9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMizeria din Frigorifer

Mizeria din Frigorifer

http:http://www.youtube.com/watch?v=eaE53nWTHa0

Carne tocată depozitată pe paleţi de lemn amplasaţi direct pe rampa de marfă, pulpe de pui expuse în cutii de carton şi nu în vitrine frigorifice, comercianţi care nu taie bon fiscal. Frigorifer SA funcţionează fără autorizaţie sanitară. Firma este închisă doar pe hârtie, pentru că în actele fostului Sanepid figurează că ar avea activitatea suspendată. În realitate, funcţionează cu „concursul“ autorităţilor care au atribuţii în domeniu.

În incinta Frigorifer SA – firmă „controlată“ de omul de afaceri Dinel Staicu -, produsele alimentare scoase la vânzare sunt depozitate în condiţii deplorabile. Comercianţii de acolo au fost amendaţi în repetate rânduri de Protecţia Consumatorilor, iar în anul 2005, întregul Frigorifer a fost închis temporar. De ce tronează mizeria în incintă şi cum de încă funcţionează depozitele frigorifice ne-au explicat autorităţile competente cu atribuţii în sănătatea publică, ale căror decizii se bat cap în cap.

Nebunia din Frigorifer

Pentru o informare cât mai exactă despre situaţia reală din Frigorifer, ne-am deplasat în această săptămână la faţa locului. Pe rampa de descărcare a mărfii de la SC Frigorifer SA domnea haosul. Alimentele erau depozitate pe paleţi de lemn aflaţi chiar pe ciment. Era vorba despre carne tocată (un produs perisabil), înfăşurată în saci de folie transparentă. Pe marginea rampelor de descărcat marfa zac resturi de ambalaje (cutii de carton rupte şi hârtie). În halele de carne şi de lactate, aceeaşi mizerie. Pulpele de pui sunt expuse în aer liber, în folie, în cutii de carton şi nu în vitrine sau lăzi frigorifice. Unele sunt deja dezgheţate. Câteva lăzi cu peşte sunt expuse tot în aer liber, între alte cutii cu pulpe şi cu spate de pui. Brânza se vinde şi la bucată, măslinele – la suta de grame, dar containerele şi găleţile sunt chiar în mijlocul aleii pe unde trec oamenii. În hala de preparate din carne, pe margine, sunt lăzi de plastic depozitate chiar lângă zid. Unele sunt goale, dar altele sunt cu preparate (din nou în aer liber). Pe jos este ciment, iar din loc în loc se văd urme de apă. Ne oprim pe rând la câteva standuri şi cumpărăm caşcaval, măsline vărsate, muşchi, cabanos, ceafă de porc, salam. Nici unul dintre vânzători nu ne-a dat bon fiscal. Nici măcar case de marcat nu am văzut în zonă. Încasau banii şi îi puneau în cutii de carton sub tejghea. Un singur comerciant din hala de carne pare să înregistreze în computer vânzarea, dar nu a eliberat bon fiscal. La ieşirea din hale, carnea tocată era încă depozitată în aer liber, pe rampa de descărcat-încărcat marfa.

Pe hârtie, firma este închisă, în realitate funcţionează

În 2005, Frigorifer SA (care activa pe firma Carnexpod) a fost închisă temporar de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj, prin intermediul fostului Sanepid, din cauza neregulilor constatate acolo: apa era nepotabilă (din sursă proprie a firmei), bazinul de înmagazinare nu era igienizat şi altele, după cum reiese din documentul întocmit de DSP Dolj. Frigorifer a dat în judecată instituţia şi a pierdut procesul.
În prezent, la fostul Sanepid, din cadrul DSP Dolj, iese în evidenţă un paradox pe care reprezentanţii instituţiei nu l-au putut explica în totalitate. În actele DSP Dolj, Frigorifer SA Craiova figurează ca având activitatea suspendată. Aceasta după ce Curtea de Apel Craiova a decis, prin sentinţă irevocabilă, pe data de 5 aprilie 2007, să respingă recursul SC Frigorifer şi să fie pusă în aplicare decizia DSP Dolj. Deci, a rămas în vigoare Decizia nr. 2.447 din 8.08.2005, prin care se dispunea închiderea temporară a Frigorifer SA. „Unitatea este închisă şi acum. Din data de 5.04.2007, ei (Frigorifer SA – n.r.) erau obligaţi să ia măsuri radicale pentru a pune în aplicare decizia Curţii de Apel şi Decizia DSP Dolj“, spune consilierul juridic, din cadrul DSP Dolj, Constantin Buzdugeanu. Dar nimeni din instituţie nu a cerut ca decizia să fie pusă în aplicare, chiar dacă instanţa a dat un termen de două luni firmei pentru a se conforma.

Funcţionează ilegal

Deşi în actele DSP Dolj societatea în cauză figurează ca închisă, aceeaşi instituţie a realizat un control la Frigorifer chiar luna aceasta. Verificarea a fost efectuată de fostul inspector-şef de la Sanepid, Marian Voinescu. El s-a arătat vădit deranjat de întrebările GdS legate de Frigorifer şi a spus că „faţă de acum câţiva ani, spaţiile sunt igienizate, totul se desfăşoară în spaţii închise. S-a renunţat la comercializarea cărnii pe platformă. Se asigură securitate sanitară tuturor alimentelor“. Inspectorul Voinescu s-a arătat un mare apărător al patronului de la Frigorifer: „De ce să-l critic eu pe Dinel Staicu, când e prima dată când investeşte în Frigorifer?“. „SC Frigorifer SA are activitatea suspendată din 2005 şi până acum. În prezent funcţionează contrar acestei decizii, în baza unui program de restructurare şi modernizare a acestui obiectiv, cu termen de finalizare în octombrie 2009, program stabilit de conducerea societăţii şi avizat de Direcţia Sanitar-Veterinară“, a declarat Jan Pîrgaru, proaspăt pus în funcţia de director coordonator adjunct pentru Control în Sănătate Publică în cadrul DSP Dolj. Întrebat cum este posibil ca firma respectivă să figureze pe hârtie că este închisă, iar în realitate să funcţioneze, directorul Pîrgaru a precizat că programul de reabilitare a Frigorifer este avizat de Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Dolj.

Intră în schemă DSV

La două zile după ce DSP a efectuat un control la Frigorifer a venit rândul DSV Dolj să verifice societatea. Coincidenţă sau nu, persoana din cadrul DSV care a efectuat verificarea la spaţiile frigorifice de pe strada Câmpului din Craiova a trecut în documentul de control aceeaşi frază ca şi colegul său de la DSP. „Este un depozit cu un program de restructurare şi modernizare care se derulează până la sfârşitul lui 2009“, susţine Dionisie Cioroianu, de la Serviciul Igienă din cadrul DSV Dolj. Instituţia confirmă faptul că Frigorifer SA nu are autorizaţie sanitară de funcţionare, dar aceasta se dă de la Bucureşti. „Noi doar îi supraveghem, dar autorizarea se face de Autoritatea Naţională Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA)“, spune proaspătul director al DSV Dolj, Constantin Mircea Ciobanu. Un medic veterinar de la DSV se află în permanenţă la Frigorifer. 

Protecţia Consumatorilor a amendat periodic firmele din Frigorifer

Cu autorizaţie sau fără, cu suspendarea activităţii sau fără, spaţiile frigorifice şi halele de comercializare de la Frigorifer SA au făcut în ultimii ani obiectul multor reclamaţii la Oficiul Judeţean de Protecţie a Consumatorilor Dolj, recent transformat în Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Dolj. Potrivit instituţiei în cauză, numai în anul 2009 au fost amendate mai multe firme care comercializează alimente în incinta Frigorifer SA. Una dintre ele a fost amendată chiar de două ori, în interval de o lună, pentru că avea la comercializare produse alterate şi pentru că nu avea autorizaţie de funcţionare. Comisarii CJPC (foştii inspectori OJPC) au găsit nereguli, în 2009, la patru firme care activează în Frigorifer. Potrivit acestora, cele mai multe abateri se refereau la lipsa etichetelor pe produse, în limba română. Alte abateri de la legislaţie, potrivit comisarilor CJPC, erau legate de lipsa autorizaţiei de funcţionare şi existenţa produselor alterate la vânzare.
Filmuleţul poate fi vizualizat pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro.

Ce spune conducerea Frigorifer SA

Despre modul cum îşi depozitează marfa şi cum o scot la vânzare comercianţii care au contracte de închiriere cu SC Frigorifer SA, noua directoare a societăţii, Gitana Ion, spune că „produsele nu sunt treaba noastră, ci a medicului veterinar. Noi încheiem contracte de închiriere cu firmele şi le punem la dispoziţie toate dotările de care au nevoie. Dacă ei depozitează pe jos marfa sau dacă au produse alterate, nu avem atribuţii. Noi nu le putem impune acest lucru prin contractul de închiriere, deşi imaginea firmei noastre are de suferit“. Gitana Ion recunoaşte că firma nu are autorizaţie de funcţionare, dar „vreau să obţinem din nou autorizaţie de la ANSVSA Bucureşti. Sunt chestiuni de igienă care nu s-au făcut până acum în Frigorifer de trei ani şi pe care le-am rezolvat de aproape un an, de când sunt director“. Femeia mai spune că nicăieri în oraş nu există tunele de congelare care să păstreze alimentele la -40 de grade Celsius, ci „concurenţa“ are doar camere frigorifice de depozitare.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII