13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn an cu noroc, Claudia!

Un an cu noroc, Claudia!

A trecut şi a doua cură de citostatice. Cu fiecare zi, momentul transplantului salvator se apropie. Să-i ţinem pumnii Claudiei Chelan!

Claudia Chelan se odihnea ieri în camera de cămin a spitalului vienez, aceea care i-a devenit de ceva vreme casă. Este în perioada de refacere după cea de-a doua cură de citostatice – începută chiar în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, şi finalizată cinci zile mai târziu. Tânăra din Craiova, de 24 de ani, studentă la Medicină şi diagnosticată acum aproape un an cu o formă rară de cancer, a început anul 2010 cu noi speranţe. Deşi chimioterapia a fost extrem de agresivă, organismul ei suportând cu greu tratamentul dur, Claudia a mai parcurs cu succes o etapă până la transplantul salvator cu celule stem. Chiar din prima zi a noului an, studenta urmează o terapie de refacere şi de stimulare a măduvei. Pe 11 şi 12, luna aceasta, specialiştii vienezi i-au recoltat celulele stem. Iar luni, 25 ianuarie, Claudia va fi supusă altei tomografii, pentru a se evalua stadiul în care se află organismul şi a afla dacă tumora care îi ameninţă viaţa a intrat în remisie. În urma rezultatelor, medicii vor decide începerea următoarei etape de chimioterapie. Care, din păcate, nu va fi ultima, aşa cum ne aşteptam.
„Rezultatele primei cure de citostatice nu au fost deloc bune, neobservându-se nici o remisie a bolii“, ne-a explicat Constantin Chelan ieri, în vreme ce se întorcea spre căminul spitalului, cu unele cumpărături făcute pentru fiica sa. „Pe 24 decembrie, medicii au schimbat schema de tratament, care, teoretic, are tot trei etape. S-ar putea spune că acum suntem abia după prima chimioterapie“.    

Sărbători cu dragoste

Rodica, mama Claudiei, s-a întors de o săptămână din Viena. A petrecut sărbătorile alături de fiica sa, încercând cu disperare să o îmbărbăteze în timpul tratamentului chinuitor. În ciuda eforturilor de a fi tare pentru bolnavă, mama a fost cea care a cedat, iar Claudia – cea care a încurajat-o.
„Au fost momente când am clacat. În special după a doua cură de citostatice, când leucocitele i-au scăzut extrem de mult şi s-a simţit foarte rău. Când am văzut-o cât era de slăbită, plăpândă şi obosită, m-a podidit plânsul. Iar ea, cu perfuziile în braţe, îmi spunea: «Stai liniştită, e doar efectul advers al medicamentelor. O să-mi revin». Şi eu, şi soţul eram înmărmuriţi de puterea pe care o are fetiţa noastră. Şi trebuie să fim tari pentru ea“, ne-a povestit mama studentei.
Şi totuşi, în ciuda oboselii şi a durerii fizice, Claudia a simţit spiritul Crăciunului. În primul rând, pentru că părinţii i-au fost alături, ajutând-o să treacă mai uşor peste etapa severă a tratamentului. Şi nu în ultimul rând, pentru că prieteni dragi au venit să o viziteze şi să o îmbrăţişeze cu dragoste de sărbători.
„A venit Oana, cea mai bună prietenă a ei, împreună cu alţi câţiva colegi de facultate, dar au fost şi prieteni din Italia şi Polonia, aducând cu ei mesaje de la cei care nu au uitat-o şi îi ţin pumnii în continuare. Cu toţii au vrut să-i fie alături de Sfintele Sărbători şi să-i transmită dragostea lor. Acestea au fost cele mai frumoase cadouri de Crăciun“, ne-a mai spus Rodica Chelan.     

Se mai fac donaţii

Claudia Chelan a fost diagnosticată anul trecut cu o formă rară de cancer: limfom de graniţă, neclasificabil, cu aspecte intermediare de limfom malign non-Hodgkin difuz, cu celulă mare B, şi un limfom Hodgkin clasic. Medicii au decis că singura salvare a tinerei studente mediciniste este un transplant de celule stem. Costurile întregului tratament – cure de citostatice şi transplant – ajungeau la suma de 150.000 de euro. Atunci, colegii Claudiei au demarat cea mai mare campanie umanitară realizată până acum în Craiova. Apelând la instituţii locale, de presă, vedete, prieteni şi chiar rude, studenţii la medicină au reuşit în decembrie – când Claudia se afla deja la Viena – să strângă întreaga sumă. Astăzi, Claudia Chelan este internată la un spital din Viena, aşteptând efectele tratamentului parcurs până acum. Deşi suma calculată la început a fost acoperită, în fiecare zi sunt cheltuieli suplimentare: medicamentele prescrise de medici (care numai pentru două săptămâni au ajuns la suma de 1.000 de euro), consultaţiile medicale efectuate atunci când nu se află internată în spital, dar şi prima cură de citostatice, care nu a avut nici un rezultat – plătită suplimentar, aşadar, după care schema de tratament s-a schimbat. Cei care doresc să facă donaţii pentru salvarea tinerei studente pot accesa http://www.claudia-chelan.eu sau pot depune în conturile deschise la BCR, sucursala Lăpuş, Craiova, Dolj:
Cont în LEI
Cont: 2511.A13.0.2056579.0138.ROL.3
IBAN: RO52RNCB0138020565790003

Cont în EURO
Cont: 2511.A13.0.2056579.0138.EUR.4
IBAN: RO25RNCB0138020565790004
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII