3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEuropa, bolnavă de gripă porcină

Europa, bolnavă de gripă porcină

Patru noi cazuri de gripă de tipul A (H1N1) au fost confirmate în Uniunea Europeană şi în ţările din zona EFTA (Acordul European de Comerţ Liber).
Potrivit celui mai recent raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Maladiilor (ECDC), patru noi cazuri de gripă porcină au fost raportate şi confirmate în ultimele zile. Numărul total al persoanelor afectate de virsul H1N1 a ajuns la 280, cazurile fiind raportate din 17 ţări din UE şi zona EFTA. Dintre acestea, cele mai multe sunt înregistrate în Marea Britanie (109, cu tot cu ultimele două cazuri), în Spania (107) şi în Franţa (16). Până în prezent, în Germania şi Italia au fost raportate şi confirmate 14, respectiv 14 cazuri de îmbolnăviri cu virusul H1N1, în timp ce în Belgia s-au raportat cinci cazuri.
Raportul ECDC se bazează pe informaţii oficiale furnizate de paginile de internet ale instituţiilor sanitare din ţările respective, dar şi pe date publicate în rapoarte media credibile, care citează autorităţile naţionale din statele în cauză. Dintre cele patru cazuri noi, două au fost raportate în Marea Britanie (ambele asociate infectării în interiorul ţării), unul în Italia şi unul în Norvegia, acestea din urmă fiind asociate infectării după deplasări efectuate în Statele Unite. În afara teritoriului UE şi EFTA, în lumea au fost raportate până acum 10.065 de cazuri de îmbolnăvire cu gripă porcină şi 82 de decese provocate de virusul H1N1.

Evaluarea situaţiei în lume

Evaluarea făcută pentru situaţia existentă în ţările UE şi din zona EFTA rămâne neschimbată faţă de ultimul raport. Nu s-au raportat cazuri de transmitere a virusului în comunităţi, iar prioritatea Europei rămâne ţinerea sub control a cazurilor de gripă în vederea evitării răspândirii gripei de tipul A (H1N1).
Site-ul ECDC, unde se pot găsi toate informaţiile relevante în legătură cu situaţia cazurilor de gripă porcină în lume, a actualizat o serie de documente de interes pentru populaţie. ECDC furnizează informaţii utile pentru persoanele care călătoresc, măsuri de protecţie individuală, dar şi un ghid privind managementul cazurilor înregistrate şi al contactului cu persoanele infectate.
La nivel mondial, două noi decese au fost înregistrate în Mexic, unde rata mortalităţii în cadrul cazurilor confirmate este estimată la 2%. În China, un deces care fusese pus pe seama gripei porcine a fost infirmat, pentru că testele de laborator au ieşit negative pentru virusul H1N1.

Comunicatul OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că alerta pandemică rămâne la nivelul 5, dar că în prezent se analizează datele pentru a se stabili dacă s-au îndeplinit criteriile necesare pentru trecerea la nivelul 6. Totuşi, comunicatul OMS nu include informaţii privind gradul de severitate al infecţiei, iar criteriile sunt cele stabilite pe baza cazurilor de infectare cu virusul H5N1 al gripei aviare, deci nu sunt foarte concludente în cazul gripei de tipul A (H1N1).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII