12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDNA descalecă la Şimnic

DNA descalecă la Şimnic

Transferul dubios al celor aproape o mie de hectare de teren de la Staţiunea Şimnic pentru punerea în posesie a mai multor persoane fizice se lasă cu descălecări de procurori. DNA Craiova a anunţat ieri că a intrat pe firul afacerii.

 

Afacerea terenuri pentru băieţii deştepţi pusă la cale de Comisia Judeţeană de Aplicare a Legilor fondului funciar a intrat în vizorul DNA, după ce GdS a publicat mai multe articole în care arăta cum o mie de hectare de pământ au încăput pe mâna unor persoane care aveau mai mult sau mai puţin dreptul la retrocedare. Într-un răspuns trimis pe adresa redacţiei, DNA Craiova confirmă că a început cercetările în ceea ce se anunţă a fi unul dintre cele mai mari jafuri imobiliare din ultimii ani din Craiova. „Urmare a solicitării dumneavoastră, vă facem cunoscut faptul că în lucrarea înregistrată sub numărul de mai sus (277/VIII/1/2009 – n.r.) se efectuează cercetări privind transferul de terenuri aflate în administrarea Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Şimnic", se arată în răspunsul DNA Craiova. Procurorul-şef al Serviciului DNA Craiova, Cristina Scarlat, a precizat pentru GdS că procurorii nu au deschis încă dosar penal, ci doar cercetează prealabil. „Se fac verificări cu privire la transferul de terenuri. Dacă se constată indicii despre fapte sau persoane referitoare la o posibilă încălcare a legii, atunci se va întocmi dosar penal", a declarat Scarlat.

Potop de procese

Aşa cum am anunţat în ziarul de sâmbătă, 16 noiembrie, Staţiunea Şimnic a câştigat definitiv şi irevocabil procesul intentat împotriva Comisiei Judeţene de la prefectură. Printr-o hotărâre din august anul trecut, Comisia „a rupt" aproape 600 de hectare de teren din domeniul public al statului şi l-a dat comisiei locale din Şimnicul de Sus pentru a pune în posesie mai multe persoane. Staţiunea a anulat în instanţă punctul din hotărâre referitor la transfer, astfel că terenurile s-au întors la stat. Pe hârtie, deocamdată. Pentru ca trecerea în domeniul public să devină efectivă, Staţiunea se vede nevoită să anuleze fiecare din cele aproximativ 180 de titluri de proprietate emise. În plus, mare parte din terenuri au intrat deja în circuitul civil, fiind vândute imediat ce proprietarii au obţinut titlul de proprietate sau chiar înainte de aceasta. Potrivit directorului Constantin Găvan, Staţiunea a deschis deja trei acţiuni în instanţă pentru constatarea nulităţii absolute a titlurilor de proprietate emise până în prezent. „Avem o acţiune în care cerem anularea a 19 titluri, şi alte două, pe Şimnic, respectiv Gherceşti. Ne este mai uşor să cerem anularea mai multor titluri deodată, şi nu individual, pentru că merge mai repede, dar există riscul să apară probleme de procedură, cum ar fi lipsa citării unuia dintre proprietari. Unele procese sunt suspendate până când nu aducem copii după titlurile de pro prietate şi domiciliul proprietarilor, dar întâmpinăm probleme cu primarii din Şimnic şi Gherceşti", a declarat profesorul Găvan. Revenirea terenului în ograda statului va fi îngreunată şi de faptul că Staţiunea trebuie să se opună vânzării ulterioare a terenurilor. Parte dintre ele au cărţi funciare şi au fost întabulate, dar conducerea Staţiunii nu a reuşit să înscrie litigiul în respectivele cărţi. „Înscrierea litigiului la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dolj o vom putea face doar după ce ne vine certificatul de grefă de la instanţă prin care demonstrăm că am câştigat defintiv şi irevocabil. Până atunci, aceste terenuri care au revenit statului pot fi vândute în continuare, lucru care se poate întâmpla şi după ce înscriem litigiul, dar atunci, cel care cumpără vede că terenul nu este liber de sarcini şi decide dacă îşi asumă riscul de a-l cumpăra", a mai spus Găvan.

Anulezi titlul, cade şi contractul

Directorul OCPI Dolj, Marian Popescu, a declarat că situaţia terenurilor de la Staţiunea Şimnic este încurcată. „Întabulările se fac pe baza voinţei părţilor. La Şimnic au tot fost procese, s-au emis titluri de proprietate. Acum rămâne de văzut ce se va întâmpla. Anularea titlurilor de proprietate va dura. În plus, trebuie anulate şi întabulările", a explicat Popescu. Potrivit decanului Baroului Dolj, Ion Turculeanu, anularea titlurilor de proprietate merge până la Curtea de Apel Craiova. „Anularea titlurilor de proprietate în acest caz va duce şi la anularea actelor subsecvente, adică a contractelor de vânzare-cumpărare. Cei care intentează procesul trebuie să ceară în acţiune anularea acestor acte subsecvente", a precizat Turculeanu.

Prefectul a uitat de imparţialitate

Deşi sentinţa Tribunalului este definitivă şi irevocabilă, actuala conducere a Prefecturii Dolj nu intenţionează să ridice nici un deget pentru a repara greşeala comisă. Prefectul Florin Stancu, totodată şeful comisiei judeţene de fond funciar, a dat-o la întors când a fost întrebat dacă acum va lua o decizie împotriva celor vinovaţi de transferul terenului. „Vom avea o acţiune de punere a lucrurilor în ordine. Ori vom anula titlurile de proprietate emise, deşi este dificil, ori vom aştepta apariţia unei hotărâri de guvern, aşa cum s-a întâmplat în alte părţi, de trecere a terenului din domeniul public, în cel privat, al comunelor. Luăm în calcul toate variantele", a spus Stancu. Cât despre pedepsirea vinovaţilor, nici vorbă, cu toate că acelaşi prefect declara la începutul procesului că nu va ezita să aplice legea dacă prefectura va pierde procesul. L-a pierdut, dar Florin Stancu şi-a însuşit deja gândirea şefului juriştilor din prefectură, Eugen Marinescu, cel care, împreună cu fostul prefect Silviu Dumitru, a dat tonul transferurilor dubioase de terenuri. Într-un răspuns dat Staţiunii, în martie anul acesta, Florin Stancu s-a făcut avocatul prefecturii, încălcând starea de neutralitate cu care se lăuda. „Prevederile Legii nr. 213/1998 constituie singurul temei legal invocat de către SCDA Şimnic pentru motivarea acţiunilor promovate în faţa instanţelor(…), sugerând existenţa unui aparent conflict de legi între dispoziţiile Legii nr. 213/1998 şi cele ale Legii nr. 247/2005, ceea ce nu este cazul", a spus prefectul deloc imparţial. Instanţa i-a demonstrat că nu a avut dreptate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII