21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVoturile nule de la alegeri se renumără

Voturile nule de la alegeri se renumără

Curtea Constituţională (CRR) a decis vineri reexaminarea şi renumărarea celor 138.476 de voturi nule de către Biroul Electoral Central. Curtea a cerut acest lucru pentru a se stabili dacă există diferenţe între datele consemnate în procesul-verbal şi realitatea constatată. Reamintim că Traian Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale la o diferenţă de aproximativ 70.000 de voturi. Hotărârea este definitivă şi a fost comunicată Biroului Electoral Central. BEC a cerut clarificări de la Curtea Constituţională privind modalitatea de renumărare a voturilor. Biroul a întrebat dacă renumărarea buletinelor de vot, care în prezent sunt depozitate la tribunalele judeţene, va avea loc la sediul central din Bucureşti sau la sediile judeţene. Ulterior, BEC a emis o circulară prin care le solicita tuturor şefilor de birouri judeţene, de sector şi din străinătate să fie prezenţi la sediile acestora încă de vineri începând cu ora 15.30. Spre seară, BEC a decis ca toate voturile nule să fie numărate şi reexaminate la Bucureşti.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că decizia Curţii Constituţionale este normală şi democratică, „având în vedere reclamaţiile pe care le-a făcut PSD“. „Mi se pare corect că s-a dat curs solicitării PSD de a se număra voturile anulate“, a subliniat el. „Pe mine mă interesează fondul, care face parte din dreptul oricărui candidat sau partid să solicite anumite lucruri. Dacă la CCR s-a aprobat acest lucru înseamnă că aceia care au reclamat au adus nişte argumente solide care să reclame refacerea numărătorii voturilor anulate“, a spus şeful statului, aflat la Bruxelles. Întrebat dacă are emoţii legate de această decizie, Traian Băsescu a răspuns râzând: „În general, sunt un om calm“.
Preşedintele PD-L, Emil Boc, a precizat că decizia Curţii trebuie respectată. „Decizia Curţii Constituţionale trebuie respectată şi este bine că se elimine orice suspiciune cu privire la fraudă. N-avem nici un fel de frică, de temere. Cred că foarte multe dintre aceste probleme s-au rezolvat la nivelul secţiilor de votare sau al Birourilor Electorale Judeţene“, a spus Boc. Acesta a precizat că mandatul de preşedinte al lui Traian Băsescu va fi prelungit de drept după 21 decembrie, când trebuie să expire perioada de exercitare a funcţiei, dacă procedura de renumărare a voturilor nule nu va fi încheiată până la acea dată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII