6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞmecherie liberală de 700.000 de euro

Şmecherie liberală de 700.000 de euro

GdS scoate la iveală o nouă afacere liberală prin care aproape 700.000 de euro au ajuns în contul unui apropiat al directoarei Spitalului de Urgenţă Craiova, Cristina Calangiu, şi al consilierului judeţean Cosmin Enea. GdS a mers pe urma informaţiilor din Armaghedonul publicat în urmă cu două luni şi a descoperit că Registrul Auto Român (RAR), condus de un liberal controversat, Ovidiu Crăpătureanu, a plătit peste 2,5 milioane de lei lui Marius Dobre pe un teren din Gherceşti, „pierdut undeva la capătul unui drum de ţară“. Invocând nevoia construirii unui sediu pentru filiala din Craiova, RAR-ul a aruncat la coş celelalte oferte de terenuri situate în zone civilizate, pe marginea şoselei de centură, şi a plătit cu generozitate un sac de bani pe un teren care acum valorează de şapte ori mai puţin.

690.000 de euro. O sumă cu care poţi cumpăra hectare întregi de teren. Registrul Auto Român a reuşit să achiziţioneze doar 12.000 de metri pătraţi în comuna Gherceşti. Ca să ajungi la terenul cumpărat cu bani grei, mergi vreo doi kilometri pe un drum de ţară, pe lângă pista de la Fabrica de avioane din Craiova. De ce a cheltuit o instituţie publică atâta bănet pentru o bucată de teren situat la capăt de ţară? Oficial, RAR avea nevoie să-şi construiască un sediu nou pentru filiala din Craiova, ca să nu mai plătească chirie, aşa cum face în prezent. Neoficial, cel de la care a cumpărat pământul, Marius Dobre, este partener de afaceri al Cristinei Calangiu, în firma TNT Construct, şi finul lui Cosmin Enea, consilier judeţean. Cum Ovidiu Crăpătureanu a fost pus în funcţie de Ludovic Orban, fost ministru al transporturilor, filiera liberală sare în ochi de la o poştă.

700.000 de euro pe 12.000 de metri pătraţi

Potrivit datelor furnizate de RAR, instituţia a cumpărat 12.000 de metri pătraţi în baza unei hotărâri din octombrie 2008 a Consiliului de Administraţie. Din aceştia, 5.474 sunt teren intravilan arabil, iar 6.526, extravilan arabil. Suma la care s-a făcut tranzacţia este de 2,5 milioane de lei, adică 690.000 de euro la cursul de 3,6 lei de la acea dată. Cel care a vândut terenul, Marius Florin Dobre, i-a reprezentat ca mandatar pe Denisa-Georgiana Dobre, pe soţii Marian-Viorel Marin şi Alina-Maria Marin şi pe Marian Alin Preda. „Scopul investiţiei este acela de a construi un sediu propriu pentru reprezentanţa RAR Dolj. În prezent, această reprezentanţă îşi desfăşoară activitatea într-un sediu închiriat de la SC REDEXIM SRL în baza unui contract. Acum terenul nu este folosit, se va face în funcţie de fondurile de investiţii de care va dispune RAR“, se arată într-un răspuns al RAR trimis pe adresa GdS. Registrul susţine că achiziţionarea terenului de la prietenul celor doi liberali de frunte din Dolj s-a făcut în urma publicării unui anunţ. „Terenul a fost cumpărat în baza unei analize de oferte efectuate de «Comisia pentru evaluarea ofertelor de vânzare-concesionare de bunuri imobile a RAR – RA», a unui raport de evaluare întocmit de un expert ANEVAR şi a aprobării Consiliului de Administraţie. Au fost date anunţuri în presa locală, prin care s-au solicitat oferte de terenuri pentru vânzare“. În ciuda publicării anunţurilor, RAR nu a cumpărat nici unul dintre terenurile oferite de vânzători, ci a aşteptat până când Marius Dobre a venit şi le-a spus că are şi el un teren de vânzare. Un mizilic de 700.000 de euro.

Neconcordanţe în declaraţii

GdS a stat de vorbă cu toţi actorii implicaţi în tranzacţia dubioasă a celor 12.000 de metri pătraţi. Marius Dobre a declarat că, împreună cu alte persoane, a cumpărat o suprafaţă de trei hectare de teren de la patru persoane, începând cu anul 2006. „De la primele două persoane am cumpărat, la sfârşitul lui 2006, teren cu 20 de euro metrul pătrat. De la cel de-al treilea, am cumpărat cu 25 de euro/mp la sfârşitul anului 2007, iar la începutul lui 2008 am cumpărat restul de teren cu 40 de euro/mp. Eu nu aveam de gând să vând. Dacă nu era vorba de o instituţie publică, nu vindeam la preţul ăsta“, a spus Dobre, dând de înţeles că a făcut, de fapt, un favor RAR vânzându-i terenul cu 57 de euro/mp. „RAR căuta teren de un an. Mie mi-a spus un prieten din Calafat despre lucrul ăsta. Nu m-a interesat. Apoi, cam după un an, am trimis o ofertă prin fax la RAR. M-a contactat un inspector de acolo, iar după trei-patru luni am încheiat tranzacţia. Am vândut în cele din urmă, ca să dezvolt zona. Voiam să fac ceva industrial acolo, pe un proiect de un milion de euro, dar mi s-a respins proiectul“, a mai spus Dobre. Acesta a precizat că, printre primele persoane care s-au prezentat la faţa locului în momentul evaluării terenului, a fost şi actualul director al RAR Dolj, Dorin Manciu. Directorul neagă acest lucru, spunând că este o minciună. „Vânzătorul minte ca un porc. Pe mine m-a sunat de la Bucureşti un inspector, să mă prezint la teren, că vine un evaluator. Când am ajuns şi am văzut unde era terenul, i-am sunat şi le-am spus: «Băi, tată, nu este terenul pe care-l stabilisem». Mi-au spus că aşa se hotărâse“, a declarat Manciu. Directorul RAR Dolj spune că el alesese alt teren pentru construirea sediului, pe care îl văzuse şi directorul general. „Eu am dus personal două-trei oferte la Bucureşti. Directorul general a venit la faţa locului, am stabilit o ofertă care era superbă. Să-i întrebaţi pe ei de ce nu au luat în calcul celelalte oferte! Eu i-am spus directorului general să nu mute RAR din buricul târgului la mama dracu’, dar m-au ţinut cu arcanu’ departe de treaba asta. Nu Crăpătureanu a făcut şmecheria asta. A pus pe alţii“, a declarat Manciu. Terenul cumpărat de RAR cu 57 de euro metrul pătrat costă în prezent maximum zece euro. Oamenii din zonă spun că nici la acest preţ nu se mai găsesc cumpărători şi că RAR va cheltui foarte mulţi bani pentru a aduce terenul în condiţii de construire. Zona nu are decât curent. Lipsesc gazele, apa şi canalizarea. 

Berceanu trimite controlul

Contactat telefonic, Ovidiu Crăpătureanu, fostul director general al RAR, a fost deranjat de întrebările GdS. „Nu mai dau nici un fel de declaraţii! Cine a greşit, dacă a greşit, să suporte consecinţele. Eu nu am nici o implicare. Să nu mă mai deranjaţi. Nu mă simt obligat să dau informaţii. Nu vă dau nici un punct de vedere“, a reacţionat Crăpătureanu.
Fostul ministru al transporturilor, Ludovic Orban, s-a detaşat de scandalul achiziţionării terenului. „Întrebaţi-l pe directorul RAR de ce s-au cheltuit banii. Eu am aprobat doar strategia generală a RAR. Nu neg că l-am numit în funcţie pe Crăpătureanu. A fost un manager performant, care şi-a respectat contractul de management. Actualul ministru al transporturilor, Radu Berceanu, a precizat că va solicita intervenţia corpului de control al primului ministru. „Acest Crăpătureanu este un superbandit. L-am dat afară o dată de la ARR Vâlcea pentru că era incompatibil! O să ordon un control, în care să verificăm toate contractele de acest gen“, a spus Berceanu.
Cristina Calangiu, parteneră de afaceri cu Marius Dobre în firma de construcţii TNT Construct, a declarat că singurul motiv pentru care s-a asociat cu Marius Dobre a fost depunerea unui proiect cu finanţare europeană. „E mult spus că sunt partener de afaceri cu Florin Dobre. Am încercat să facem un lucru împreună, un proiect european, care nu a ieşit. Probabil, voi ieşi din firmă dacă nu reuşesc să modific şi să depun din nou proiectul. M-am asociat cu el pentru că nu puteam suporta partea de cofinanţare, iar un prieten al lui avea terenul necesar pentru proiect“, a spus Cristina Calangiu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII