10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAviz pentru Muşetescu în dosarul ALRO

Aviz pentru Muşetescu în dosarul ALRO

Procurorul general Laura Kovesi a cerut ieri preşedintelui României declanşarea procedurilor pentru începerea urmăririi penale faţă de Ovidiu Muşetescu, fostul preşedinte al Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului (APAPS) şi fost ministru în perioada 2001-2003, în legătură cu privatizarea SC ALRO Slatina şi SC ALPROM SA. Dosarul este instrumentat de DNA şi vizează săvârşirea de către Muşetescu a infracţiunilor de abuz în serviciu şi stabilirea cu intenţie a unei valori diminuate faţă de cea comercială reală a bunurilor aparţinând operatorilor economici la care statul este acţionar. Anchetatorii au indicii că subevaluarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la cele două societăţi s-a realizat, în lipsa unui mediu concurenţial, prin modificarea strategiei de privatizare, lipsa de transparenţă şi acordarea dreptului de blocaj acţionarului minoritar.

Privatizări cu semne de întrebare

Privatizarea ALRO Slatina se află în atenţia procurorilor DNA din 2006, Muşetescu fiind audiat ca martor de mai multe ori în acest caz.
Combinatul ALRO Slatina a intrat, în 2002, în proprietatea grupului Marco International. Acesta deţinea 40% din acţiuni, dar a devenit acţionar majoritar după ce a achiziţionat încă un pachet de 10% de la fosta APAPS, cu 11,4 milioane de dolari. Contractul a fost semnat de preşedintele de la acea vreme al APAPS, Ovidiu Muşetescu. Grupul Marco International şi-a majorat apoi participaţia până la 85,2% din acţiuni, ajungând să deţină controlul asupra celui mai mare producător autohton de aluminiu.
Conducerea APAPS a semnat în decembrie 2002 contractul de vânzare-cumpărare a pachetului de 69,9% din capitalul social al societăţii ALPROM Slatina, valoarea totală a tranzacţiei fiind de 13,8 milioane de dolari. ALRO a fuzionat prin absorbţie cu ALPROM SA Slatina, proces încheiat în prima parte a anului 2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS