16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum să cazi din expres pe autostradă

Cum să cazi din expres pe autostradă


Deşi i s-a cântat prohodul de către ministrul transporturilor Radu Berceanu, drumul expres Craiova-Piteşti îşi continuă traseul. Cel puţin pe hârtie.

Proiectul drumului expres Craiova-Piteşti a fost ca o ploaie de vară. A durat puţin, cam cât să încaseze un sac de bani o firmă agreată de fostul ministru al transporturilor, Ludovic Orban. Search Corporation, căci despre ea este vorba, a ajuns cunoscută mai mult pentru faptul că a proiectat drumuri fără număr, dar şi fără viitor, deoarece, ciudat,  proiectele încremeneau pe hârtie. Banii intrau însă în conturi. La fel s-a întâmplat şi cu drumul expres Craiova – Piteşti, unul dintre multele de acest gen din ţară pe care le gândise Ludovic Orban. Când s-a schimbat guvernul, după alegerile din 2008, proiectul s-a înfundat într-unul dintre sertarele de la Ministerul Transporturilor preluat de Radu Berceanu. Motivul? Drumul expres nu este o soluţie pentru România. Iată ce spunea Berceanu în urmă cu aproape un an, când a anunţat că pune cruce proiectelor lui Orban. „La un moment dat, aceste proiecte (de drum expres – n.r.) vor deveni interesante. Puţinele resurse pe care le avem ne trebuie pentru autostrăzi, iar aici, în această zonă, prioritară este Autostrada Sudului, care este prinsă şi în programul de guvernare. Trebuie să vedem cum evoluează şi traficul. Drumurile expres fac legătura la autostrăzi care nu există“, declara ministrul. Acesta considera, şi la fel crede şi în prezent, că drumul expres Craiova – Piteşti nu îşi justifică existenţa, deoarece majoritatea şoferilor folosesc actualul drum către Piteşti pentru a ajunge la Bucureşti. „80% din trafic este către Bucureşti. Puţini sunt cei care vor să ajungă în Piteşti. La fel şi cei care pleacă din Bucureşti, trec prin Craiova către vestul ţării. În plus, drumul expres nu avea formulă de finanţare“. Şi aşa a ajuns maculatură un proiect pe care s-au cheltuit 12 milioane de euro, de aproape zece ori mai mult decât în mod normal, după cum susţinea ministrul.

Drum de amorul artei

Conceput şi abandonat, drumul expres apare din nou în atenţia publică. Cea care l-a trezit la viaţă este chiar Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, care a publicat un anunţ pe 23 decembrie anul trecut, prin care face cunoscut faptul că Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a emis acordul de mediu pentru proiect. Cu acest ultim pas, proiectul a obţinut toate avizele şi acordurile necesare şi ar fi numai bun de pus în practică. Reprezentanţii companiei spun însă că nici vorbă de aşa ceva. „Toate aceste lucruri ţin de partea de avizare contractată de Search Corporation. Asta nu înseamnă că noi vom face drumul expres. Aşa este legea, să se continue procedura. Când s-a primit un aviz trebuie publicat. Proiectul acela este mort din punctul nostru de vedere, al lui Radu Berceanu, pentru că el e de părere că de banii ăia (peste un miliard de euro – n.r.) putem face o autostradă“, a declarat Cristian Dascălu, directorul coordonator al proiectelor de variante ocolitoare din cadrul CNADNR. Nici cei de la Search Corporation, proiectantul general al lucrării, nu mai cred că drumul va fi realizat prea curând. „S-a publicat acest anunţ pentru că asta este procedura. După primirea acordului, automat am fost obligaţi să-l publicăm şi să-l transmitem tuturor instituţiilor menţionate de ei. Dacă va fi cazul, se va trece la proiectul tehnic, dar nu se ştie când va exista fizic acest drum. Semnalele de la minister sunt negative“, a declarat unul dintre reprezentanţii Search Corporation.
Dacă proiectantul nu se poate plânge că a încasat 12 milioane de euro degeaba, şoferii pot spune că aşteaptă încă centura de sud a Craiovei pe care a promis-o Radu Berceanu de astă-toamnă. Momentan, totul este la stadiul de promisiune. Prima parte a centurii va fi prinsă în finanţarea de anul acesta, iar licitaţia va începe după publicarea unei hotărâri în Monitorul Oficial. Când vor demara lucrările şi cât vor dura, nimeni nu poate spune exact.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII