5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate2010 va veni cu o avalanşă de scumpiri

2010 va veni cu o avalanşă de scumpiri

Accizele pentru anul viitor se vor calcula la un curs de 4,2688 lei/euro, cu 14,2% mai mare faţă de anul trecut. Toate produsele accizabile, carburanţi, energie electrică, ţigări, vor fi de la 1 ianuarie mai scumpe. Efectul se va propaga în toată economia şi va ridica inclusiv preţul alimentelor.

Anul viitor va începe cu un val de scumpiri. Şocul politic declanşat de destrămarea coaliţiei a fost decisiv pentru preţurile de anul viitor al produselor accizabile. Vom scoate din buzunar mai mulţi bani pentru carburanţi, energie electrică, ţigări, alimente şi toate celelalte produse accizabile. Fac excepţie produsele de lux, care vor scăpa de accize.
Cele mai importante produse vor avea, de la începutul anului viitor, preţuri mai mari, indiferent cine va fi preşedinte sau premier. Pentru a acoperi costul accizei, românii vor plăti cu aproximativ 14% mai mult, pentru că accizele vor fi cu 14,2% mai mari faţă de anul trecut. Potrivit Codului Fiscal, accizele pentru 2010 se calculează la cotaţia euro ce a fost afişată de Banca Centrală Europeană pe 1 octombrie 2009. Accizele se vor calcula la un curs de aproximativ 4,2688 lei pentru un euro, faţă de 3,74 lei în acest an. Cel mai mult se vor scumpi ţigările, pentru că la creşterea euro se adaugă şi mărirea accizei de la 64 la 74 de euro pentru mia de ţigarete. Preţul unui pachet de ţigări va ajunge la zece lei, în condiţiile în care acciza va creşte cu 1,5 lei, până la 6,29 lei. Tot de la 1 ianuarie, vor creşte preţurile la electricitate şi la carburanţii auto, însă scumpirea va fi procentual mult mai mică decât în cazul ţigărilor. „Cele mai mari scumpiri se vor înregistra la ţigări, de circa 34%, din cauza creşterii accizelor de la 64 la 74 de euro pe mia de ţigarete şi a diferenţei de circa 14% între cursul la care s-a calculat acciza anul acesta şi cursul luat în calcul pentru anul viitor“, a precizat şi managerul Departamentului taxe şi impozite indirecte din cadrul PricewaterhouseCoopers.

Şoferii vor suporta cele mai multe scumpiri

Creşterea preţului la carburanţi va atrage alte creşteri în cascadă. Acciza la benzina fără plumb va creşte anul viitor cu 16 euro pe tonă, până la 452 euro/tonă. Totodată, acciza la motorină va creşte din 2010 de la 336 la 347 euro/tonă, respectiv de la 283,920 la 293,215 euro/1.000 litri. În plus, un proiect normativ aflat în dezbatere la Ministerul Transporturilor introduce un nou curs de schimb pentru impozitele ce vor fi percepute anul viitor pe maşinile de marfă. Cursul va fi de 4,2688 lei/euro în 2010, după ce în 2009 aceste taxe erau calculate la 4,09 lei/euro. Exprimate în lei, taxele pe camioane vor creşte de la 86 la 106 lei pentru cea mai redusă categorie, respectiv de la 1.853 la 3.966 de lei pentru grupa cu cele mai mari taxe. Această majorare se va reflecta în tarifele pe care le vor percepe transportatorii şi, în continuare, la nivelul preţurilor finale ale mărfurilor transportate, după cum ne-au declarat reprezentanţii companiilor din domeniile vizate.
De anul viitor, şoferii cu cele mai încărcate „caziere“ rutiere vor suporta o majorare a tarifelor RCA. O astfel de scumpire, impusă de introducerea sistemului bonus malus, se va aplica la tarifele de bază afişate de asigurători, care şi ele vor fi majorate în medie cu 30% anul viitor. Firmele de asigurări ar putea scumpi, în 2010, în medie cu 30% CASCO, companiile motivând creşterea pe fondul măririi daunelor de la un an la altul, care antrenează şi sumele plătite că despăgubiri. Pentru cei care au provocat în 2009 multe accidente, ultima portiţă prin care poate fi ocolită scumpirea cu 200% este cumpărarea poliţei pentru 2010 până la 31 decembrie, de la alt asigurator decât cel care a plătit despăgubirile de până acum. Sancţionarea şoferilor-problemă prin preţuri RCA împovărătoare ar trebui să fie compensată de „premierea“ celor care nu au provocat accidente, prin ieftiniri similare. Şoferii „model“ nu vor putea obţine însă anul viitor decât o reducere de zece la sută a primelor RCA, şi abia peste şase ani lipsiţi de accidente o ieftinire de maximum 50%.

Alimentele nu scapă nici ele

De cealaltă parte, producătorii de alimente spun că preţurile la carne, mezeluri, lactate şi alte alimente vor exploda de la începutul anului viitor, din cauza anulării subvenţiilor, majorării accizelor, deprecierii leului, dar şi pe fondul creşterii tarifelor de transport. Liderii patronatelor din sectorul alimentar arată că în preţul final transportul înseamnă între 6 şi 10%; o majorare a acestui cost se va transmite la alimente, astfel încât preţurile acestora ar putea creşte în proporţii de la 2% la 5%. Preţurile la carnea de pui vor înregistra creşteri cuprinse între 20% şi 40%, dacă nu vor fi acordate subvenţiile. Începând de anul viitor, fermierii nu vor mai primi subvenţii pentru carnea de porc şi pasăre şi pentru ouă. Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din România anunţă scumpirea cărnii de pui cu peste 20% de la 1 ianuarie 2010, fermierii urmând să majoreze preţurile pentru a compensa anularea subvenţiilor.
„Producătorii vor majora imediat preţurile cu 20-30%. Potrivit normelor europene, subvenţia de 1,6 lei pe cap de pui se elimină de la 1 ianuarie, iar guvernul încă nu a stabilit cum vom lucra în continuare“, a spus Ilie Van, preşedintele UNCPR. În plus, şi ouăle se vor scumpi în sezonul rece, dar, potrivit producătorilor, nu se va ajunge la un nivel peste cel din iarna anului trecut. La fel se va întâmpla şi cu mărfurile nealimentare, mai ales cu materialele de construcţii şi îmbrăcămintea sau încălţămintea, în cazul cărora costurile de transport deţin o pondere semnificativă în preţurile finale.

Preţul energiei creşte, dar într-un mod rezo-nabil

La electricitate, majorarea accizei are un impact aproape nesemnificativ la factura lunară plătită de populaţie. În prezent, acciza cu care se taxează electricitatea este 0,42 euro pe MWh, iar din ianuarie va creşte la 0,5 euro pe MWh, conform calendarului. Acciza la electricitatea utilizată în scop comercial creşte cu 19%, iar pentru electricitatea folosită în scop necomercial acciza ajunge la 1 euro/MWh, de la 0,84 euro/MWh.
Există şi veşti bune. Accizele la toate sortimentele de cafea se vor reduce cu cel puţin 50%. Conform Directivei Comisiei Europene, produsele de lux vor scăpa de accize. Este vorba de confecţii din blănuri naturale, parfumuri, iahturi, bijuterii de aur sau de platină. Cel mai mult va scădea preţul armelor, altele decât cele de uz militar, pentru care acciza este în prezent de 100%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII