10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMii de clădiri au aviz nelegal

Mii de clădiri au aviz nelegal

Peste 4.000 de imobile din Craiova au fost ridicate sau urmează să fie construite în temeiul unor documente afectate de nulitate.

Mii de documente necesare construirii unui imobil – certificate de urbanism şi autorizaţii de construire – emise de Primăria Craiova sunt afectate de nulitate. Primăria apreciază că în perioada ianuarie 2007 – august 2008 au fost emise circa 4.000 de autorizaţii de construire şi mult mai multe certificate de urbanism. Una dintre semnăturile stabilite de lege pentru aceste documente, respectiv cea a arhitectului-şef, nu este valabilă, întrucât conducătorul de la acea vreme al urbanismului craiovean, Mihaela Al-Bashtawi, nu avea drept de semnătură în condiţiile Legii nr. 184 din 2001, privind organizarea profesiei de arhitect. Din tabloul Ordinului Arhitecţilor reiese că în 2007 şi în 2008 dreptul de semnătură al Mihaelei Al-Bashtawi era suspendat pentru neplata cotizaţiei. Din această cauză şi pentru că atribuţiunile instituţiei arhitectului-şef sunt condiţionate strict de posibilitatea de exercitare a profesiei de arhitect, rezultă că un an şi jumătate primăria a eliberat documente cu o semnătură fără valoare. Potrivit Ordinului 1.430 din 2005 al ministrului transporturilor, pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 50 din 1991 a autorizării în construcţii, certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire trebuie să fie semnate obligatoriu de şeful autorităţii emitente – primar, preşedinte de consiliu judeţean, de secretarul autorităţii emitente şi de arhitectul-şef ori, în lipsa acestuia, de persoana delegată să-i ţină locul. „Lipsa unei semnături atrage nulitatea actului“, se arată la art. 32 din Ordinul 1.430.

Proprietarii, potenţiale victime

Primăria Craiova recunoaşte că deţinătorii de bună-credinţă ai autorizaţiilor şi certificatelor afectate pot fi lezaţi în situaţia prezentată.
„O astfel de autorizaţie ar putea fi anulată în situaţia în care s-ar solicita acest lucru în instanţă de către o persoană prejudiciată în urma emiterii documentului“, a spus Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova. Mihaela Al-Bashtawi nu a putut fi contactată. Între autorizaţiile contestate de locuitorii Craiovei şi emise fără semnătură valabilă se numără şi autorizaţia pentru imobilul din Parcul Corniţoiu, pe bulevardul Dacia, şi autorizaţia pentru blocul de pe strada Opanez. Cea din urmă este atacată în instanţă chiar de Primăria Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS