16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Grevă nesimţită

Tupeul sindicaliştilor de la Metrorex, care cer o majorare cu 20%, astfel încât să ajungă la un salariu de aproape trei ori cât cel mediu pe economie, a paralizat ieri Bucureştiul. Traficul rutier a fost grav afectat, iar mijloacele RATB au fost supraaglomerate, în ciuda suplimentării acestora cu 202 vehicule.
Angajaţii Metrorex au intrat de ieri în grevă generală pe termen nelimitat, nemulţumiţi de rezultatul negocierilor de luni cu Radu Berceanu. Metroul nu va circula între orele 5.00 şi 16.00, afectând, potrivit spuselor ministrului transporturilor, Radu Berceanu, peste 650.000 de oameni care nu vor mai putea ajunge la timp la serviciu. Berceanu a mai spus că sindicaliştii ar trebui să îşi ceară scuze faţă de cei de pe urma cărora îşi încasează lunar veniturile şi că salariile angajaţilor Metrorex sunt foarte bune, ajungând la 3.600 de lei brut şi 2.600 de lei net, în condiţiile în care salariul mediu brut pe economie este de numai 1.700 de lei. Mai mult, creşterea de 20% cerută ar ridica veniturile la 4.320 de lei, adică de 2,54 ori mai mult decât un venit mediu obişnuit, bani pe care statul nu are cum să-i dea nici măcar peste o lună şi jumătate, pentru că guvernul nu dispune de un „sac de bani“ pe care să nu vrea să îl acorde salariaţilor.
Un simplu calcul arată că paguba adusă Metrorex este de 812.500 lei/zilnic, calculat la un cost de călătorie de 1,25 lei, adică 1.625.000 de lei pentru numai două zile de grevă. Dacă va fi aplicată ameninţarea ministrului Berceanu de a se imputa angajaţilor daunele, asta înseamnă că fiecare dintre cei 4.250 de salariaţi va scoate din buzunar peste 382 de lei.
Metrorex a depus ieri la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de suspendare a grevei sindicaliştilor de la metrou, procesul urmând să se judece mâine. Pierderile înregistrate de societate pe perioada grevei vor fi imputate sindicatului, dar acestea vor fi cuantificate abia la sfârşitul protestelor. Totodată, şeful Metrorex a susţinut că persoanele afectate de nefuncţionarea metroului pot cere daune.

Ar putea relua protestele de sărbători

Secretarul general al Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Florian Crişu, a declarat ieri că angajaţii Metrorex vor relua greva generală în preajma sărbătorilor de iarnă dacă instanţa va decide mâine suspendarea actualului protest. Acesta a precizat că, dacă mâine se va lua decizia suspendării grevei generale şi după aceea nu vor fi demarate negocieri, legea prevede că în 30 de zile conflictul poate fi reluat. „În preajma sărbătorilor, ar putea fi declanşată o nouă grevă generală“, a punctat Florian Crişu.

Boc: Negocierile, după aprobarea bugetului

Premierul în exerciţiu, Emil Boc, a declarat ieri, în judeţul Vrancea, că va intra la negocieri cu liderii de sindicat ai Metrorex abia după aprobarea bugetului de stat pentru anul 2010.
Afrodita Cicovschi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII