17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIsărescu: Nu am fost pregătiţi pentru UE

Isărescu: Nu am fost pregătiţi pentru UE

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a arătat la Craiova că România a intrat prea devreme în Uniunea Europeană şi că intrarea pe nepregătite în zona euro ne va aduce probleme, cum ar fi preţuri mai mari.
El a povestit cum, în urmă cu zece ani, pe vremea când era prim-ministru, a avut o întâlnire cu Romano Prodi, pe atunci preşedinte al Comisiei Europene (CE), şi cu Gunter Verheugen, actual vicepreşedinte al CE, cu care a discutat despre intrarea României în UE. Oficialii europeni susţineau că ar fi bine ca intrarea să fie în 2010, iar Isărescu a cerut să fie în 2007. „Au avut dreptate. Nu am fost pregătiţi, iar intrarea în zona euro nepregătiţi ne va crea probleme, pe de o parte pentru că nu va mai exista problema diferenţei de curs valutar, iar pe de altă parte vor creşte preţurile şi pretenţiile“, a spus Isărescu. Declaraţia lui vine la numai câteva zile după ce Verheugen a avut remarce dure la adresa intrării României în UE. Potrivit realitatea.net, vicepreşedintele CE ar fi afirmat în urmă cu o săptămână: „Nimic n-a lovit mai tare Uniunea decât integrarea României“.
Isărescu a mai afirmat în Bănie că băncile care „se lipesc“ de fonduri comunitare vor face foarte mulţi bani în România. În caz contrar, băncile vor rămâne doar „ca un institut de cercetare: nu dau credite, dau doar previziuni“, a precizat guvernatorul BNR.  
Pe finalul dezbaterii de la Craiova, guvernatorul BNR şi-a manifestat speranţa ca Ford să introducă în fabricaţie un model ieftin, după exemplul Dacia. El a spus că „este un exces de capacitate de producţie auto pe plan mondial de 60%. Sper ca Ford să producă aici o maşină ieftină, la fel ca Dacia“.

„Întreprinzătorul român este un ţăcănit sublim“

Primul om din fruntea BNR a lansat în Bănie mai multe remarce într-un limbaj comun, care au făcut deliciul auditoriului.
„Întreprinzătorul român este un ţăcănit sublim. «Ţăcănit» spun în sensul pozitiv al cuvântului. La fel sunt şi eu“.
 De altfel, pe tot parcursul discursului său, şeful BNR a ţinut partea mediului privat, convins fiind că motorul ieşirii din criză este „economia reală“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII