16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalariaţii Avioane zboară spre casă

Salariaţii Avioane zboară spre casă

Conform unor informaţii „pe surse“, o mare parte dintre salariaţii Fabricii de Avioane nu ar mai avea de lucru după preluarea acesteia de către italieni. AVAS preferă să menţină suspansul până duminică.

O agenţie de presă a preluat pe surse o ştire despre oferta financiară pe care compania italiană Alenia Aeronautica a făcut-o pentru preluarea Avioane Craiova SA. Potrivit acesteia, italienii oferă pe fabrică un milion de euro şi îşi asumă investiţii tehnologice de 18 milioane. De asemenea, refuză să suporte datoriile societăţii, în valoare de circa nouă milioane de euro, şi cer garantarea eventualelor despăgubiri. Oferta financiară a italienilor ar mai include investiţii de mediu în valoare de 120.000 de euro şi un capital de lucru de trei milioane. Această ofertă pare mai bună cu cel puţin 2,7 milioane de euro faţă de ce dădeau anul trecut cehii de la Aero Vodochody. Vorbim însă despre un pachet de opţiuni, care are avantaje şi dezavantaje. Spre exemplu, Aero Vodochody oferea un pachet de 16,3 milioane de euro, din care preţul pe pachetul de acţiuni era de 4,1 milioane. Statul câştiga în plus 3,1 milioane de euro.

Problema socială

Pe de altă parte, investiţia în fabrică este net superioară în favoarea italienilor: cu aproape zece milioane de euro mai mult decât cehii. Asta înseamnă o mai bună dezvoltare, potenţial (din punct de vedere social) salariaţi mai mulţi şi mai bine plătiţi. Vine însă partea sensibilă: potrivit ofertei dezvăluite pe surse, în primele şase luni după achiziţie, firma nu are nevoie de 430 de angajaţi, în următoarea jumătate de an – de 250 de salariaţi, în al doilea an după achiziţie – de 210 persoane, iar în al treilea an – de 170 de persoane. Cifrele ar reprezenta o adevărată lovitură pentru salariaţii fabricii – în număr de 680. Sindicatul s-a exprimat clar cu privire la cehi: „Bine că au plecat, că voiau să ne dea afară!“. Cehii voiau să concedieze 180 de salariaţi, spunând că raportul TESA/personal productiv este de 3:1. Oficial, AVAS nu comentează ştirile apărute pe surse. „Nu confirmăm şi nu infirmăm această ştire. Vom face duminică o conferinţă de presă în care vom aborda şi acest subiect“, spune Adriana Tran, purtătoarea de cuvânt a AVAS. Altcineva era de părere că „se poate ca informaţia să fie dată pe surse chiar de italieni şi face parte din jocul negocierilor“, în timp ce surse AVAS spun că „oferta era secretizată şi doar câteva persoane o cunoşteau“.
Am încercat să luăm şi punctul de vedere al sindicatului, însă liderul sindical Victor Peţa era ocupat. Din câte ştim, ieri, de Ziua Aviaţiei, a fost finala campionatului de fotbal intern organizat de sindicatul Avioane SA. Singurul de găsit a fost Ionel Pană, unul dintre membrii CA, care se abţine să comenteze informaţii neoficiale în timpul negocierilor. „Un lucru este însă cert. Această privatizare este singura şansă de salvare a fabricii şi sperăm ca ea să fie finalizată până la sfârşitul anului. Să nu uităm că în ultimii 20 de ani s-a pierdut ceva foarte important: forţa de muncă“, a spus Pană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII