24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Sadism fiscal

Statul le cere firmelor private imposibilul: să plătească impozitul pe profit în avans, la nivelul celui de anul trecut. Fiscul riscă să se aleagă cu zeci de procese de la firmele private, pentru că este o formă clară de creditare a statului. Guvernanţii deja se gândesc să renunţe la aberaţia fiscală propusă.

Plata în avans a impozitului pe profit – măsură fiscală introdusă săptămâna trecută de ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu – este considerată de oamenii de afaceri craioveni drept o aberaţie fiscală fără precedent, pe motiv că firmele sunt supuse la experimente din partea statului şi chiar creditează Fiscul fără ca acesta să plătească vreo dobândă la sumele plătite de firme şi pe care le ţine în conturi. Ordinul nr. 200/2010 al ministrului finanţelor publice, despre care GdS scria zilele trecute, bulversează mediul privat de afaceri şi prevede ca agenţii economici să plătească în 2010 impozitul pe profit în avans, la nivelul anului 2009 şi împărţit la patru trimestre ale anului (deci, pe fiecare trimestru, companiile plătesc o pătrime din impozitul aferent anului trecut), chiar dacă în 2010 societăţile au profit mai mic sau nu mai înregistrează deloc. În plus, asemenea impozit este actualizat cu rata inflaţiei, deci a crescut cu 3,5%. „Impozitul plătit în avans este aberant. În lipsa aceasta acută de lichidităţi, numai un impozit în avans ne mai lipsea“, a spus Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). „E ca şi cum statul ar lua credite de la întreprinzători“, a precizat pentru Curierul Naţional şi Florea Pârvu, vicepreşedinte al CNIPMMR. „Este sadism fiscal să plăteşti impozitul în avans, pentru că statului îi place să ne chinuiască în continuare. Cu siguranţă, multe firme vor da statul în judecată pentru această aberaţie. Culmea este că statul a dat o lege prin care obligă prestatorii de servicii să nu perceapă sume în avans de la populaţie, iar acum, acelaşi stat ia impozitele în avans. Este împotriva firii!“, a declarat un om de afaceri din Craiova.

„Ăştia impozitează viitorul!“

Alt afacerist local, Mihai Anghel, a aflat de la GdS despre impozitul în avans şi nu-i venea să-şi creadă urechilor. „Chiar există o astfel de lege? Chiar e dată? Ăştia impozitează viitorul!“, a spus acesta. Mihai Anghel consideră că Ministerul Finanţelor face o imensă greşeală impozitând în avans firmele: „Mi se pare normal ca eu să-i dau statului partea lui, dar din activitatea mea reală. Nu din ceva virtual. Poate că eu mor între timp şi rămân cu banii daţi la stat. Dar, dacă este lege dată, noi vom plăti şi în avans. Ce să facem? Numai să fie constituţională“. Latifundiarul amintit este păţit în probleme de fiscalitate. Doar în urmă cu câteva săptămâni, ANAF l-a trecut pe lista datornicilor cu 52 de milioane de lei, deşi suma reprezenta ceea ce firma sa achitase deja la stat.  

Fiscul se scuză

Întrebat în conferinţa de presă de ieri cum va face Fiscul faţă eventualelor procese de la mediul de afaceri, directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu, a declarat că Fiscul este doar un executant. „Atâta timp cât există un text de lege, un ordin al ministrului finanţelor, noi suntem doar executanţi. Dacă apar contestaţii de la mediul de afaceri, dacă vor fi procese, noi le vom da curs“, a spus Călinoiu, după ce anunţase anterior că Fiscul nu a fost exigent cu mediul de afaceri anul trecut în ceea ce priveşte controalele efectuate şi că „le-am acordat firmelor tot sprijinul“. El a mai spus că 2009 a fost un an foarte greu pentru mediul de afaceri, dar şi pentru organele fiscale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII