11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMită pe reţete cu antet guvernamental

Mită pe reţete cu antet guvernamental

În România există programe naţionale de sănătate care ar trebui să ofere populaţiei educaţie sanitară, dar şi acces la servicii medicale gratuite. În realitate, multe dintre programe funcţionează doar pe hârtie, fondurile alocate sunt cheltuite haotic fără să se vadă rezultate, iar populaţia află de aceste programe de obicei după ce fondurile s-au epuizat demult. Gazeta de Sud încearcă să vă informeze obiectiv despre problemele şi lucrurile bune din acest sistem, pentru care sunt alocate sume foarte mari de bani.

Medicamente din partea Guvernului României, astfel poate fi rezumat programul naţional pentru compensarea cu 90% a preţului acestora. Reţetele au antetul guvernului pentru ca beneficiarii să ştie de unde vine pomana electorală şi se adresează unei importante categorii de votanţi: pensionarii cu venituri mici.

Un program naţional pentru pensionari gândit de politicieni pentru acumularea de capital electoral. Acesta este Programul Naţional pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor, introdus din acest an de actualul guvern.
Acumularea de capital electoral prin programe sociale de acest gen nu este o noutate pentru politicieni. În 2004, aceştia le-au oferit pensionarilor acces gratuit la medicamente. Numai că atunci intenţia politicienilor a avut urmări neaşteptate. Pentru că banii necesari susţinerii programului proveneau din fondul limitat al asigurărilor de sănătate, reducerea s-a făcut pe socoteala celorlalţi asiguraţi, care nu au mai avut acces la medicamente compensate şi gratuite.
De data aceasta, oferta nu mai este atât de generoasă. Pensionarii beneficiază de compensare în proporţie de 90% şi numai pentru medicamentele de pe sublista B. Aceasta cuprinde 647 de medicamente, pentru tratamentul afecţiunilor circulatorii, hipertensiunii arteriale, pentru scăderea colesterolului, împotriva vertijurilor, tulburării capacităţii mentale, adică medicamente scumpe, folosite cel mai mult de bolnavii cronic.
În plus, accesul pensionarilor la program a fost restrâns şi prin introducerea plafoanelor legate de veniturile acestora. Din martie au primit medicamente compensate 90% pensionarii cu venituri lunare de până la 600 de lei, iar de la 1 iulie, beneficiază şi cei cu pensia până în 700 de lei. Iar banii necesari pentru susţinerea programului provin 50% din fondul asigurărilor de sănătate şi 40% de la bugetul Ministerului Sănătăţii.

Bătrânii se luptă din greu cu neajunsurile

Tot e bine şi aşa, ar spune unii. Pentru mulţi dintre bătrânii noştri însă şi 10% din preţul unui medicament este o cheltuială mult prea mare.
Floarea Mitroi are 74 de ani, este din comuna Sălcuţa şi a lucrat o viaţă la CAP. Munca grea pe câmp şi-a pus amprenta asupra sănătăţii bătrânei. Spondiloza cervicală şi reumatismul articulat o chinuiesc din ce în ce mai mult. De câteva zile, bătrâna se luptă şi cu o durere de dinţi. A mers la doctorul de familie, care i-a spus că la pensia ei de 400 de lei poate să beneficieze de reducere 90% la medicamente. Floarea a venit special la Craiova zilele trecute cu reţeta ca să-şi ia medicamentele. La farmacie a găsit toate medicamentele de pe reţetă, printre care Sortis, Tebokan şi Ketoprofen. Surpriza a fost însă în momentul în care a trebuit să plătească diferenţa de 10% plus adaosul comercial şi contravaloarea pastilelor de dinţi care nu erau trecute pe reţetă. Bătrâna nu avea decât 10 lei la ea, în afară de banii opriţi pentru biletul de autobuz către casă, iar farmacista i-a cerut 20 de lei. A trebuit să renunţe la Algocalmin şi la o parte din medicamentele prescrise. Astfel de exemple sunt multe.

Medicii de familie, cocoşaţi de birocraţie

Pensionarii incluşi în această categorie pot să primească o singură reţetă pe lună compensată 90%. Pentru aceasta, ei trebuie să se prezinte la medicul de familie cu ultimul cupon de pensie şi cu buletinul de identitate. La cabinetul medicului de familie trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere – formularul este pus la dispoziţie de medic – cum că nu are alte venituri în afara pensiei.
Dacă pensionarii sunt fericiţi că pot să obţină medicamente mai ieftine, medicii de familie se plâng că nu au nimic de câştigat din această „afacere“ electorală, care le superbirocratizează activitatea de zi cu zi.
Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, filiala Dolj, dr. Mirela Profir, susţine că medicii de familie trebuie să elibereze separat reţete pentru medicamentele eliberate prin programul pentru pensionari, cu toate că formularele de reţete sunt aceleaşi pentru toate sublistele de medicamente. „Până la 1 iulie se foloseau formulare de reţetă diferite pentru medicamentele compensate pentru pensionari, care aveau ca semn distinctiv antetul Guvernului României. De la 1 iulie, formularele cu antet se folosesc pentru toate cele trei subliste de medicamente. Doar că medicamentele eliberate prin programul de compensare pentru pensionari trebuie trecute pe reţete separate. Acest lucru încarcă activitatea cabinetelor şi presupune costuri mai mari pe care le suportă medicii de familie. Un top de 50 de reţete costă 88 de lei“, a declarat dr. Mirela Profir.
Medicii de familie susţin că de reducerea de 90% beneficiază aproximativ 30% dintre clienţii cabinetelor, în condiţiile în care 70-80% din numărul persoanelor care se prezintă la cabinete sunt pensionari. Tot ei mai spun că există şi alte categorii sociale pe care Ministerul Sănătăţii nu le-a luat în calcul la elaborarea programului, cum ar fi coasiguraţii pensionarilor şi alte persoane fără venituri.

Beneficiari: 550.000 de pensionari

Zeci de mii de pensionari doljeni au beneficiat, din luna martie şi până acum, de reducerea de 90% la medicamente. Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate Dolj, s-au eliberat lunar între 8.700 şi 9.500 de prescripţii medicale, iar fondurile consumate lunar prin acest program au depăşit 700.000 de lei. Prin extinderea programului de la 1 iulie şi asupra pensionarilor cu pensii cuprinse între 600 şi 700 de lei se aşteaptă ca numărul beneficiarilor să ajungă în toată ţara la 550.000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII