8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateActivele Electroputere, gajate saudiţilor

Activele Electroputere, gajate saudiţilor

Societatea nu mai poate contracta credite bancare. Activele în valoare de circa 127 de milioane de euro vor fi gajate acţionarilor majoritari de la Al-Arrab Contracting Company, în contul împrumuturilor cu care aceştia vor credita societatea. Ultima raportare indică o cifră de afaceri de 32 de milioane de euro şi pierderi de patru milioane de euro.

Activele Electroputere SA Craiova au fost gajate luni, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), către acţionarul majoritar al societăţii (86,2%), compania saudită Al Arrab Contracting Company (ACC), în contul împrumuturilor cu care arabii vor credita societatea craioveană. Potrivit directorului general al Electroputere SA, Adrian Dimitriu, societatea olteană se află în imposibilitatea de a mai contracta credite.
„În prezent, nici o bancă nu mai creditează societatea, pentru că avem datorii foarte mari, iar activele sunt gajate pentru împrumuturi bancare. Singura posibilitate de finanţare este prin acţionarul majoritar, care fie creditează societatea şi face majorare de capital social, fie face credite bancare pentru a o finanţa“, a spus Dimitriu. Potrivit unor hotărâri anterioare ale AGA, Consiliul de Administraţie (CA) al societăţii putea decide gajarea sau închirierea în limita a 20% din activele societăţii. Prin ultima decizie însă, acestea pot fi gajate în totalitate.
„Am făcut această gajare de principiu pentru ca CA să nu mai aibă nevoie de fiecare dată de AGA pentru a decide“, a spus Adrian Dimitriu. Acesta susţine că măsura nu încalcă prevederile contractului de privatizare a Electroputere Craiova, încheiat la finele lui 2007, care nu este totuşi public.

Situaţie dificilă

Potrivit informaţiilor financiare publicate pe 30 iunie 2009, Electroputere SA avea active imobilizate de 539 de milioane de lei – adică 126,8 milioane de euro la cotaţiile de luni.
Datoriile totale se ridicau la peste 90 de milioane de euro, din care aproape 50 de milioane de euro trebuie plătite în termen de până la un an. Cifra de afaceri netă era de 32 de milioane de euro, iar plăţile restante erau de 39,6 milioane de euro, în timp ce furnizorii neachitaţi însumau aproximativ două milioane de euro. În acelaşi timp, societatea înregistra pierderi de circa patru milioane de euro. Potrivit raportării, sumele res-tante către asigurările sociale erau de 8,4 milioane de euro, iar taxele şi impozitele neplătite la termen către bugetul de stat se ridicau la 26,64 de milioane de euro. Interesant ar fi de văzut care sunt prevederile contractului de privatizare în sensul gajării sau înstrăinării de active. După restructurările succesive, Electroputere a ajuns la circa 2.100 de salariaţi, iar alţi 600 de muncitori din sectorul de motoare electrice şi locomotive riscă să fie trimişi acasă pentru că aceste businessuri nu merg. Practic vor fi păstrate doar afacerile profitabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII