5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvioane, datoare vândută foştilor salariaţi

Avioane, datoare vândută foştilor salariaţi

Angajaţii şi-au câştigat în instanţă salariile restante pe ultimele luni lucrate în fabrică. Societatea ar avea de plătit salariaţilor restanţe de cel puţin 1,5 milioane de lei şi riscă măsuri de executare silită dacă nu face rost de fonduri pentru plata datoriilor.

Foştii salariaţi ai Avioane Craiova SA, disponibilizaţi în luna octombrie, au câştigat procesul pe care-l aveau cu societatea olteană, pentru recuperarea salariilor pe ultimele luni lucrate. Potrivit liderului sindical Victor Peţa, din cei 300 de salariaţi concediaţi, 80 au decis să acţioneze în instanţă societatea pentru recuperarea banilor.
„Instanţa a decis, nu ştim ce se va întâmpla în continuare. De fapt, avocatul angajat de fabrică a recunoscut în instanţă datoriile către salariaţi, nu a fost nici o problemă din acest punct de vedere. Vom plăti aceşti bani când se va putea“, a spus Peţa. La o medie de 5.000 de lei/persoană, societatea ar avea de plătit foştilor salariaţi circa 1,5 milioane de lei. Datoriile revendicate în instanţă ar ajunge şi ele la aproximativ 400.000 de lei. Trebuie spus că societatea se află de mult timp într-o situaţie economică dificilă, riscând în orice moment să intre în faliment, la presiunea creditorilor.
„Noi sperăm să mai vină contracte, ca să putem face rost de bani“, a spus Victor Peţa. Liderul sindical recunoaşte că, în cazul în care nu se găsesc contracte, foştii salariaţi pot pune în executare hotărârile instanţei, astfel că fabrica s-ar putea trezi cu poprire pe conturi sau sechestru pe active, urmând să fie vândută la bucată.
Vânzarea utilajelor şi echipamentelor, precum şi a stocurilor de materiale, a fost o idee vehiculată deja printre salariaţii disponibilizaţi. La vremea res-pectivă, Victor Peţa acuza de trădare unele persoane care au avut funcţii de conducere în societate. Pe de altă parte, sunt destule dosare în justiţie care contestă inclusiv decizia de concediere. Asupra criteriilor care au stat la baza concedierilor s-a speculat foarte mult. Unele voci susţin că nu au fost transparente. Victor Peţa a ţinut să precizeze că evaluările au fost făcute de o comisie profesionistă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII