12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele de leasing pun pe butuci agenţii economici

Firmele de leasing pun pe butuci agenţii economici

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj monitorizează 939 de societăţi din judeţ care se află în stare de insolvenţă şi nu îşi mai pot achita datoriile către stat sau furnizori, aceştia din urmă fiind în majoritate firme de leasing.

Numărul firmelor din Gorj care nu mai au resurse financiare pentru a-şi plăti datoriile creşte de la o zi la alta. Conform Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, dintre cele 10.711 firme înregistrate la Registrul Comerţului, 939 se află în insolvenţă. Firmele cu datoriile cele mai mari aflate în faliment sunt fostele societăţi cu capital de stat care au activat în minerit. Pe primul loc la nivelul datoriilor se situează SC ICM SA, cu 1.135 de milioane de lei, urmată de UREX Rovinari – 81 de milioane de lei şi GRIMEX SA – 66 de milioane de lei. Interesant este că pe locul al patrulea se află SC Siatra PROD, ce aparţine fostului candidat la şefia statului, Constantin Ninel Potârcă. Valoarea datoriilor înregistrate de Siatra este de 64 de milioane de lei. Recent intrată în top cinci al datornicilor este SC MIRFO din Târgu Jiu, cu debite de 55 de milioane de lei. Potrivit conducerii Finanţelor Publice Gorj, cele 939 de firme aflate în insolvenţă au datorii totale de peste 1.400 de milioane de lei.

Firmele de leasing cer falimentul

În ultimele două-trei luni, firmele de leasing sunt cele care cer falimentul societăţilor comerciale care nu îşi mai pot respecta contractele. Este vorba de firmele care au achiziţionat în sistem leasing utilaje, maşini sau alte bunuri şi care, din cauza crizei economice, nu mai au bani să îşi achite datoriile. „Este o constatare a noastră din ultima perioadă. Statul nu este neapărat principalul creditor la firmele care intră în stare de insolvenţă sub toate formele pe care aceasta le presupune, fie faliment, fie reorganizare. Există, de asemenea, multe societăţi de leasing care cer falimentul agenţilor economici, pentru că aceştia nu îşi mai pot onora obligaţiile contractuale. Mulţi patroni sau administratori de firme au achiziţionat maşini, utilaje sau echipamente fără să se gândească poate că societăţile pe care le conduc ar putea să nu îşi mai permită la un moment dat să le achite. Criza economică a lovit direct în cei care au folosit leasingul şi acum nu se mai descurcă“, a menţionat Gheorghe Paraschivu, directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj.  

Scăderi mari la încasările la şomaj

Direcţia Generală a Finanţelor Publice se clasează, în ceea ce priveşte încasările, pe locul zece la nivel naţional. Instituţia şi-a intensificat acţiunile în principal pe recuperarea datoriilor contribuabililor la bugetul general consolidat. „Principalele acţiuni de inspecţie fiscală au constat în: inspecţii fiscale în vederea identificării şi combaterii fraudelor privind taxa pe valoare adăugată, inspecţii fiscale parţiale privind realitatea şi legalitatea sumelor negative din deconturile de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare, inspecţii fiscale generale şi parţiale în baza informaţiilor transmise de Garda Financiară sau alte instituţii ale statului, dar şi inspecţii fiscale generale sau parţiale din propria iniţiativă, la contribuabilii persoane fizice sau juridice. Din păcate, se constată o scădere consistentă de colectări la bugetul asigurărilor sociale de şomaj, respectiv un minus de 13,8 milioane de lei, în raport cu anul 2008. Foarte mulţi gorjeni şi-au pierdut locul de muncă şi astfel contribuţiile plătite de angajatori au scăzut“, a declarat Ion Cupă, directorul DGFP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS