6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopii din Dolj, cerşetori la Paris

Copii din Dolj, cerşetori la Paris

Specialiştii în asistenţă educaţională din judeţul Dolj au sărbătorit vineri trei ani de activitate. În ciuda faptului că personalul este mai mult decât insuficient, asistenţii psihopedagogi încearcă să rezolve problemele copiilor, dascălilor sau părinţilor doljeni, fie că ei sunt în ţară sau în străinătate.

Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Dolj a sărbătorit vineri trei ani de activitate. Reprezentanţi ai inspectoratului şcolar, ai consiliului judeţean, sindicalişti, angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, organizaţii nonguvernamentale care militează pentru drepturile copilului – World Vision şi „Salvaţi Copiii!“ -, cadre didactice, dar şi reprezentanţi ai Centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională din Gorj, Olt şi Vâlcea au dezbătut oportunităţile şi dificultăţile întâmpinate în furnizarea serviciilor educaţionale. Cu prilejul manifestărilor, au avut loc şi dezbateri pe teme ca: „Locul şi rolul CJRAE în sistemul educaţional actual“, „Abilitatea părinţilor în prevenirea problemelor emoţionale şi comportamentale la copiii de 3-12 ani“, „Comunicarea copil-părinte, o cale de comunicare reciprocă“, dar şi o întâlnire cu părinţii copiilor implicaţi în programe de consiliere. „Deşi ideal ar fi să existe un consilier la maximum 800 de elevi, în judeţul Dolj, un consilier lucrează cu aproximativ 2.000 de copii. Aceeaşi problemă o avem şi în cazul logopezilor, unde ideal ar fi ca un logoped să lucreze cu 45 de copii şi nu cu 200, cum se întâmplă în judeţul nostru. Cu toate acestea, numărul celor consiliaţi individual sau în grup creşte de la an la an, iar tipurile de probleme cu care ne confruntăm par să se înmulţească. Doar în perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2009, spre exemplu, au fost depistaţi 790 de copii cu tulburări de limbaj, dintre care 521 sunt preşcolari. Pentru semestrul al doilea au rămas în terapie logopedică 346 de copii, dintre care 122 sunt elevi“, a menţionat Adriana Rotaru, director CJRAE Dolj.
În ceea ce priveşte proiectele aflate în derulare, reprezentanţii CJRAE Dolj au precizat că se confruntă cu situaţii extrem de grave nu doar în judeţ, ci şi peste graniţele ţării, unde se află copii şi adulţi doljeni cu probleme. Un astfel de proiect se desfăşoară în parteneriat cu Fundaţia „Hors la Rue“, din Franţa. „Am descoperit că aproximativ 200 de persoane de etnie romă, dintre care peste 40% sunt minori, se află în Franţa şi trăiesc în condiţii greu de descris, la marginea Parisului, în barăci din carton, cu noroiul până la genunchi, cu şobolanii mişunând în jurul lor. Aceştia provin din Gighera, Nedeia, Lişteava, Sadova, Piscu Sadovei şi chiar Segarcea. Mai şocant este faptul că mulţi dintre aceştia au în ţară palate, dar în Franţa îşi scot copiii la cerşit pentru a supravieţui. Am prezentat situaţia lor autorităţilor franceze, păstrăm legătura cu fundaţia franceză, care a deschis chiar un centru de zi pentru a-i ajuta pe aceşti doljeni şi a-i informa despre probleme legate de sănătate. Cât de curând, partenerii noştri francezi ne vor trimite un film în care ne vor prezenta imagini cu modul de viaţă al celor 200 de romi, pentru ca, la rândul nostru, să-l prezentăm autorităţilor locale şi, de ce nu, comunităţii din care aceşti oameni provin“, a adăugat Adriana Rotaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII