10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJana şi Cornel, şmecherii pământurilor

Jana şi Cornel, şmecherii pământurilor

Situaţia terenurilor de la Staţiunea Şimnic este mai încinsă decât vara toridă. Proprietarii de terenuri, înarmaţi cu titluri de proprietate, au luat cu asalt terenurile de la Şimnic şi Gherceşti, în ciuda celor două hotărâri prin care pământul trebuie să se întoarcă în ograda statului.  

O parte dintre cele peste 2.000 de hectare de teren ale Staţiunii de Cercetare Şimnic s-a transformat din câmpuri agricole în teatru de război. Retrocedarea cu forţa, pe lângă lege, de Comisia Judeţeană de Aplicare a Legilor Fondului Funciar, şi lovitura primită de samsarii imobiliari din partea justiţiei au tensionat situaţia. Deşi conducerea Staţiunii are două sentinţe favorabile, una definitivă şi irevocabilă, iar alta definitivă şi executorie, mai multe persoane care au primit pământ la Gherceşti, în zona centurii de nord a Craiovei, au început să ameninţe că fac moarte de om dacă angajaţii Staţiunii intră pe terenurile lor.
„În ziua de 23 iunie, cu prilejul desfăşurării activităţilor specifice obiectului de activitate (…), salariaţii unităţii însărcinaţi cu eliberarea terenurilor de resturi vegetale în vederea pregătirii pentru arat au fost ameninţaţi că orice pătrundere pe acele terenuri (…) se va lăsa cu împuşcături. (…) Ar fi o mare greşeală dacă am lăsa ca samsarii de pământ din Craiova să distrugă una dintre unităţile de elită ale cercetării agricole româneşti“, se arată într-o sesizare trimisă pe adresa redacţiei de conducerea Staţiunii. Incidentele au continuat şi pe 30 iunie.
„Primarul comunei Gherceşti, împreună cu diverşi cetăţeni din Craiova, printre care şi fratele dumnealui, a pătruns în perimetrul SCDA Şimnic pentru a ocupa terenurile (…). Primarul din Gherceşti este mai-marele samsarilor de pământ din Craiova şi pentru el legea nu reprezintă nimic. Afirmă peste tot că banul este singura putere în stat“, a declarat directorul Staţiunii, Constantin Găvan.

Apel la poliţie

În disperare de cauză, în scandal a intervenit şi forul central de conducere a Staţiunii, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“. Sub semnătura preşedintelui, academicianul Cristian Hera, Academia a sesizat Inspectoratul Judeţean de Poliţie pe 3 iulie.
„Nu înţelegem atitudinea autorităţilor locale în contextul în care, în mod unitar, Judecătoria Craiova şi Tribunalul Dolj s-au pronunţat în sensul constatării nelegalităţii modului în care s-a procedat la reconstituirea dreptului de proprietate privată în perimetrul terenului administrat de Staţiune, anulând trecerea terenurilor din domeniul public al statului în domeniul privat al localităţilor Şimnicu de Sus şi Gherceşti. Procedând în acest mod, autorităţile locale nu fac decât să încurajeze actele agresive ale persoanelor îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate privată. Se poate spune că şi aceste autorităţi, la rândul lor, au dat dovadă de agresivitate, grăbindu-se să emită pe bandă rulantă acte subsecvente hotărârilor contestate, punând în posesie, pe hârtie, şi nu la faţa locului, fără să deţină terenurile în cauză. Considerăm că implicarea dumneavoastră (…) ar putea preveni faptele antisociale şi eventualele conflicte spontane care pot să apară între angajaţii Staţiunii, aflaţi la locul de muncă, şi persoanele care se dedau la ameninţări şi injurii“, se arată în sesizarea Academiei. Poliţia l-a luat deja la întrebări pe primarul din Gherceşti, Cornel Păpăroiu, lucru recunoscut de acesta.
„M-au chemat cei de la poliţia judeţeană şi le-am explicat care este situaţia. I-am înmânat unui ofiţer documentele din primărie pe care mi le-au cerut“, a spus Păpăroiu.

Păpăroiu crede că judecătorii sunt timoraţi de presă

Primarul neagă că el este capul răscoalei deţinătorilor de titluri de proprietate din Gherceşti. „Domnul Găvan mă acuză pe nedrept. I-am sfătuit pe oameni să se adreseze instituţiilor statului. Astea sunt aberaţiile lui Găvan. Eu am avut şedinţă de consiliu atunci când spune el că am venit să ameninţ pe teren. Fratele meu a fost acolo în numele mamei. L-am sunat şi i-am spus că nu are ce căuta acolo“, a declarat Păpăroiu. Primarul recunoaşte că mai multe persoanedin Gherceşti au cerut socoteală directorului Staţiunii, dar spune că numărul lor a fost amplificat de curiozitatea omenească.
„Au fost câţiva proprietari şi un mare proprietar, care are vreo 80 de hectare de pământ. Îmbulzeala s-a format pentru că oamenii vedeau maşini adunate şi veneau şi ei să întrebe ce se întâmplă. Oamenii m-au ales să le dau pământul. Mai sunt doar câţiva din Gherceşti care se judecă pentru că nu le convine locul, dar sunt cazuri răzleţe“, a mai spus Cornel Păpăroiu. Întrebat de ce a cerut strămutarea procesului din Craiova, după ce a pierdut în prima instanţă procesul cu Staţiunea Şimnic, primarul a dat vina pe mass-media. „Probabil, judecătorii sunt timoraţi de presa ostilă şi am dorit ca oamenii din Dolj să nu intre în conflict cu autorităţile şi cu Găvan“, a explicat Păpăroiu. Trebuie precizat că recursul declarat la Tribunalul Dolj de Comisia Judeţeană, după ce a pierdut procesul de la Judecătorie, este suspendat ca urmare a solicitării Comisiei Locale de la Gherceşti, condusă de primarul Păpăroiu, care a cerut mutarea procesului în alt judeţ. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va da o soluţie la toamnă. În cazul în care acceptă solicitarea, recursul se va judeca la un tribunal din alt judeţ, dacă nu, procesul se va relua la Dolj. Tribunalul este ultima instanţă în acest caz, deci decizia pe care o va lua va rămâne definitivă şi irevocabilă. Primarul din Gherceşti a precizat că, în cazul în care va pierde procesul cu Staţiunea, o soluţie ar fi despăgubirea celor care au de primit pământ. „Dacă vom pierde şi la tribunal, atunci nu ştiu cum au fost întocmite acele titluri de proprietate“, a spus el.  

Fulga centrează şi dă cu capul

Interesele imobiliare uriaşe legate de terenurile Staţiunii Şimnic au determinat-o pe Jana Fulga, primăriţa din Şimnicu de Sus, să iasă din umbră şi să recunoască faptul că este direct interesată de retrocedările de pământ din zonă. Fulga a notificat Staţiunea prin avocatul Daniela Elena Popescu să-i lase în pace terenurile pe care, consideră ea, Staţiunea le ocupă fără titlu. Altfel, a ameninţat Jana, se va adresa instanţei. Primăriţa a primit şi titluri de proprietate în calitate de moştenitoare a lui Sandu Marin, pe care şi le-a înmânat singură. Tot ea a fost şi cea care s-a pus singură în posesie. Tot la ameninţări, prin intermediul aceluiaşi avocat, au recurs şi Sandu Vintilă, Sandu Nelu, Dana Gabriela Marinescu şi Ileana Dejeu. Aceştia au primit titluri de proprietate pentru o suprafaţă de aproape 50 de hectare.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII