Facultatea de Drept din Craiova reintroduce examenul de admitere

Autori


În an de criză, când unele facultăţi reuşesc cu greu să strângă studenţi pentru a-şi ocupa numărul de locuri disponibile, conducerea Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii din Craiova anunţă reintroducerea examenului de admitere pentru studiile de licenţă, după ce, timp de şase ani, a experimentat admiterea pe bază de dosar.

Elevii din anii terminali care şi-au propus să ajungă jurişti, visând să devină studenţi ai Facultăţii de Drept din Craiova, trebuie să se pregătească serios, deoarece din sesiunea iulie 2010 vor da din nou examen. Acesta va consta dintr-o probă scrisă de tip grilă la limba română, materia de bază fiind gramatica din clasele V-VIII, dar şi elementele de gramatică din liceu. Deocamdată, doar candidaţii care vor să intre pe locurile de la buget vor susţine acest examen, selecţia pe locurile de la taxă fiind tot pe bază de dosar. „Am primit avizul Senatului Universităţii din Craiova şi sprijinul rectorului Universităţii. Candidaţii care vor alege specializările Drept, Administraţie Publică, Asistenţă managerială şi secretariat ale Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative, pentru locurile finanţate de la bugetul de stat, în sesiunea 2010, vor susţine examen, care va consta în susţinerea unei probe scrise, tip grilă, care va testa logica şi nu capacitatea de memorare a elevilor. Pentru locurile cu taxă, admiterea se va desfăşura, ca şi până în prezent, prin concurs pe bază de dosar. Am luat această decizie, deoarece media de bacalaureat îi dezavantaja de foarte multe ori chiar pe elevii cei mai buni. Dincolo de toate, dreptul presupune vocaţie“, a precizat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative. Acesta a menţionat că, în 2003, această facultate a fost ultima din cadrul Universităţii din Craiova care a renunţat la examenul de admitere, iar în prezent este singura care a luat decizia de reintroducere a examenului.

Din aprilie, grilele vor fi puse la dispoziţia liceenilor

Candidaţii care au început deja pregătirea pentru examene pot utiliza manualele de limba română pentru clasele V-VIII, precum şi cele de limba şi literatura română pentru clasele IX-XII, dintre cele avizate şi aprobate de Ministerul Educaţiei, indiferent de editură sau apariţie, dar nu înainte de anul 2002, conform listelor publicate pe www.edu.ro. „Programa detaliată la limba română este cea aprobată şi publicată de minister pentru admiterea în liceu (tezele cu subiect unic la limba română) şi pentru bacalaureat. Am demarat crearea unor baze de date cu tipuri de subiecte pentru admitere. În luna aprilie, vom publica pe site-ul facultăţii cele 7.000 de grile pe care vrem să le propunem şi pe care elevii şi le pot descărca pentru a le rezolva“, a adăugat decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative.

Reprezentanţii Facultăţii de Drept din Craiova au propus Senatului Universităţii să le acorde 150 de locuri la buget pentru specializarea Drept şi 75 de locuri la specializarea Ştiinţe Administrative. În afara locurilor suportate de la bugetul de stat vor exista şi 150 de locuri la taxă pentru specializarea Drept, încă 150 pentru Drept la frecvenţă redusă şi 150 de locuri cu taxă la Ştiinţe administrative.

În prezent, la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative studiază aproximativ 3.100 de studenţi, la toate formele de studii. În numai trei ani, facultatea va dispune de un sediu modern, echipat la standarde europene. În prezent, se desfăşoară licitaţia pentru demararea lucrărilor.

Bibliografie necesară


Pentru o bună pregătire, elevii pot utiliza, în afara manualelor şcolare, următoarele lucrări:

Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, Editura Academiei, ediţia 2005

Dicţionarul explicativ al limbii române, editat de Academia Română şi Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan“, ediţia a II-a, 1998

Dicţionar de sinonime al limbii române, Editura Academiei Române, 1982

Dicţionar de neologisme, Editura Academiei, ediţia a III-a, 1986

 Comenteaza acum

20 Comentarii

 1. Smartmedia said:

  BRAVO !!! … m-am saturat sa vad mii de cretini care nu dau examen de admitere … si apoi stau prin baruri 4-5 ani de zile ! Zilele trecute am avut treaba pe la Automatica … si uitasem cum ararat … m-am simtit strain ! Foarte multi stupefiati ca se mai fac si cursuri i-auzi … cu tigara in gura pe holuri … 2 din 10 aveau o mapa la ei !

 2. Dan Rotariu said:

  Au PDA-uri si smart-phone-uri, inregistreaza! :)) totusi nu va faceti iluzii, numarul de locuri nu se reduce, iar subiectele nu vin de la Bucuresti, deci e doar o schimbare de forma, nimic mai mult. Unii vor lua si bani pe subiecte, e atat de simplu! Deasemenea va creste cota meditatorilor care fac subiectele! Off, ce lume capitalista murdara e!

 3. Ela said:

  In sfarsit! Sa urmeze si celelalte facultati exemplul Facutltatii de Drept! Eu am dat examen de admitere ce a constat in 4 probe in 1995 la Facultatea de Litere, la Limbi Straine si am absolvit facultatea sefa de promotie in 1999. Am terminat luceul la matematica-fizica, la profil real, iar media de la bac era probabil mai mica decat a vreunei “umaniste” de pe la Cuza care nu stia sa rezolve o ecuatie de gradul doi sau trei, insa care, nefiind obligata sa dea examen si la matematica, termina cu medie mai mare decat mine , asta neimsemand nicidecum ca ar fi fost mai isteata sau mai pregatita. Eu a trebuit sa dau examen la bac si la matematica, la care proba au fost subiecte extrem de grele, cu un grad de dificultate foarte ridicat, la nivel de olimpiada nationala. Asa ca, sa se reintroduca examenul de admitere la facultati, sunt candidati foarte buni care nu pot acum ocupa un loc la buget din cauza “zecistilor” de la alte profile

 4. gabs said:

  cred ca si profesorii de la drept ar trebui sa fie trecuti prin sita recalificarii morale ,deoarece unii dintre ei ,in special cei tineri , se cred mai dumnezei decat d-zeu.

 5. pt. nr. 1 said:

  ce ai cu ei daca stau cu tigara in gura pe holuri?atita timp cit nu scrie fumatul interzis, e treaba lor, sint adulti. sau n-ai observat?iar dati vina pe cine nu trebuie? ei sint produsul unei societati bolnave, formata de adulti, toti sintem responsabili.cind eu, tu si toti parinti din tara vor cere SCHIMBAREA si atitudinea studentilor fata de invatatura se va schimba.ok?

 6. Iulia said:

  suuper tare!! ar trebui sa se deala TOATE facultatile examen…sa se mai faca o partajare..sa aiba si facultatea o insemnatate

 7. xfile said:

  mie imi plac studentele …alea care stau cu trabucul in gurà 🙂

 8. lucy said:

  Este o idee geniala cu introducerea examenului pentru ca ,,colcaie” facultatile de inculti,unii nu stiu nici cum se completeaza o cerere, unii merg la facultate pentru a prezenta moda,dar daca au bani ce mai conteaza sa stii si carte,de aceea se intimpla multe in tara aceasta in special in justitie

 9. @ela said:

  si pe tine cine te-a pus frustrato sa dai la mate-fizica daca aveai “vocatie” pt. facultatea de drept? sau si la drept tu in loc sa inveti codul penal ai rezolvat ecuatii de gradul II? cred ca toata facultatea ai fost o frustrata si acum citind articolul frustrarile ti-au revenit.

 10. Aristotel said:

  Masura e foarte buna ! Admiterea pe baza de dosare, e o imbencilitate ! Cum poti face dovada capacitatii mentale, altfel decat prin examen ?

 11. mircea said:

  Si-au batut joc de sistemul romanesc de invatamant.. nu sunt vreun comunist ca Rotariu, dar trebuie sa recunosc ca aici au nimerit-o bine. Inainte de ’89 sistemul era foarte ok – admitere la liceu, admitere la facultate, intelectualii se filtrau de mase si separarea devenea foarte clara inca de la liceu.

  Acum e o bataie de joc sinistra, se intra la liceu cu dosare, la facultate cu dosare – plus ca toata lumea face facultati doar de dragul de a face si apoi plang ca nu-si gasesc joburi.

  Cred ca problema a plecat de la facultatile private si felul in care li s-au acordat licente – devenisera o concurenta neloiala pentru facultatile de stat, care ramaneau fara studenti. De aceea s-a introdus sistemul pe dosare.

  Chiar si in Bucuresti sunt facultati bune de stat, cu examen greu, care raman cu locuri libere – matematica de exemplu. Anul trecut sau acum 2 ani stiu ca au organizat vreo 3 sesiuni de examene de admitere pana au reusit sa completeze toate locurile… trist.

 12. eu said:

  D-le profesor Danisor, nu reprezentati ultima facultate din cadrul Universitatii din Craiova, care a renuntat in 2003 la examen de admitere! Facultatea de Automatica a avut tot timpul examen scris (matematica) pentru admitere! Mai documentati-va!!!!

 13. sulea said:

  Cred ca este o decizie tardiva. Cea mai buna solutie era desfiintarea facultatii de drept din Craiova.

 14. un jurist said:

  Noi, fostii elevi “normali” – adica mai aveam si ceva defecte, ca tot omul – , dar care am stiut ca trebuie sa ne facem un viior, salutam aceasta intiativa corecta si mult dorita, mai ales de copiii buni !
  Ce sa va spun? Am terminat Liceul Carol si era, cat pe-aci, in anul cand s-a introdus acest sistem-trambulina, sa nu iau la facultatea mult dorita.!
  Cine credeti ca a luat printre primii? Vara-mea(fata de Sef de Post), care nu stia sa vorbeasca decat ca la Voineasa, adica popular si regional/dialectal, desi facuse Liceul la Bals ! Ea a venit cu note de TOP, iar eu, ala cuminte si baiat de oras, am avut o medie de peste 8 ! Ea a luat a 3-a, alfabetic, iar eu…… antepenultimul !!! In viata mea, n-am invidiat pe cineva ca pe vara mea, in acel an ! “Cum Dom’ le sa fii tu in primii 3 ???”( a ajutat-o, si initiala numelui, alfabetic)
  Deci, FFFFFFFFFFFFFFFFFFFF FFFFFFFFFFFFFF. BINEEEEEEEEEEEEEEEEE EEEEEEEEEEEEEEEEEEEE EEEEEEEEEEEEEEEEEEEE EEEEEE ca ati introdus T R I E R E A prin CONCURS !
  In felul acesta, va creste, si VALOAREA Facultatii ! Se vede ca nu va intereseaza concurenta Particularelor – BUTICURI , ajunse de rasu-plansu !
  Chiar daca un parinte cheltuie pe MEDITATIE la Limba Romana cu copilul sau, finalmente, nu va fi o PIERDERE, intrucat copilu ramane cu ceva: cu vorbirea logica si corecta, cu Punctuatia, care – se stie – cata valoare are in actele noastre juridice !
  Cand altii au dat – si Istore, si Economie – , va intreb: Cu ce au mai ramas dupa cea au tocit sa le iasa sufletul, ca nu treceau de DON PATROIU, nici morti??? Cu nimic, Dragilor, iar Romana ar trebui introdusa la toate Examenele – Concurs din RO!
  Felicitari Facultatea de Drept din Craiova !
  Bravo, Dle Decan, dar sa fiti atent ca lumea s-a trezit! Sa faceti tot posibilul sa nu se mai auda ce se auzea pe vremuri !
  Va fi un Examen, si pentru Dvs. ! Bafta !

 15. Joanna C said:

  Se pare ca viitorii studenti au nevoie de examinari dar in ceea ce priveste profesorii se mai gandeste cineva ca ar trebui luate masuri? poate doriti sa veniti la cursuri ale Facult de Drept sa vedeti profesori care dicteaza mot-a-mot din cartile lor fara sa se abata la o explicatie sau o informatie suplimenatra (Hantiu,Predescu) sau cum fac cursuri de mantuiala ca sa fie ,lipsiti de orice chef.

 16. Anonimus said:

  Este foarte bine, intrucat unii dintre noi am dat examen inainte de anul 2000 , la trei materii: gramatica, istorie si economie politica. Adaugati si o concurenta intre 28-31 de candidati pe un loc, maximum 200 de locuri (la buget) si veti avea o idee ce selectie atenta se facea in Craiova pentru a urma facultatea si a profesa apoi in domeniu (era mai drastica decat la alte facultati de drept din tara). Cat despre profesorii de la facultatea din Craiova, ar trebui intai sa cunoasteti si prin alte parti pentru a-i cataloga cu usurinta. Multi dintre cei din Craiova sunt mult mai pregatiti fata de cei din alte parti.

 17. pt nr 10 said:

  esti ori prost ,ori prea tanar ca sa stii ca pe vremea lu nea Nicu asa era admiterea la un liceu:depuneai dosaru si daca aveai ghinionu sa fii mai destept ca altii intrai la prima sectie care era de real.Asa am patit eu .Mi-am depus dosarul la Elena Cuza cu gandul sa fac filologie si pt ca am fost pe locul 7 am intrat la biochimie.Directorul de atunci-Florea Firan nu a vrut sa accepte transferul la filo asa ca mi-am mancat nervii 2 ani acolo pana m-am transferat /am facut schimb cu una de la pedagogic care voia sa faca medicina ca era ma-sa doctora da nu fusese in stare sa intre la clasa aia.asa ca poate doamna e doar ghinionista si frustrata daca o fi ramas patru ani la real ,da asta era realitatea.Oricum dupa parerea mea aia de la drept dupa parerea mea nu se mai satura cu taxele si mai vor un ciolan de ros-din meditatii ,spagi ,s.a.m.d.Au si tupeu cand printre studenti sunt si din aia de au notele in carnet inainte de examen.Am luat eu carnetele de la profesor in prima sesiune la primul rexamen si am consatat un lucru cel putin bizar ,ca erau carnetele deschise la nota si 3 dame mai purii aveau note si la alte examene programate peste cateva zile.Au vazut si colegii mei de atunci .Eram la primul examen din prima sesiune.

 18. sonic said:

  este o idee buna cu examenul dar degeaba… va dau exemplu de la automatica unde a fost todeauna examen. in ultimul an nu s’au ocupat locurile si deci au intrat la sectii consideratede elita si studenti care au luat 5 la admitere. singura rezolvare a problemei din invatamant este reducerea numarului de locuri bugetate + plata profesorilor si directionarea banilor in funtie de performante nu de numarul de studenti. pana atunci o sa fie invatamant facut sa fie.

 19. eu said:

  sunt profesori de maxim 30 de ani precum SONIA DRAGHICI,ALEXANDRU GAINA..iar lista poate urma cu cei care au uitat ca au fost studenti si ca au luptat pentru burse si nimeni nu le-a stricat mediile.Examenul de admitere ar fi trebuit de multa vreme introdus!In sfarsit un lucru bun pentru Fac de drept.

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 24 februarie 2010

Actualitate

» Oferte bogate la Târgul Gaudeamus
» Facultatea de Drept din Craiova reintroduce examenul de admitere
» Patrimoniul Ford, scos la vânzare
» ANI cere revocarea lui Dinescu
» Deficitul bugetar al Spaniei s-a adâncit în 2009 la 9,49% din PIB
» Şeitan: Angajaţii de la stat ar putea cumula din nou pensia cu salariul de la 1 ianuarie 2011
» Societatea Apelor Minerale estimează creşterea profitului net de 4 ori în acest an, la 2,18 mil. le
» Serbia spune că South Stream este un proiect prioritar pentru ea
» Marian Sârbu îşi negociază plecarea din PSD pentru funcţia de ministru al Muncii
» Angajaţii Rodipet îşi vor relua activitatea
» Stiri diverse
» Fotbal – Craiova: Suporterii din Peluza Sud sunt dispuşi să accepte şi o nouă retrogradare pentru a scăpa de Mititelu
» 577 de funcţii de conducere din sănătate se desfiinţează
» Craiova: Se trece la facturarea individuală a căldurii
» Craiova: Obiceiuri şi tradiţii de Dragobete la Biblioteca Judeţeană

Local

» Hoţ împuşcat în picior de şeful Postului de Poliţie din Iancu Jianu
» Emil Boc va lua măsuri „nu foarte plăcute“
» Adrian Streinu-Cercel, în vizită la Spitalul Judeţean din Severin
» Ortacii din SNLO, din nou în şomaj tehnic
» Infecţiile spitaliceşti, o realitate
» Găgeatu, deferit justiţiei

Dolj

» Prinşi cu maşina ticsită de ţigări netimbrate

Sport

» Orac: Unora li s-a urcat la cap de prea mult bine
» Se vând bilete pentru meciul cu Mediaş
» Universitatea şi Dinamo se bat în memorii
» Cârstea este în regres
» Teste pentru naţionalele de handbal
» Adversari accesibili în cupele europene
» Dorian Pârvan, câştigător în Serbia
» S-au orientat bine pe schiuri
» Simionca ratează meciul cu Rapid
» Mourinho îşi înfruntă trecutul
» Lucescu ar putea prelua naţionala Rusiei

Bani & Afaceri

» Consultaţii doar pe bază de programări telefonice
» CJ Dolj, ambiţii şi neputinţe în 2010
» Incidente majore de plăţi în 2009

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Ruladă de carne
» Fox terrier-ul de salon, un căţel jucăuş
» Normalitatea pe podium
» Bijuteriile, o veritabilă declaraţie de dragoste
» Horoscop
» Scurte ştiri

Opinii

» Datoriile neruşinate, ascunse sub poalele statisticii
» Brâncuşi mondialul

Top