16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoliţistul şi fiul său au minţit anchetatorii

Poliţistul şi fiul său au minţit anchetatorii

Procurorii au stabilit în cursul anchetei că agentul Nelu Dinu, şi fiul acestuia, Ionuţ Dinu nu au spus adevărul cu privire la incidentul din dimineaţa zilei de 25 iunie 2009, când Alexandra Iancu a fost împuşcată în cap de Ionuţ cu o armă de tir. Atât martorii, cât şi expertizele complexe dispuse în acest caz au arătat că Ionuţ Dinu a împuşcat tânăra cel puţin cu intenţie indirectă.

În dimineaţa zilei de 25 iunie, Ionuţ Dinu, de 20 de ani, a luat arma de tir a tatălui său, marca UMC, cu glonţ, de calibrul 5,6 milimetri, şi a împuşcat-o în cap pe Alexandra Iancu, de 19 ani, o colegă a surorii sale care în acel moment se afla în vizită la familia Dinu. Tânăra a fost transportată la Spitalul de Urgenţă din Craiova, unde, în ciuda eforturilor medicilor de a-i salva viaţa, a decedat ziua următoare. În baza declaraţiilor lui Nelu şi Ionuţ Dinu, anchetatorii au stabilit că pe 25 iunie, în jurul orei 10.30, Ionuţ Dinu, la solicitarea telefonică a tatălui său, a luat arma care era asigurată într-o cameră aflată la etajul locuinţei, urmând să o ducă la parter pentru a fi luată de agentul Nelu Dinu, care trebuia să o ducă la reparat. În timp ce trecea prin hol, chiar în faţa camerei în care se aflau Alexandra Iancu şi sora lui, Mădălina, puşca s-a descărcat accidental, proiectilul lovind-o în cap, în zona parietală dreaptă, pe Alexandra. Ionuţ Dinu a explicat în faţa anchetatorilor că în dreptul camerei în care se aflau cele două tinere a încercat să încalţe o pereche de papuci şi s-a împiedicat. Încercând să nu se lovească, în cădere a strâns puşca, apăsând trăgaciul, moment în care arma s-a descărcat.
Agentul Nelu Dinu a povestit acelaşi lucru pentru Gazeta de Sud, la o zi după incident. „Ce mi-o fi venit şi mie să duc puşca la reparat tocmai atunci? L-am sunat acasă pe băiat ca să ia arma de unde o aveam, împreună cu celelalte, într-o cameră de la etaj, să coboare cu ea şi să mi-o aducă afară. Urma să trec eu să o iau şi să o duc la armurier, pentru că avea nişte probleme – n-o mai folosisem de câţiva ani. După ce am vorbit cu fiul meu, l-am sunat pe armurier să-i zic că-i aduc puşca, dar el mi-a spus că nu poate să se ocupe de ea în acea zi pentru că e plecat din localitate. Atunci, l-am sunat din nou pe băiat. Voiam să-i zic să nu mai scoată puşca, dar el nu mi-a mai răspuns la telefon. M-am mirat atunci. Nu ştiam că se întâmplase nenorocirea“, a relatat poliţistul.

O poveste demontată de martori şi expertize

Procurorii au dispus efectuarea mai multor expertize tehnice de specialitate în baza cărora să se stabilească în ce condiţii a fost împuşcată tânăra, în paralel audiind mai mulţi martori. S-a stabilit şi s-a consemnat în rechizitoriu că Nelu Dinu nu a spus adevărul când a afirmat că în aceeaşi zi trebuia să ducă puşca pentru reparaţii la un armurier autorizat. Armurierul a declarat în faţa procurorilor că, în dimineaţa zilei de 25 iunie, poliţistul Dinu a trecut pe la el, însă ca să îşi monteze o lunetă pe puşcă, nicidecum pentru reparaţii, şi nu au stabilit o dată în care să vină cu arma. Acest fapt a fost susţinut şi de jandarmul din echipajul cu care patrula agentul Dinu, acesta declarând că, atunci când au ajuns acasă la poliţist, acesta l-a întrebat pe Ionuţ: „Ce ai căutat tu să umbli cu arma?“, la care fiul său i-a răspuns: „Am luat-o să o mut şi am scăpat-o pe jos, s-a descărcat, nu am vrut!“. În opinia anchetatorilor, declaraţiile armurierului şi jandarmului arată că agentul Dinu nu stabilise cu fiul său să îi aducă arma la parter pentru a o lua şi duce la reparat. Pe de altă parte, deşi poliţistul a afirmat că nu a mai folosit arma de câţiva ani, s-a stabilit că a tras cu ea pe 23 iunie, cu două zile înainte de incident, când a fost cu ea la domiciliul unui amic din localitatea Preajba. De asemenea, în urma anchetei s-a mai constatat că, după ce a ajuns acasă, agentul Dinu a scos tubul cartuşului tras din puşcă şi l-a introdus într-un încărcător pe care l-a pus în dulapul în care ţinea armele şi muniţia, cartuşul fiind găsit ulterior de criminalişti.

Expertiza a arătat că Ionuţ Dinu a minţit

Anchetatorii au solicitat Laboratorului Interjudeţean de Expertize Criminalistice Bucureşti din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice al Ministerului Justiţiei efectuarea unei expertize complexe în acest caz. În baza acesteia s-a stabilit că arma cu care a fost împuşcată tânăra este în stare bună, nu prezintă defecţiuni la gheara extractoare, fiind funcţională. Expertiza a mai arătat că puşca nu se putea descărca decât prin acţionarea trăgaciului, după ce, iniţial, fusese armată prin culisarea spre înainte-înapoi a închizătorului şi poziţionarea siguranţei în poziţia „neasigurat“. Traseologii au stabilit că, în momentul împuşcăturii, Ionuţ Dinu se afla lateral dreapta faţă de corpul victimei (care stătea întinsă pe pat) şi în plan superior faţă de aceasta. Direcţia de tragere a fost din partea lateral dreapta superioară faţă de victimă, fapt susţinut şi de raportul întocmit de IML Craiova.

Agentul Dinu, sancţionat cu o amendă şi mustrare scrisă

Reprezentanţii IPJ Dolj au explicat că, în urma verificărilor efectuate de specialiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (BAESP) Dolj, s-a stabilit că agentul Nelu Dinu nu a respectat condiţiile de deţinere, păstrare şi asigurare a armei, fapt care a permis accesul unei persoane neautorizate la arma cu care a fost împuşcată tânăra. Pentru acest motiv, Dinu a fost sancţionat cu o amendă contravenţională în valoare de 5.000 de lei pentru neîndeplinirea obligaţiei de păstrare a armelor. De asemenea, în cazul poliţistului s-a dispus şi pedeapsa complementară a suspendării dreptului de a deţine arme pe o perioadă de şase luni. Poliţiştii din cadrul IPJ Dolj au explicat că sancţiunea din urmă se aplică numai pentru cele trei arme de agrement deţinute de Dinu – una de tir, cu care a fost împuşcată tânăra, şi două de vânătoare (una cu glonţ şi alta cu alice), nu şi pentru pistolul de serviciu, care are alt regim.
În paralel, IPJ Dolj a dispus declanşarea unei cercetări prealabile faţă de agentul de poliţie Nelu Dinu, care trebuia să stabilească dacă, în acea dimineaţă, poliţistul a comis sau nu vreo abatere disciplinară.
Reprezentanţii IPJ Dolj au comunicat ieri că agentul de poliţie Nelu Dinu a fost sancţionat cu mustrare scrisă pentru abaterile disciplinare comise, însă nu au precizat şi care sunt acele abateri.

A fost cercetat pentru favorizarea infractorului 

Potrivit procurorilor doljeni, pentru că a scos tubul cartuşului din armă şi l-a pus într-un încărcător, Nelu Dinu a fost cercetat pentru comiterea infracţiunii de favorizare a infractorului, însă aceasta nu este pedepsită de lege în cazul rudelor apropiate.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

88 COMENTARII