12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBacalaureat de nota zece

Bacalaureat de nota zece

Prima zi a probelor orale ale examenului de bacalaureat nu a dat mari bătăi de cap elevilor de clasa a XII-a din Dolj. Dacă la liceele din centrul Craiovei notele de 10 au curs şir, la unităţile de învăţământ din judeţ, acestea au pornit de la 5.

Încă de la primele ore ale dimineţii de ieri, sute de elevi doljeni au păşit emoţionaţi în curtea unităţilor şcolare. Cu cărţile de identitate în mână, aceştia aşteptau să fie strigaţi pentru a păşi în sălile de examen. Nu toţi părinţii au avut şansa să-şi încurajeze copiii până la intrarea acestora în sala de examen deoarece la multe unităţi şcolare accesul aparţinătorilor nu era permis. La CN „Carol I“ din Craiova, elevii au obţinut numai note de 10. „Avem 314 elevi de clasa a XII-a care vor susţine bacalaureatul în aceste zile. Totul decurge conform metodologiei, iar elevii care s-au prezentat până la această oră (ieri, ora 13.00 – n.r.) au fost foarte pregătiţi“, a spus Ştefan Păun, profesor universitar doctor în cadrul Universităţii din Bucureşti. Printre cei prezenţi la proba orală de limba şi literatura română s-au aflat şi doi elevi îndoliaţi. Unul dintre ei şi-a pierdut mama în urmă cu câteva zile, iar celui de-al doilea i-a decedat tătăl.

Bacalaureat de 10 la „Elena Cuza“

Emoţii mari şi la CN „Elena Cuza“, unde sunt înscrişi pentru susţinerea bacalaureatului 280 de elevi de clasa a XII-a. „26 dintre aceştia vor susţine bacalaureatul francofon, 19 – la istorie, iar şapte – la geografie, în limba franceză. Majoritatea notelor obţinute în prima zi a examenului de bacalaureat oral la limba şi literatura română au fost de 10“, a spus Ion Sărăcin, profesor universitar în cadrul Facultăţii de Agronomie. Subiectele au fost extrem de accesibile, din cele menţionate de candidaţi. „Am avut baftă. Am avut o comisie formată din profesori care ne-au încurajat şi care nu au urmărit sub nici un fel să ne intimideze sau să ne pună întrebări-capcană“, a spus Elena Dincu, elevă din CN „Elena Cuza“ din Craiova.

La „George Bibescu“, candidaţii au primit note de la 5 la 10

La Grupul Şcolar „George Bibescu“ din Craiova, notele acordate de comisiile de bacalaureat au pornit de la 5. „S-au acordat note de la 5 la 10, aşa cum este şi firesc într-o şcoală în care sunt înscrişi să susţină bacalaureatul 415 candidaţi. 109 dintre aceştia sunt absolvenţi de clasa a XII-a, însă din anii trecuţi, care nu au reuşit să promoveze bacalaureatul. Până acum (ieri, ora 14.00 – n.r.), şase candidaţi nu s-au prezentat la examen la ora programată, având însă posibilitatea să vină şi în seria de după-amiază sau chiar mâine (azi – n.r.)“, a spus Elena Camelia Zăbavă, preşedinta comisiei de bacalaureat de la Grupul Şcolar „George Bibescu“.

Şase cazuri speciale

7.202 candidaţi şi-au exprimat opţiunea de a susţine bacalaureatul în sesiunea iunie. Şase dintre aceştia au fost cazuri speciale în judeţul nostru. Patru dintre ei sunt adolescenţi cu dizabilităţi. Un elev este internat în Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova, fiind diagnosticat cu oreion, alt adolescent a suferit o fractură la mână, iar altul a fost operat de apendicită. „La Şcoala «Beethoven» pentru copiii cu deficienţe auditive din Craiova, am solicitat, pe lângă comisia de bacalaureat specifică fiecărei unităţi şcolare, şi un interpret pentru a traduce profesorilor rezolvarea subiectelor din limbajul semnelor. Trei dintre candidaţi ne-au solicitat prelungirea cu încă o oră a timpului admis pentru rezolvarea probelor scrise. La ora 6.30 am luat legătura cu toate centrele de examen din judeţ, care ne-au asigurat că toţi profesorii şi preşedinţii de comisii s-au prezentat la bacalaureat. La ora 7.00 am dat startul pentru subiecte, iar la ora 9.00 a început examenul propriu-zis“, a menţionat Lelioara Nicola, inspectoare generală a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. 
A doua zi a examenului oral de bacalaureat la limba şi literatura română va începe astăzi, la ora 8.00. Examinarea la probele orale/practice se realizează de către doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, în prezenţa a cel puţin trei candidaţi. Fiecare profesor evaluează răspunsul candidatului de la probele orale/practice cu note întregi de la 1 la 10, în funcţie de baremul de evaluare, astfel încât diferenţa dintre notele celor doi profesori evaluatori să nu depăşească 1 punct. Nota finală la proba respectivă se calculează ca medie aritmetică, fără rotunjire, din notele acordate de cei doi examinatori.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU