şi din multe puncte de vedere cred că dumnealui a înţeles poziţia mea şi sper ca partidul acesta să rămână în continuare principalul partid de stânga“, a mai spus Sârbu, adăugând că această discuţie a fost una de „curtoazie“. Cu toate acestea, mai spune el, a atras în repetate rânduri atenţia asupra faptului că partidul riscă să piardă această poziţie prin crearea unei noi construcţii politice şi nu crede că PSD poate să mai acopere „toată plaja de stânga“. „Personal, nu cred că mai poate să acopere toată plaja de stânga, tot electoratul de stânga. De mai mult timp am spus că există riscul apariţiei unei construcţii politice care să substituie o parte din lipsa de preocupare pentru electoratul de stânga“, a continuat fostul social-democrat. El a spus că aceste nemulţumiri au fost ridicate de mai multe ori în cadrul Biroului Permanent şi a altor foruri interne, dar problemele sale au fost acaparate de altele „poate mai importante“. „Am făcut-o în interiorul partidului. Asta este principala surpriză. Am făcut-o în interiorul partidului de un an. Toate celelalte probleme, poate mai importante, au acaparat aceste discuţii, dar cred că este exagerată focalizarea pe o problemă de natură personală“, a mai spus Sârbu. Fostul ministru al muncii a ţinut să le mulţumească lui Miron Mitrea, Adrian Năstase şi Mircea Geoană pentru sprijin, dar şi lui Ion Iliescu, „pentru sprijinul discret, dar constant pe care mi l-a acordat“.

Ponta: Nu mă bucur, dar nici nu ţin pe cineva în partid

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că a discutat cu Marian Sârbu şi i-a transmis că social-democraţii nu pot susţine cele două legi – a salarizării şi a pensiilor – lucrate de fostul ministru al muncii, adăugând că nu se bucură de plecarea nici unui coleg, dar nici nu „ţine“ pe cineva. „Am discutat cu Marian Sârbu, am înţeles punctul său de vedere. Cred că şi el l-a înţeles pe al meu. Partidul nostru nu poate să susţină cele două legi, cele referitoare la salarizare şi la pensii, atâta timp cât acestea, mai ales în modul în care încep să se aplice – vorbesc de Legea salarizării – sau efectele pe care deja le produc la nivel psihologic în populaţie – Legea pensiilor, sunt împotriva a ceea ce doreşte să facă PSD în continuare. Am înţeles punctul lui de vedere. Este ataşat de aceste legi, este ataşat de actul tehnocrat până la urmă, nu mă bucur de plecarea nici unui coleg, dar nici nu ţin pe cineva în partid“, a spus Ponta.  Întrebat dacă starea de neîncredere din PSD denunţată de Sârbu este reală, Ponta a răspuns că „a fost o realitate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII