16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEvenimentele care au marcat primul deceniu al secolului XXI

Evenimentele care au marcat primul deceniu al secolului XXI

France Presse prezintă câteva evenimente care au marcat primul deceniu al secolului XXI.

11 septembrie 2001

Două avioane deturnate de kamikaze islamişti lovesc cele două turnuri ale World Trade Center din New York. Alt aparat loveşte Pentagonul, iar al patrulea se prăbuşeşte pe un câmp din Pennsylvania. Aceste atacuri, fără precedent pe teritoriul SUA, costă viaţa a 2.973 de persoane, în afară de kamikaze. Cele două turnuri gemene se prăbuşesc la câteva ore după atac, America rămânând în stare de şoc. Atentatele sunt revendicate de al-Qaida, cu baza în Afganistan.

Războiul împotriva terorismului

În replică, guvernul lui George W. Bush lansează „războiul împotriva terorismului“, care începe cu răsturnarea regimului talibanilor de către o coaliţie internaţională condusă de SUA. Opt ani mai târziu, circa 112.000 de militari străini sunt prezenţi în continuare în Afganistan pentru a susţine guvernul de la Kabul în faţa rebeliunii talibanilor, care au recâştigat teren în ultimii trei ani.
Pe 19 martie 2003, guvernul Bush lansează invadarea Irakului lui Saddam Hussein, cu susţinerea câtorva aliaţi, ca britanicii. Însă această ofensivă, condusă sub acuzaţia că Irakul ar avea arme de distrugere în masă, divizează profund occidentalii. La sfârşitul lui 2009, mai sunt 115.000 de militari americani în Irak, unde zeci de mii de civili au fost ucişi, ca şi aproape 4.400 de militari americani şi 320 de militari din alte ţări.
Războiul împotriva terorismului are şi aspecte controversate, ca abuzurile sexuale asupra unor prizonieri irakieni comise de militari americani în închisoarea Abu Ghraib sau deschiderea unei închisori speciale pentru terorişti la Guantanamo, care scapă oricărei norme juridice.

Tsunami

Un seism puternic produs în apele Indoneziei, pe 26 decembrie 2004, declanşează un tsunami în Oceanul Indian, cu valuri de până la 30 de metri. Aproximativ 220.000 de persoane au murit, dintre care trei sferturi în Indonezia. A fost una dintre cele mai mari catastrofe naturale din ultima sută de ani.

Seism în China

Provincia Sichuan, din sud-vestul Chinei, este lovită pe 12 mai 2008 de un seism de 7,9 grade, soldat cu peste 87.000 de morţi sau dispăruţi. Milioane de persoane rămân fără case. Sunt distruse şcoli, spitale şi fabrici, ridicându-se problema respectării normelor de construire.

Criza economică

Depunerea bilanţului de către banca americană Lehman Brothers pe 15 septembrie 2008 dă semnalul de începere a unei frenezii financiare în jurul operaţiilor riscante din sectorul creditului imobiliar american, numit „subprime“. Această prăbuşire a unui filon al sistemului bancar şi dificultăţile din alte instituţii, ca American Insurance Group, declanşează o criză întâi financiară, apoi economică, cea mai gravă de la Marea Criză din 1929.
Se declanşează o recesiune economică mondială, ce afectează majoritatea ţărilor. Criza este marcată şi de scandaluri, cum ar fi cea mai mare escrocherie din istoria Wall Street, comisă de Bernard Madoff, care le provoacă o pierdere de peste 20 de miliarde de dolari clienţilor săi.

Obama

Primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, ales pe 4 noiembrie 2008, Barack Obama, preia funcţia în plină criză economică, bazându-se pe sloganul „Yes, we can“. La sfârşitul lui 2009, el obţine în Senat aprobarea pentru reforma din asigurările medicale, ce vizează o acoperire pentru o mare parte dintre americani, vot calificat drept istoric.
În privinţa celor două războaie moştenite din era Bush, el decide să trimită 30.000 de militari suplimentari în Afganistan, în paralel cu o retragere treptată din Irak. Promisiunea închiderii închisorii de la Guantanamo nu s-a concretizat încă. Procesul de pace din Orientul Mijlociu, alt dosar-cheie, rămâne în impas, ceea ce face ca numeroşi comentatori să spună că acordarea Nobelului pentru pace lui Obama în 2009 a fost, poate, prematură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII