10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMaternitatea cu faţă nouă

Maternitatea cu faţă nouă

Trei etaje ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova vor intra într-un proces de reabilitare, după ce reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj, ai Ministerului Sănătăţii şi cei ai unităţii sanitare au semnat un protocol de finanţare. Destinaţiile sunt Secţiile de ginecologie, nou-născuţi şi maternitate.

Uşile albastre de la lifturi aşteaptă, mute, să fie deschise. O femeie însărcinată şi câţiva bătrâni privesc răbdători luminiţele colorate de deasupra butonului negru. Pe lângă ei, oamenii urcă şi coboară scările gri, reci, uşor pigmentate. Unii urcă, alţii coboară. Feţele le sunt triste, unele disperate, altele descurajate sau îngândurate. La fiecare etaj, în holul mare, fumătorii se înghesuie lângă ferestre sau coşuri de gunoi, aşteptând o veste dinspre sălile de operaţii sau saloanele de Terapie Intensivă. Scrijelite pe zid, cifrele indică palierul. 3, 4… 6, 7, 8: Maternitate – Ginecologie.

Suma, necunoscută

Un hol lung, semiîntunecat, de-a stânga şi de-a dreapta intrării. Un miros ciudat, de spital, pe care l-ai recunoaşte şi cu ochii închişi, un amestec de medicamente şi boală, te ciupe de nări. Tencuiala a alunecat de pe ziduri, lăsând figuri abstracte pe la încheieturile uşilor ce dau înspre saloane. Un tavan din plastic, operă postmodernistă, de un gălbui obosit, traversează culoarul. Din loc în loc, pereţii poartă pătrăţelele negru-verzui ale unui mozaic mărunt. În saloane, femeile se perpelesc de pe o parte pe alta. Unele îşi pot ţine pruncii în pat, lângă ele. Se strâng într-un colţ ca să lase cât mai mult spaţiu pentru mogâldeţele abia venite pe lume. Peste câteva luni, nici una dintre încăperile acestea nu va mai arăta la fel. Secţia de maternitate de la etajul 8 va fi complet reabilitată, deşi suma totală direcţionată către aceasta nu este cunoscută încă. „Unu, două milioane de euro, deşi diferenţa este semnificativă. Planul este finalizat. Până acum, toate investiţiile s-au făcut în etape, sporadic, în măsura în care au fost alocate fonduri. De data aceasta, reabilitarea vizează aducerea la standarde europene a blocurilor operatorii, a blocului de terapie nou-născuţi, a compartimentului de medicină materno-fetală, a saloanelor. Însă, chiar dacă vor fi două milioane de euro, tot nu va putea fi acoperit tot“, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Cernea, şeful Secţiei obstetrică-ginecologie.

Decenţă

În carcasele transparente din salonul de nou-născuţi, bebeluşii dorm liniştiţi, vegheaţi de asistente şi de mămicile care vin, pe rând, să-i hrănească. Spaţiul pare neîncăpător pentru atâţia pacienţi, însă nu mai arată ca acum zece ani. Curat, salonul este unul dintre primele care vor intra în reabilitare completă, ca şi cele în care se efectuează operaţii. Peste „drum“, sala de naşteri, îmbrăcată în clasica faianţă albă, pătrăţoasă, e liniştită. Cu câteva minute înainte, pe masa din mijloc o mămică trecuse prin chinurile facerii. „Acum, totul este decent. Peste puţină vreme, secţia va fi complet schimbată. Se vor introduce filtre de aer condiţionat, sălile vor fi altfel compartimentate, unele vor dispărea complet. Nu va fi lux, ci doar un nivel superior de modernizare a ceea ce există deja“, a adăugat şeful secţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII