10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Sănătăţii vrea să introducă taxă pe fast-food

Ministerul Sănătăţii vrea să introducă taxă pe fast-food

Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă o taxă pe produsele de tip fast-food, pe modelul taxei pe viciu, proiectul de hotărâre de guvern fiind, de ieri, în dezbatere publică pe site-ul instituţiei.
Banii urmează să fie destinaţi programelor de sănătate şi de investiţii, a anunţat Attila Cseke.
„În aceste zile am cerut Comisiei de nutriţie a MS să stabilească detaliile privind modul de aplicare a conceptului. Vom avea întâlniri cu producătorii şi cu cei vizaţi de această măsură“, a declarat ieri ministrul sănătăţii, Attila Cseke, care a precizat că proiectul este, deocamdată, în dezbatere, neputând vorbi despre un cuantum al noii taxe.
Ca priorităţi la început de mandat, Attila Cseke spune că descentralizarea spitalelor va reprezenta unul dintre obiectivele principale, astfel încât unităţile sanitare publice să fie transferate către administraţia locală până pe 1 iulie 2010. Totodată, de la 1 ianuarie 2011, MS intenţionează introducerea cardului naţional de sănătate, pe acest document urmând să se găsească toate datele privind dovada calităţii de asigurat, dar şi istoricul bolilor şi al tratamentelor. Angajatul poate verifica dacă angajatorul a plătit contribuţia la asigurările de sănătate.
Trebuie identificat un procedeu pentru ca acţiunea de colectare la fondul asigurărilor să fie mai bună, în condiţiile în care, în prezent, există multe categorii derogate de la plata acestora.
„Este o inadvertenţă în sistem, în condiţiile în care există cinci milioane de plătitori la fondul de asigurări de sănătate şi peste zece milioane de neasiguraţi care primesc servicii. (..)  Este necesar să se analizeze posibilitatea de a se aloca la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate sumele aferente celor zece milioane de persoane care se găsesc în categoriile speciale şi nu plătesc asigurări de sănătate, dar care beneficiază de serviciile de sănătate“, a spus Attila Cseke.

Un call-center în fiecare judeţ

Reformarea sistemului de medicină primară va fi regândită asemănător cu  sistemul de urgenţă 112. În fiecare judeţ va fi înfiinţat câte un call-center (de tip sistem de urgenţă 112), la care cetăţeanul poate apela atunci când are nevoie de o consultaţie de la medicul de familie, la ambulatoriu de specialitate sau la spital. Pacientul va fi îndrumat pentru consult de personalul de la call-center către un cabinet de medicină de familie, în funcţie de distanţa la care se află şi de disponibilitatea medicului. Medicul de familie va fi conectat la call-center printr-un sistem informatizat, va avea o cartelă, pe care o va introduce în sistem în momentul prezentării la cabinet. Se va putea organiza şi serviciul de tură, la fel ca în spitale, astfel încât, în perioada sărbătorilor, şi nu numai, să putem scădea presiunea pe unităţile sanitare cu paturi (respectiv camerele de gardă ale spitalelor). Medicul de familie va avea acces la sistemul de telemedicină în cazurile în care va avea nevoie de opinia unui specialist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII