13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConcedieri în administraţiile locale

Concedieri în administraţiile locale

Administraţia locală se reorganizează. Posturile vacante au fost eliminate din organigrame, unii funcţionari au fost scoşi la pensie, alţii – trimişi în şomaj şi, în unele cazuri, cum este fosta Direcţie a Muncii, instituţiile au dispărut.

Valul de disponibilizări din instituţiile publice a fost pornit cu Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi. Efectele acestei legi se fac simţite şi în judeţul Dolj. Încă din luna decembrie, Direcţia Muncii, spre exemplu, a desfiinţat zece posturi, după care instituţia a dispărut din peisajul administrativ local, fiind preluată prin absorbţie de Agenţia de Prestaţii Sociale, potrivit fostului director, Marius Simcelescu. Guvernul a dat cu barda şi în această ultimă instituţie, de unde nouă angajaţi s-au retras anticipat la pensie. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj a desfiinţat două posturi vacante, a pensionat trei angajaţi şi altor nouă le-a arătat uşa. De la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor, trei ocupanţi ai unor călduţe fotolii de funcţionari au fost pensionaţi. Două posturi vacante au fost eliminate din organigrama Direcţiei Sanitar-Veterinare, iar altor doi angajaţi li s-a mulţumit frumos pentru colaborarea îndelungată şi li s-a urat „pensionare liniştită“. Între timp, Oficiul Judeţean pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie a dispărut ca instituţie, fiind reorganizat în centrul regional.

100.000 de bugetari, disponibilizaţi în 2010

Câteva dintre instituţiile locale nu au fost, deocamdată, afectate de valul reorganizării administraţiei. Natalia Andrei, directoarea Direcţiei Judeţene pentru Sport, a declarat că „nu am primit nimic, deocamdată, dar probabil că se va răsfrânge şi asupra noastră“. Marcel Marcea, directorul coordonator al Inspectoratului de Stat în Construcţii, contactat telefonic, a explicat că nu s-au făcut până acum disponibilizări în instituţia pe care o conduce. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj şi-a păstrat toţi angajaţii. Directoarea DSP, Ludmila Prunariu, a explicat că în luna decembrie a anului trecut s-a redus schema de organizare prin eliminarea posturilor vacante neunice, dar nu s-au făcut disponibilizări deoarece acum instituţia nu mai are decât posturi unice.
Joi, Ministerul Finanţelor a transmis Ministerului de Interne un proiect de lege prin care recomanda disponibilizarea a circa 17.000 de angajaţi din administraţia publică locală  în 2010, cele mai multe reduceri de personal urmând să aibă loc în mediul rural, după introducerea standardelor de cost. Proiectul vizează instituirea unor standarde de cost pentru fiecare unitate administrativă din România pentru reducerea cheltuielilor de personal în acest an cu 471,587 milioane de lei. Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat că există un plan pentru disponibilizarea a 100.000 de angajaţi din sistemul bugetar şi a adăugat că fiecare instituţie de stat va lua măsuri pentru a se ajunge la această cifră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII