11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePuşcărie cu suspendare pentru uciderea a doi oameni

Puşcărie cu suspendare pentru uciderea a doi oameni

http:http://www.youtube.com/watch?v=ADYWdsSUcVE

Un tânăr din Craiova, care, la începutul anului trecut, a furat un microbuz de la societatea la care lucra ca agent de pază şi a provocat un accident în care au murit doi oameni, a fost condamnat marţi de judecători. Acesta a primit trei ani de închisoare cu suspendare şi trebuie să plătească, împreună cu firma de pază la care lucra, peste 70.000 de lei daune morale şi materiale.

Pe 1 ianuarie 2009, în jurul orei 15.30, un Matiz condus în regim de taxi pe bulevardul Nicolae Titulescu de Gheorghe Dinu, de 56 de ani, din Craiova, a fost lovit de un microbuz al societăţii Tifco SA. La faţa locului s-au deplasat echipajele SMURD şi Descarcerarea, însă, în ciuda eforturilor medicilor, taximetristul nu a mai putut fi salvat, acesta decedând pe loc în urma impactului deosebit de violent. Pasagerul de pe locul din dreapta faţă al taxiului, Alin Gigi Florea, de 23 de ani, tot din Craiova, a fost transportat la Spitalul de Urgenţă, unde, o zi mai târziu, a decedat din cauza rănilor suferite. După accident, poliţiştii de la Rutieră au stabilit că microbuzul a fost condus de Alin Constantin Buşe, de 19 ani, angajat ca agent de pază la SC DPI Group Security, chiar dacă acesta a declarat că el era doar pasager în microbuz, iar şoferul a fugit de la locul accidentului. Oamenii legii au stabilit că, în acea zi, tânărul se afla de serviciu la sediul firmei Tifco SA, de unde a sustras un microbuz Mercedes Sprinter şi 520 de litri de motorină, după care a plecat la plimbare, deşi nu avea permis de conducere. Pe bulevardul Nicolae Titulescu, aproape de intersecţia cu bulevardul Tineretului, din cauza lipsei de experienţă, dar şi a vitezei excesive, Buşe a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a intrat pe contrasens şi a lovit frontal Matizul condus de Gheorghe Dinu. În urma impactului deosebit de puternic, cele două maşini au fost proiectate pe trotuar, oprindu-se într-un panou publicitar. Buşe a fost transportat şi el la spital, unde medicii au stabilit că are câteva zgârieturi.

Arestarea şi…

Poliţiştii l-au reţinut pentru 24 de ore pe Buşe şi au întocmit pe numele acestuia un dosar penal pentru furt, conducere fără permis şi ucidere din culpă. După terminarea cercetărilor, pe 2 ianuarie, poliţiştii l-au dus pe Buşe la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, cu propunere de arestare preventivă, însă procurorul de serviciu nu a fost de acord, dispunând ca tânărul să fie cercetat în stare de libertate.
Pe 6 ianuarie, după ce a fost reanalizat materialul de urmărire penală, procurorii s-au răzgândit şi au admis propunerea poliţiştilor. Deşi reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au susţinut că au refuzat propunerea poliţiştilor pentru că materialul de urmărire penală prezentat de poliţişti era incomplet şi au admis-o numai după ce au fost administrate probele de organul judiciar, surse din rândul anchetatorilor au precizat că Buşe a fost arestat numai din cauza presiunii mass-media.
În aceeaşi zi, Alin Constantin Buşe a fost prezentat în faţa judecătorilor craioveni, care au dispus ca acesta să fie arestat preventiv, pentru 29 de zile, începând cu 6 ianuarie. După trei cereri de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea admise de Judecătoria Craiova, dar respinse la recurs de Tribunalul Dolj, pe 14 iulie 2009 Buşe a fost eliberat din arest. Judecătoria Craiova a constatat încetată de drept măsura arestării preventive luată faţă de inculpat şi a dispus punerea în libertate a sa.

…condamnarea

La mai bine de un an de la producerea tragicului accident, pe 19 ianuarie 2010, Judecătoria Craiova l-a condamnat pe Buşe pentru faptele comise, respectiv ucidere din culpă, furt şi conducerea unui autovehicul fără permis de conducere.  Conform încheierii Judecătoriei Craiova, pentru ucidere din culpă Alin Constantin Buşe a fost condamnat la doi ani de închisoare. Pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere, Buşe a fost condamnat la un an de închisoare.
De asemenea, pentru furt, Buşe a mai fost condamnat la trei ani de închisoare. Judecătorii au dispus ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, de trei ani de închisoare. De asemenea, a fost dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de cinci ani. Din pedeapsa aplicată inculpatului a fost dedusă durata reţinerii de 24 de ore şi a arestului preventiv din 6 ianuarie 2009 până la 14 iulie 2009. Magistraţii au admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Florea Ion şi l-au obligat pe Buşe, în solidar cu SC DPI Group Security SRL Craiova, la plata sumei de 6474,14 lei daune materiale şi 10.000 de lei daune morale. A fost admisă în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă SC Tifco SRL, Buşe fiind obligat să plătească, împreună cu firma de pază, suma de 52.978,15 lei daune materiale, ce reprezintă contravaloarea reparaţiei microbuzului, contravaloarea motorinei furate şi cea a achiziţionării unui microbuz nou. A mai fost admisă şi acţiunea civilă formulată de Spitalul de Urgenţă Craiova, care urmează să primească 624,48 de lei despăgubiri civile, reprezentând cheltuieli de spitalizare. Moştenitorii victimei Gheorghe Dinu nu s-a mai constituit părţi civile în procesul penal. Buşe a mai fost obligat de instanţă să plătească 3.000 de lei, cheltuieli judiciare. Atât condamnatul, cât şi părţile civile pot face apel la decizia Judecătoriei Craiova.

Cercetat şi în alt dosar

Buşe este cercetat în alt dosar pentru comiterea infracţiunii de furt calificat şi port ilegal de armă albă. El a fost prins de poliţişti, în noaptea de 30 noiembrie 2009, pe strada Basarabia, având asupra sa o casă de marcat de taxi, un cuţit cu lama rabatabilă, un briceag, un pistol-brichetă şi o pereche de mănuşi de culoare neagră. S-a stabilit că Buşe, împreună cu doi minori, au spart în aceeaşi noapte două autoturisme parcate în Craiova, din care au sustras mai multe bunuri, printre care casa de marcat şi un detector radar. Cei trei au fost reţinuţi, iar poliţiştii au propus arestarea lor preventivă, însă procurorul a apreciat că lăsarea în libertate a celor trei învinuiţi nu prezintă pericol concret pentru ordinea publică şi a dispus cercetarea acestora în stare de libertate.

Pedepse

• Articolul 178 din Codul Penal prevede că uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani. Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, la maximul pedepselor prevăzute în alineatele precedente se poate adăuga un spor până la trei ani.
• Potrivit Codului Penal, furtul reprezintă luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a ţi-l însuşi pe nedrept. De asemenea, constituie furt luarea unui vehicul cu scopul de a-l folosi pe nedrept. Furtul se pedepseşte cu închisoare de la unu la 12 ani.
• Potrivit OUG nr. 195/2002, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII