16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCampionatul Mondial al Câinilor de Salvare, la Craiova

Campionatul Mondial al Câinilor de Salvare, la Craiova

Craiova va organiza, în mai puţin de o lună şi jumătate, cea de-a XV-a ediţie a Campionatului Mondial al Câinilor de Salvare, eveniment desfăşurat pentru prima dată într-o ţară din Europa de Est. Trei arbitri internaţionali au evaluat, în ultimele zile, terenurile de concurs pentru a fi siguri că participanţii canini nu vor avea probleme.

România va deveni, timp de cinci zile, punctul de atracţie al lumii. După ani întregi de promovare a Centrului de Educare Canină din Craiova, Federaţia Chinologică Internaţională şi Organizaţia Mondială a Câinilor de Salvare au decis ca ediţia din acest an a Campionatului Mondial să se desfăşoare aici. 30 de organizaţii din peste 16 ţări ale lumii şi-au anunţat până acum participarea, între 1 şi 5 iulie, la cea de-a XV-a ediţie a competiţiei. Pentru a se asigura că lucrurile se vor desfăşura conform standardelor vest-europene, o delegaţie de arbitri internaţionali, recunoscuţi de Organizaţia Mondială a Câinilor de Salvare – IRO, a evaluat, zilele trecute, terenurile de concurs, întâlnindu-se cu echipa de organizare, cu reprezentanţi ai Poliţiei, ai autorităţilor şi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

O lecţie despre România

Gerd Thanner, arbitrul principal la specialitatea „Căutare în dărâmături“, Andreas Hauk, arbitru asistent la aceeaşi disciplină, şi Kurt Schafar, arbitru secundar la specialitatea „Salvare din apă“ şi arbitru observator al întregului concurs, spun că toate locurile de desfăşurare corespund cerinţelor standard, însă rămân de rezolvat detaliile tehnice. Spre exemplu, în zona de dărâmături se pune accent pe siguranţa câinilor, ca urmare, cioburile trebuie înlăturate, iar ferestrele – închise. În acelaşi timp, însă, în jurul clădirilor mai trebuie aduse materiale, iar la interior – construite anumite locuri care să simuleze perfect dezastrul după un cutremur. „Am început să organizăm acest eveniment important, tratându-l cu maximă responsabilitate, ca un german sau austriac. Ideea este să demonstrăm că şi în România se poate, că şi aici există civilizaţie, o cultură cu nimic mai prejos decât în Occident, că putem asigura condiţii şi siguranţă participanţilor şi turiştilor. Numai în felul acesta, venind aici, oamenii pot afla cum este România reală“, a declarat Liviu Ionescu, preşedintele Centrului de Educare Canină.

Cum se va desfăşura campionatul

Peste 500 de persoane, reprezentanţi ai organizaţiilor mondiale şi europene, oameni din elita lumii chinologice, din mediul de afaceri, euroobservatori, mass-media, turişti etc., sunt aşteptate la începutul lui iulie la Craiova. 121 de echipe vor trece prin examenele de „Obedienţă“ şi „Dexteritate“, demonstrându-şi apoi calităţile la probele „Căutare în dărâmături“, „Căutare de suprafaţă“, „Luarea urmei“ şi „Salvare din apă“. Prima se va desfăşura în conacul din cadrul Liceului Sanitar de la Malu Mare, concursurile la cea de-a II-a şi a III-a disciplină vor avea loc în zona pădurii Bucovăţ, respectiv spre Vârvor, iar pentru ultima specialitate a fost stabilită zona de agrement de la Preajba. „Pentru spectatori, în fiecare dintre aceste arii va exista câte un punct cu umbreluţe, tribune, unde oamenii vor putea bea un suc sau o apă. Noi am gândit acest campionat ca un spectacol, nu ca o competiţie, de aceea va exista un program pentru public, de la deschiderea evenimentului din centrul oraşului (Piaţa „Mihai Viteazul“) până la locul din care vor putea privi acţiunea concurenţilor“, adaugă Liviu Ionescu. Toată munca din spatele organizării acestui Campionat Mondial este pe umerii a peste 130 de … voluntari. „Ei au muncit – şi le mulţumesc pentru asta – ca furnicile, din dorinţa de a ieşi ceva bun la nivelul lor, al occidentalilor, nu al nostru“, încheie preşedintele organizator.

Şase lucruri despre Centrul de Educare Canină
– A participat la peste 35 de exerciţii şi demonstraţii de căutare-salvare, la expoziţii canine de frumuseţe, la cazuri reale de căutare şi salvare.
– Din 2000, este membru al Contingentului Român Voluntar pentru situaţii de urgenţă, partener MIRA – IGSU (Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă), care acţionează în România şi Uniunea Europeană.
– A participat la campionate internaţionale de evaluare a câinilor de salvare, la campionate europene şi mondiale.
– În 2001, în urma examenului internaţional de evaluare FEMA (Federaţia Americană pentru Managementul Dezastrelor), Liviu Ionescu şi echipa canină obţin dreptul de participare în cazuri reale internaţionale.
– Apar la CNN şi RAI UNO, care prezintă Centrul de Educare Canină din Craiova ca fiind „ambasadorul chinologiei utilitare româneşti“.
– Solicitat de organizaţiile mondiale de profil, se implică în misiuni internaţionale la cutremurele din Turcia şi Iran, în catastrofele din Croaţia, în acţiuni umanitare şi de căutare-salvare din Turcia şi Grecia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII