6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCase în pericol de a fi îngropate sub pământ

Case în pericol de a fi îngropate sub pământ

Zece case din localitatea Sprâncenata din judeţul Olt sunt în pericol de a fi înghiţite de pământ, în urma unor alunecări de teren care s-au produs joi seară, în apropierea acestora.

Disperare în rândul a zeci de oameni din localitatea Sprâncenata din judeţul Olt. Pământul de pe dealul din spatele caselor lor a luat-o la vale şi ameninţă să le înghită gospodăriile. Alunecările de teren s-au produs joi seară, pe o lungime de 400 de metri pătraţi, din cauza apelor de suprafaţă şi a topirii zăpezii de pe deal. Sunt în pericol de a fi afectate nouă gospodării, o casă părăsită, 32 de persoane (opt copii, zece bătrâni şi 14 adulţi), opt animale mari, 15 porci şi 150 de păsări. Distanţa dintre baza dealului şi locuinţe este de aproximativ 50 de metri, iar una dintre case, cea a lui Gheorge Manole, este la o distanţă de 30 de metri pătraţi. Pompierii şi reprezentanţi ai Primăriei Sprâncenata monitorizează permanent situaţia. Sunt pregătite deja două autocamioane şi personalul aferent pentru deplasarea în zona afectată dacă situaţia se înrăutăţeşte.

Disperare în rândul localnicilor

Oamenii care locuiesc în apropiere de locul unde s-au produs alunecările de teren sunt disperaţi. Ei spun că de două zile nu au mai dormit de teamă că gospodăriile le vor fi afectate. Grădinile acestora sunt acoperite de mâl. În unele locuri, acesta ajunge chiar şi la doi metri grosime. „Nu am dormit de două zile de frică să nu vină pământul de pe deal peste casele noastre. Toată noaptea s-a auzit cum pământul o lua la vale, se auzea un vuiet de parcă era cutremur. Suntem disperaţi, vă daţi seama, rămânem fără munca de-o viaţă“, a spus Dumitru Păun, a cărui casă este la câteva zeci de metri de locul unde s-a produs o alunecare de teren.
„În 1986 a mai fost o alunecare de teren tot în zona asta. Şase case au fost distruse atunci“, a completat, îngrijorat, bărbatul. Pompierii spun că, în funcţie de evoluţia fenomenului, se va trece la evacuarea persoanelor care pot fi afectate. „Alunecările de teren sunt de suprafaţă şi pun în pericol zece case, dintre care una nelocuită. Noi vom sta permanent în zonă, iar dacă situaţia o impune, vom trece la evacuarea persoanelor care sunt în pericol“, a explicat Ion Nuncă, din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal.

„Nu ne putem pune contra naturii“   
 
Prefectul de Olt, Leonid Moisiu, şi subprefectul Adrian Pop, dar şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt au mers vineri în zonă să vadă care este situaţia. Însoţit de poliţişti şi de pompieri, Moisiu a urcat pe deal să vadă suprafaţa pe care s-au produs alunecările de teren.   
„Deocamdată, lucrurile sunt sub control. De pe deal curge doar noroi, iar alunecările de teren care s-au produs nu au afectat gospodăriile oamenilor. Dacă vremea nu se înrăutăţeşte, nu vor fi probleme. În cazul în care va ploua, vom evacua oamenii pentru că există riscul să se producă noi alunecări de teren. Asta este situaţia. Nu ne putem pune contra naturii. Zona va fi monitorizată permanent şi sperăm să nu fie probleme grave“, a spus Moisiu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII