8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVin banii pentru zootehnie

Vin banii pentru zootehnie

În perioada următoare, banii aferenţi celei de-a doua tranşe a sprijinului pe cap de animal pentru bovine, ovine şi caprine vor intra în conturile fermierilor. APIA a sistat deja elibe-rarea adeverinţelor în baza cărora aceştia puteau să facă împrumut bancar pentru folosirea banilor în avans.

Fermierii doljeni care intenţionau să facă credit bancar pentru a folosi în avans banii aferenţi celei de-a doua tranşe a sprijinului în zootehnie pentru bovine, ovine şi caprine nu o mai pot face. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a sistat deja eliberarea adeverinţelor în baza cărora puteau contracta credite şi care confirmau numărul de animale eligibile pentru acordarea plăţilor şi suma pe care o mai are beneficiarul de primit reprezentând a doua tranşă a Plăţilor Naţionale Directe Complementare. Potrivit APIA Dolj, în următoarea perioadă, fermierii vor intra în posesia celei de-a doua tranşe de bani.

Prima tranşă de bani a venit în anul depunerii cererilor

Sprijinul financiar în zootehnie s-a acordat sub forma primei pe exploataţie, pentru specia bovine, respectiv primei pe cap de animal, pentru specia ovine/caprine. Pentru specia bovine, cuantumul total este de 571 lei/cap (HG nr. 1.252/2009), iar pentru ovine/caprine cuantumul este de 44 lei/cap (HG nr. 1.261/2009).
„APIA a plătit deja prima tranşă pentru acordarea Plăţilor Naţionale Directe Complementare, în cuatum de 200 lei/cap bovină şi de 15 lei/cap ovină/caprină“, a declarat Mircea Calafeteanu, directorul coordonator adjunct al APIA Dolj, care a amintit că 2009 a fost primul an în care APIA a plătit prima tranşă din acest sprijin în acelaşi an în care au fost depuse cererile.

Fermierii doljeni au primit peste un miliard de lei

Acesta nu este singurul sprijin de care fermierii beneficiază în această perioadă. De la începutul anului şi până în prezent, Centrul Judeţean APIA a făcut plăţi în valoare de 1,109 miliarde de lei de la bugetul naţional, reprezentând plata solicitărilor depuse în anul 2009 pentru sectoarele zootehnic-vegetal şi activitatea de neutralizare a deşeurilor de origine animală.
„Din această sumă, pentru tratamente fitosanitare la viţă-de-vie s-au plătit 447.000 de lei (aproximativ 40% din suma plătită), reprezentând tranşa a treia. La aceasta se adaugă 15.266 de lei (1,37%), reprezentând sprijin financiar pe ambalaje legume, şi 48.000 de lei (4,32%), reprezentând sprijinul pentru prelucrarea industrială de legume“, a precizat Mircea Calafeteanu.

Peste 500.000 de lei pentru sectorul zootehnic

Diferenţa până la 1,109 miliarde de lei este reprezentată de fonduri destinate sprijinului acordat pentru laptele de vacă alocat procesării pentru trimestrul al treilea (285.786 de lei, adică aproximativ 25%), pentru clasificarea carcaselor de porcine (aproximativ 50.000 de lei, adică 4,55%), pentru clasificarea carcaselor de bovine (1.700 de lei, adică 0,15%), acordat producătorilor de pui broiler (peste 176.000 de lei, adică aproape 16%) şi sprijin acordat crescătorilor de familii de albine (653 de lei).
„La acestea se adaugă 16.463 de lei (1,48%), care reprezintă sprijin pentru activitatea de neutralizare a deşeurilor de origine animală, şi 67.553 de lei care reprezintă diferenţele la ultimele tranşe pentru sprijinul pentru pui broiler, carcase porcine, familii de albine şi laptele de vacă destinat procesării – trimestrul al doilea“, a adăugat Mircea Calafeteanu.

„Se aşteaptă alte măsuri de sprijin“

Legislaţia în baza căreia au fost furnizate aceste subvenţii a avut valabilitate doar trei ani. „În prezent, se aşteaptă alte măsuri de sprijin în sectoarele zootehnic şi vegetal şi legislaţia în baza căreia se vor da acestea“, a precizat Mircea Calafeteanu, directorul coordonator adjunct al APIA Dolj.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS